Am aşteptat de mult desfăşurarea Flight Festival de la Timişoara şi m-am bucurat când am văzut că în cele trei zile de evenimente de la aerodromul Cioca pe cele patru scene au performat nume importante din peisajul muzicii româneşti şi internaţionale şi s-au adunat peste 20.000 de participanţi, chiar dacă a plouat cu găleata. Această echipă minunată care organizează Flight Festival a dovedit că se poate şi la Timişoara să faci lucruri măreţe. De fapt, ei au demonstrat asta de mult timp, numai că nu au fost ajutaţi şi văd că nici în continuare nu sunt sprijiniţi, neavând nicio finanţare din partea primăriei. Ei au dovedit că există această posibilitate de a face un festival de anvergură, iar dacă le daţi şi bani, stimaţi oameni care împărţiţi banii pentru cultură, veţi vedea că în doi ani vom avea la Timişoara un festival care se poate compara cu UNTOLD de la Cluj Napoca.
S-a văzut clar că există un mare potenţial, s-a văzut clar o viziune de ansamblu în cultură, s-a văzut, la fel de clar, că echipa care dirijează acest festival este de foarte mult bun simţ şi are bun gust şi s-a ridicat la un nivel superior din punct de vedere artistic. Asta spre deosebire de tâmpenia cu blocarea străzilor, pentru care s-au cheltuit o groază de bani. Gândiţi-vă ce ar fi fost dacă acei 250.000 de lei ar fi fost daţi pentru Flight Festival. Sau din porcăria aceea de festival de jazz - am văzut că festivaluri de acest gen sunt şi la Lugoj, şi la Focşani, şi la Caracal şi mai ştiu eu unde -, unde au fost aduşi nişte ciuri-buri şi spui că e un festival mare şi mai dai şi 800.000 de lei pentru asta... Din banii care s-au cheltuit – şi aici, după anumite ştiri pe surse, se pare s-au spălat bani - se putea susţine Flight Festival, iar Timişoara ar fi fost în câştig, mai ales în perspectiva anului 2023, când oraşul va fi Capitală Europeană a Culturii. Ar fi extraordinar pentru Timişoara să avem un festival atât de mare încât să se compare cu UNTOLD.
Mi-a mai plăcut că anul acesta festivalul s-a desfăşurat în mai multe locuri din oraş, acolo unde li s-a permis şi s-a putut, pentru că sunt convins că li s-au pus beţe-n roate şi au fost supuşi la tot felul de şicanări. Cu toate acestea, a ieşit unul dintre cele mai frumoase şi mai importante repere culturale care s-au desfăşurat şi se desfăşoară în pregătirea Capitalei Europene a Culturii.
Pentru că, iată, povestea cu scena din Parcul Rozelor a devenit penibilă. Ba se încep lucrările, ba nu se încep, ba avem aprobare, ba nu avem, ba plouă de sus, ba plouă de jos... Acolo s-au desfăşurat foarte multe evenimente folclorice, după cum ştim cu toţii foarte bine, pe care văd că echipa de la primărie le vrea cât mai puţine sau deloc. Nu mai vorbesc de tâmpenia pe care au făcut-o cu Ruga Timişoarei pe care au transformat-o în Banatica. Nu intru în amănunte, că îmi ies din sărite. Nu se poate să distrugi chintesenţa poporului român - folclorul! S-a văzut, comparativ cu Flight Festival, că sunt foarte multe proiecte de nimic, penibile, au loc spălări de bani, se aruncă cu bani de pomană, iar rezultatele sunt zero. Sunt convins că sunt şi proiecte - sau vor fi, cel puţin - care se pot folosi şi care au o anumită calitate. Le aşteptăm şi le vom saluta ca atare dacă vor exista, pentru că Timişoara are nevoie de un suflu cultural pentru pregătirea Capitalei Europene a Culturii.
Închei cu speranţa că lucrurile se vor îmbunătăţi, pentru că s-a greşit în multe privinţe, iar cei care se ocupă de cultură ar trebui să se gândească la asta. Prin apariţia Flight Festival se poate vorbi de o viitoare Capitală Europeană a Culturii. Totul e să existe cât mai multe astfel de evenimente. Sper că Dumnezeu le va lumina calea şi îi va pune pe drumul cel drept.

Ştefan POPA POPA’S