Când s-a întâmplat marele necaz de la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, autoritățile care au condus „ostilitățile” acolo ne-au spus că sunt patru morți și că restul pacienților sunt bine. Exact la fel cum s-a procedat și cu alte ocazii similare, pe care nu le mai amintesc acum. Ei bine, vedem că numărul pacienților morți în urma incendiului de la „Matei Balș” a ajuns la zece. Nu doar COVID-ul a condus la moartea acestora, ci și arsurilor pe care le-au avut pe căile respiratorii și nu numai. S-a văzut că istoria noastră negativă se repetă. Oamenii din față sunt aceiași pentru că nici unul nu are bunul simț să-și dea demisia, care nu este de onoare, ci una necesară. Sunt convins că dacă se mai petrec și în alte spitale lucruri asemănătoare tot așa va fi. Așa se perpetuează situația anormală din societatea românească.
Toate acestea au loc și din cauza faptului că sunt puși tot felul de oameni de partid în funcții de conducere. Oameni care nu au pregătire, nu au cunoștințe. Chiar am văzut o ospătăriță care a ajuns într-o funcție importantă la o direcție a apelor din Moldova, ea neștiind nici măcar ce înseamnă un dig, care este malul stâng și care cel drept. Ne întrebăm: pentru ce sunt puși în funcții oamenii aceștia? De ce se răstoarnă scara valorilor în instituțiile noastre? Pentru că sunt instituții de care depind viețile oamenilor... O inundație trebuie gestionată, iar dacă acea femeie nu știe ce înseamnă mal stâng ori drept, baraj și alte lucruri, cum să poată ea gestiona profesionist o inundație? Așa se petrec genocidul și necazurile la noi ori de câte ori oameni care nu au nici o pregătire ajung pe funcții.
Iar exemplul elocvent este cu ministrul Sănătății. Eu nu știu ce caută acel individ în fruntea ministerului. Mai ales că s-a relevat faptul că el, de fapt, nu are nici o specialitate. A arătat o hârtie format A4 semnată de un profesor universitar din Austria, el trăind vreo zece ani pe acolo. Unii spun că a lucrat pe la bănci, alții că mai știu eu pe unde. Nu știu ce îl recomandă să fie pus acolo unde e. Nu are în cap decât tâmpenii, să construiască spitale cu firme din Austria... Se citește pe fața lui jaful pe care vrea să îl facă. Ce face după ce construiește spitalele? Dacă nu le dotezi e ca și când nu le-ai avea. Cu precădere acum, când s-au întâmplat atâtea nenorociri în secțiile ATI. Ar trebui să pună accent pe ameliorarea situației din aceste secții. Nu se poate rezolva în totalitate, dar de ameliorat eu sunt convins că se poate, pentru ca numărul acestor accidente să se reducă. De vină pentru ele este și partea tehnică, una prost gândită și făcută. Așadar, toți oamenii de nimic sunt puși pe aceste funcții, iar societatea românească nu are cum să funcționeze cu oameni de o asemenea calitate.
Profesioniștii ar trebui să fie cei care să gândească – nu președintele statului, care spune că s-a documentat, a stat de vorbă cu o echipă de profesioniști (dar care e aceea, că nu am văzut-o niciodată?) – strategia pentru că nu te poți juca cu spitalele și școlile. Este foarte evident că școala trebuie să înceapă, dar trebuie foarte bine gândit în ce condiții, pentru a nu risc infectări generalizate, cum am văzut la școala 28 din București.
Îmi pare rău că județul meu, Timișul, are cele mai multe cazuri zilnice de infectare. Nu înțeleg de ce nu se iau măsuri mai drastice, din moment ce suntem singurul județ în scenariul roșu.
Voi putea scrie această tabletă în continuare, pentru că sunt atât de multe lucruri din cauza indivizilor care au intrat în partide sau găști și acum sunt puși în puncte cheie, să conducă instituții. Aștept să aud câte trenuri au mai deraiat, câți copacii s-au mai tăiat și alte lucruri care se tot petrec la noi.
Numai bunul Dumnezeu ne poate salva care ne poate lumina calea și să ne așeze pe drumul cel drept, dar cu oameni competenți. Pentru că oamenii fără pregătire au ură pe oamenii pregătiți și profesioniști, lucru care este foarte trist.


Ștefan POPA POPA’S