Nu ştiam de ce poate fi frumoasă politica şi, iată, am aflat: poate şi pentru faptul că astăzi poţi spune una, iar mâine să faci în cu totul alt fel. Adică diametral opus. Să te „suceşti”, cum ar veni vorba.
De la celebra reevaluare a lui Traian Băsescu, care l-a dus pe Gabriel Oprea de la „mafiotul de curte” al lui Adrian Năstase la general cu patru stele, ajuns chiar vice-prim-ministru, totul este posibil. Se pare că a juca „alba-neagra” a devenit îndeletnicire de politician.
Desigur, unii îşi mai amintesc cum, nu chiar cu mult timp în urmă, actualul viceprimar Ruben Laţcău declara sus şi tare că niciun consilier de-al său ori de-al primarului nu va ajunge în vreun consiliu de administraţie al vreunei societăţi din subordinea municipalităţii. Suna frumos. Poate şi de aceea a fost şi spusă fraza. Atunci era nevoie de ea. Dădea bine. Aducea un aer nou, ceva de genul noi nu vom mai face ceea ce au făcut predecesorii noştri. Praf în ochi. Iată că ne aflăm într-un adevărat scandal legat de numirile consilierilor personali ai celor doi în consilii de administraţie. Consilierul lui Ruben Laţcău la Societatea Drumuri Naţionale, iar consilierul domnului primar Dominic Fritz, la Horticultura.
Prinşi cu mâţa-n sac, domnul primar, cum ar veni, „se leapădă de Satana”, adică se dezice de domnul viceprimar spunând că el n-a spus niciodată aşa ceva şi chiar i-a spus acestuia că în consiliile de administraţie este nevoie de „specialişti”, care, desigur, spunem noi, unde pot fi găsiţi mai bine decât în anturajul primarului şi al viceprimarului? Deci, Dominic Fritz nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Dar consilier personal în consiliul de administraţie la Horticultura are. Păi cum să laşi bunătate de colaborator fără un venit frumuşel „căzut de-a moaca” din cer?
Şi acum se înţelege mai bine toată tărăşenia. Vedeţi de trebuia desfiinţate toate consiliile de administraţie din subordinea primăriei? Câţi dintre cei „credincioşi” partidelor ajunse la putere au rămas fără sinecuri? Mulţi, desigur! Şi ei fac presiuni, stau nerăbdători la uşile mai marilor zilei pentru a le zvârli şi lor, acolo, un os de ros. Vorba românului: „Dacă nu curge, pică!”. Mai un post de consilier al primarului ori viceprimarului, ori printr-un consiliu de administraţie, acolo...

Petru Vasile TOMOIAGĂ