Deunăzi, eurodeputatul USR PLUS Dragoş Tudorache a sărit „ca ars” și a declarat că președintele țării, Klaus Iohannis, și-a ieșit din rolul constituțional și se implică în alegerile interne ale Partidului Național Liberal. Acesta îl critică vehement pe Klaus Iohannis, imputându-i că își depășește atribuțiile, pentru că, din postura de președinte, are datoria de a fi neutru politic și nu ar trebui să îşi exprime preferinţele înaintea congresului în care liberalii îşi aleg noul şef de partid.
Europarlamentarul a reacționat după ce şeful statului a spus, într-o discuţie avută cu jurnaliştii care îl însoţeau la New York, la Adunarea Generală a ONU, că premierul Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis: „Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă, şi pe liberali să rămână la guvernare. (...) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis. Tot cu acel prilej, şeful statului a spus că nu crede într-o eventuală demitere a Guvernului după cele două congrese şi consideră că premierul Florin Cîţu poate conduce Executivul până la următoarele alegeri. Cât privește criza guvernamentală, şeful statului a precizat că aceasta va fi tranşată după congresele PNL şi USR PLUS.
Referitor la cele declarate de președintele Klaus Iohannis, că nu ar fi cazul ca premierul Florin Cîţu să demisioneze din funcţie, Dragoş Tudorache l-a criticat pe şeful statului că transmite un astfel de mesaj chiar înainte de alegerile interne ale liberalilor. „Mi se pare că preşedintele îşi iese puţin din rolul constituţional şi instituţional prin faptul că, cu două-trei zile înainte de congres, dă acest mesaj. Până acum, domnul Iohannis nu s-a exprimat vreodată cu privire la o preferinţă sau alta în această luptă internă din congres. Iată că o face însă înainte cu două zile de congres. Îi las pe membrii PNL să interpreteze acest lucru. Din punctul meu de vedere, repet, preşedintele Iohannis are o datorie de neutralitate politică din postura în care se află”, a mai spus eurodeputatul Dragoş Tudorache.
După cum se vede și după cum știm, nu este pentru prima oară când șeful statului intervine în treburile interne ale unui partid, sau a formării unei „majorități” din partide „minoritare”. După modelul „nu mă bag, dar spun”, Klaus Iohannis nu se sfiește să încline balanța într-un sens sau altul după bunul plac. Au făcut-o probabil toți președinții și o vor face în continuare, dar niciodată atât de fățiș, de „fără perdea” cum se întâmplă astăzi. Șeful statului ar trebui să dea dovadă de imparțialitate vizavi de ce se întâmplă în partide și să intervină doar în momentele de criză, cum avem acum. Din păcate, nu a făcut acest lucru, iar intervenția sa în alegerile interne din PNL este sub orice critică. Ea nu poate să facă decât rău atât partidului, cât și președinției, adică țării.


Petru Vasile TOMOIAGĂ