Au apărut în diverse conjuncturi, prin primării și chiar la Consiliul Județean, oameni care vor, probabil, să facă ceva bun în administrația actuală. M-am bucurat când am văzut că sunt și oameni tineri, dar și oameni care, mă gândesc, au experiență și pot influența în bine administrația. Se pune problema pregătirii lor. Am văzut, la unii, diplome de o jumătate de pagină sau o pagină, tot felul de certificate. Se pune problema ce știu să facă acești oameni. Teoretic, lucrurile par în regulă, dar să vedem în practică ce pot să facă și să construiască, pentru a ajuta societatea. Am văzut mai multe conferințe, întruniri etc. și mă uitam la oamenii respectivi, mai ales cei din cultură, pentru că știu să citesc oamenii, și îmi dau seama că sunt folosiți. Ei cred că dacă sunt adunați în diferite găști pot să facă una, alta, dar nu se vede absolut nimic. Sunt sătul de teorii. S-a vorbit, undeva, de marketingul cultural, dar mă voi referi altădată la acest subiect, eu fiind profesor care am predat markenting. Ei cred că oricine poate să facă un proiect important, că dacă înjură pe unii sau pe alții îi pot elimina. Sunt tot felul de indivizi care nu au făcut nimic pe un anumit domeniu, dar se dau mari. Într-un cuvânt, tot felul de nenorociți, că nu le pot spune altfel, care se cred importanți acolo unde sunt puși. E dureros că sunt mulți cei ce cred că știu să facă, dar nu au demonstrat nimic până acum.
Aș vrea să dau un exemplu, care este foarte important. Există Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Aici își desfășoară activitatea cel mai important ansamblu folcloric pe care îl are România, cel mai galonat, cu spectacole în întreaga lume. Și spun asta pentru că îi cunosc activitatea încă din anii 1980, când le aduceam invitații de peste tot din lume, astfel că s-a intrat într-un circuit și erau invitați peste tot. Au reușit să creeze și cel mai mare festival de folclor din Europa, dacă nu din lume, lucru care vine ca o mănușă pentru o viitoare capitală culturală europeană. Dar nimeni nu vrea să amintească de acest mare festival, care face din Timișoara capitala mondială a folclorului pe parcursul desfășurării lui. Cum să nu bagi în seamă un asemenea festival. Nu vă supărați, cu cine stau de vorbă în domeniul culturii, la acest capitol? Cu niște inculți. Acești oameni care au venit acum, probabil că lucrează pe lângă primărie, au impresia că le știu pe toate. Individual, repet, nici unul nu a demonstrat că a făcut vreodată ceva la nivel înalt. Ni se dau exemple de tot felul de festivaluri de nimic, care nu au relevanță internațională, ci sunt doar de nivelul celor care au invadat Timișoara. Pentru că Timișoara nu mai este cea pe care o știm noi. pe stradă nu se mai vorbesc patru limbi, cum era înainte: germana, sârba, maghiara și româna, ci pur și simplu se vorbește în tot felul de moduri. Gusturile acestor oameni mă fac să cred că ei nu au cum să aducă un suflu nou Timișoarei pe care noi o știm, spiritului ei, care a existat până acum 25-30 de ani. Este grav că nu se pune accentul pe culturalizarea omului. Probabil că actualul primar nu a avut de-a face cu asemenea lucruri în Germania. Ei știu doar să se țină de mână și să se legene în octombrie cu halbele de bere. Timișoara nu poate fi la acest nivel. Timișoara are repere culturale internaționale de care ei nici nu vor să audă. Ei vor să facă totul cu oameni mici, care să asculte și să facă pe gustul lor, gust care lasă mult de dorit.
Va fi un fiasco total al capitalei culturale europene (titlu pe care Timișoara îl merită, dar sub altă formă). Cel puțin o parte dintre timișorenii de valoare, care sunt foarte nemulțumiți, vor face lucrurile separat și vor sta departe de ei, pentru că, primind bani, aceștia din urmă vor arunca cu ei în dreapta și-n stânga. Dar, după ce se vor termina banii și se vor sfâșia între ei, nu știu ce va mai rămâne.
Închei cu speranța că Dumnezeu îi va lumina, pentru că, vorbind foarte des la telefon cu Constantin Chiriac, care a făcut cel mai mare festival de teatru din lume, la Sibiu, și pe care l-am ajutat foarte mult când Sibiul a fost capitală culturală europeană, acesta îmi spunea că a auzit lucruri foarte urâte despre cum se pregătește și ce se face la Timișoara.
Mi-a spus: „Ștefane, îmi pare rău de tine și de alți câțiva oameni de mare valoare pe care îi are Timișoara și care nu se implică din cauza acestor oameni de nimic, care cred că sunt buricul pământului, dar fac numai tâmpenii”...

Ștefan POPA POPA’S