La Salonul Internaţional de Artă Vizuală Satirică şi Caricatură de Presă din anul 2018 am avut bucuria să îl am invitat de onoare pe sportivul de talie mondială Ivan Patzaichin, care ne-a onorat cu prezenţa şi ne-a bucurat sufletul prin ceea ce ne-a spus cu ocazia deschiderii şi a vizionării Muzeului Popa’S în noua sa formă. De remarcat este faptul că a fost alături de Gheorghe Zamfir, Ioan Bocşa, Dan Puric, Mihai Tatulici, Cornel Nistorescu, Dorel Vişan. Au fost atât de multe personalităţi şi elite, dar presa din Timişoara, cu excepţia ziarului „Timişoara”, nu a scris atunci nici măcar un rând, nebăgând în seamă evenimentul.
Ne pare foarte rău pentru marea pierdere pe care am suferit-o odată cu trecerea la cele sfinte a lui Ivan, dar cred că atunci timişorenii puteau privi altfel venirea lui în oraşul nostru, la acest eveniment de importanţă planetară. Să-i fie înălţarea lină, Dumnezeu să-l aibă în paza sa, pentru că a fost, într-adevăr, unul dintre cele mai importante simboluri pe care le-a dat România.
Nu pot să nu amintesc degringolada care se petrece la vârful ţării. Vedem certurile dintre cei care guvernează, faptul că se vehiculează tot felul de moţiuni de cenzură care nu le iasă. Parcă ar juca la loto. Poporul şi ţara suferă. Apar aceste scumpiri extraordinare la gaz şi curent, în timp ce avem peste un milion de pensionari cu pensii sub 1.000 de lei. Nu au cum să reziste aceşti oameni. Ce se va întâmpla cu ei? Vor muri pur şi simplu? Ar trebui ca guvernanţii să se gândească la faptul că s-au scumpit toate, în timp ce pensiile nu s-au mărit. Ar trebui urgent mărite pensiile mici, pentru ca aceşti oameni care au trudit o viaţă întreagă să poată rezista şi să trăiască în condiţii mai normale decât cele de acum, când nu au bani nici pentru medicamente, nici pentru a-şi plăti întreţinerea.
Referitor la pandemie, se vede foarte clar că valul patru a venit în forţă şi în România.
Trebuie să fim foarte atenţi, mai ales că tulpina Delta se răspândeşte foarte rapid şi este foarte periculoasă. Trebuie să respectăm măsurile de protecţie, pentru că ele sunt cele care ne feresc, plus, probabil, aceste vaccinuri care trebuie administrate la cât mai mulţi oameni, pentru ca imunizarea în masă să aibă efect.
În rest, aceleaşi probleme la transporturi - în special pe căile ferate -, în sănătate se cam termină banii. Mergem din blocaj în blocaj. Să sperăm că vom avea un guvern care să poată rezolva greutăţile ţării şi să putem depăşi momentele grele prin care trecem. Închei cu speranţa că Dumnezeu ne va lumina calea şi ne va aşeza pe drumul cel drept.


Ştefan POPA POPA’S