Pe de o parte, din ce în ce mai des, președintele Klaus Werner Iohannis apare la televizor și, fără nici o sfială, ne tot povestește ce norocoși suntem că ne-a fericit domnia sa cu guvernul Ludovic Orban care, dacă am lua-o după președinte, a făcut tot ceea ce trebuie, în cele vreo nouă luni de pandemie, ce mai tura-vura, aproape ne-a scăpat de SARSCoV2. Acum e drept că primul ministru a „scăpat” el ceva, adică a scăpat situația de sub control, încât acum, în acest moment, România trăiește, ori mai precis moare, într-o situație disperată. Ne mai spune președintele, ce-i drept, din ce în ce mai rar, că pentru toate relele doar „ciuma roșie”, adică PSD-ul, este de vină, dar nu recunoaște că explozia de infectări cu Covid a venit la noi după alegerile locale, după redeschiderea școlilor (pe care acum le reînchid), ca să nu mai vorbim de jocuri de noroc și păcănele, deschise cu generozitate de „guvernul perfect”, versus închiderea piețelor, făcută de același guvern fără cusur, piețe pe care bâlbâiții domnului Iohannis le-au redeschis din nou. E drept că „bâlba” cu piețele și-a atins scopul: repede și frumos, supermarketurile au scumpit simțitor legumele și fructele, tocmai cele indicate românilor pentru „o viață sănătoasă”. Mă tot întreb cum arată o viață sănătoasă într-o lume bolnavă? O degringoladă mai acătării nici n-ai putea găsi în altă parte decât în deciziile luate de acest guvern, pus la ambiția președintelui și alcătuit din cei mai iluștri veleitari. Mai trebuie să amintim că tocmai la începutul pandemiei același președinte ne vorbea despre îmbolnăvirea cu SarsCov2 ca de „o răceală”, acolo, mai sofisticată, dar care a omorât, până acum, peste 1,2 milioane de oameni. Și dacă președintele nu a rămas constant cu părerea despre coronavirus, a rămas constant în dorința sa de „alegeri”: mai întâi cu alegerile „anticipate”, adică înainte de termen (pe care i le-a pandemizat virusul), apoi cu alegeri locale, iar acum domnul președinte ne omoară, la propriu și la figurat, cu alegerile parlamentare... Eminescian, „Dar piară oamenii cu toți” - alegeri doar să fie, așa-i democrație... De parcă această „democrație” ar sta chiar înaintea vieții noastre. Mai a rămas domnia sa constant în lupta împotriva PSD, partid care, nu demult, îl purta de mânuță să-l facă prim-ministru, dar, între timp, președintele, desigur, a uitat, pentru că, vorba lui Băsescu, „a reevaluat”. Și, lucru fără drept de tăgadă, a rămas constant în a lăuda acest unic, singur și extraordinar guvern. Tot la începutul pandemiei avea acest „ilustru” guvern și un ministru al sănătății la fel de „ilustru”, cel care a dat o lege bună pentru clinicile private, unde domnia sa lucra și, după mai multe să le spunem cu indulgență „gafe”, a plecat cu coada între picioare.
Apoi au urmat promisiunile, mai bine zis minciunile cu măștile gratis, măști care, chiar dacă nu s-au dat, s-au furat, cu tabletele școlare, apoi poveștile cu ventilatoarele pe care le vom produce noi la „Dacia”, apoi ventilatoarele plătite și blocate pe la nu știu care vamă, apoi combinezoanele pentru medici, dezinfectanții, spitalele de campanie plătite cu milioane de euro și nefuncționale, sute și sute de paturi la ATI, care de fapt sunt inexistente. Deși se știa din martie cât de necesară este dublarea sau triplarea paturilor funcționale la ATI, „minunatul” guvern vorbește și acum de ce va face și va drege în timp ce mor oameni care nu mai pot fi tratați așa cum trebuie din lipsa locurilor la ATI. La Timișoara au murit nu mai puțin de șase bolnavi într-o singură zi. Pe când doctorul Virgil Musta vine și ne spune că nu a mai avut loc la ATI, vizionarul președinte ne explică foarte liniștit că, de fapt, locuri la ATI existau chiar la Timișoara, dar a lipsit „comunicarea”. Deci mor oameni cu zile, iar adevărul se află între lipsa paturilor la ATI și așa-zisa „comunicare”. Tot ce s-a putut înțelege din acest episod este faptul că mor oameni și nimeni nu este răspunzător de acest lucru, poate, cel mult, acest virus, pandemia. Probabil tocmai de aceea batem recordul la persoanele decedate în Europa. Asta pentru că așa vrea președintele nostru, guvernul lui și, desigur, Parlamentul pesedist care, vezi drace, nu este întotdeauna de acord cu măsurile aberante ale „guvernului meu”. Și din nou revenim la cazul „Piețe”, din care doar supermarketurile au tras foloase.
Și, deși zilnic mor oameni, peste o sută, de cele mai multe ori, în loc să vină să ni se spună adevărul (nu povestea cu PSD este de vină sau că oamenii sunt de vină, asta cu oamenii cade, din motive de alegeri, dar va fi preluată acut după ce Iohannis se va vedea cu sacii în căruță la alegerile din decembrie), prin rotație, vin și ne amețesc, nu pe bază de „vin”, ci pe bază de „vorbe”, când Ludovic Orban, când Neluțu Tătaru, când Marcel Velea cu ce vor face și ce vor drege în timp ce mor și mor oameni, în timp ce nu mai sunt locuri la ATI, în timp ce doctorii sunt epuizați și nu mai au de niciunele care le-ar folosi în lupta cu acest crâncen virus. Și ca să fie decredibilizați toți, bomboană pe colivă, mai apare și președintele, care, în loc să fie îngrijorat de situația disperată în care ne aflăm, ne povestește frumos de cum ni se vor face vaccinări la anul (și la mulți ani!) cu un vaccin care încă nu există. Păi, cine mai poate să asculte așa ceva? Păi, cine mai poate să îndure aceste minciuni trântite fără nici o rușine în fața întregii țări?
În ultimul timp, ce e drept, domnul președinte Iohannis este ceva mai deschis, mai vorbește și cu presa, deși sunt destule cazuri în care cei din presă întreabă ce vor ei, iar președintele răspunde ce vrea el. Mai sunt și cazuri în care, pentru a nu da dovadă de prea mare grabă, domnia sa se consultă, documentează, după caz, cu „specialiștii” săi, deși nu i-a prea văzut nimeni, probabil că sunt aspru selecționați din cei 15.000 de specialiști ai Convenției Democratice, că și ei erau tot de „dreapta”.

Petru Vasile TOMOIAGĂ