... Spune o vorbă înțeleaptă că acolo unde lucrurile merg bine nu trebuie să te apuci să schimbi lucrurile, conducerea ori mai știu eu ce, doar de dragul schimbării, doar pentru a demonstra că poți ori, și mai grav, pe (ne)principii de partid...
Acum suntem la ora „meritocrației” peneliste și vedem și simțim acest lucru cu vârf și îndesat, zi de zi fiind făcute schimbări ori înlocuiri fără nici o noimă, fără nici o justificare din punct de vedere al competenței, instruirii, calificării etc.
Singurul criteriu după care se oferă funcțiile de conducere în deconcentrate este cel politic. Adică, să fie de-al nostru. Să mai zboare din preajmă câțiva pesediști dedați la dulce și să aducă „flămânzi” din peneleu, că doar nu degeaba au suferit ei atât amar de vreme pe uscătură în așteptarea unei minuni... Și, de data aceasta, minunea a fost Iohannis.

Să nu care cumva să credeți că am o altă părere despre ce a făcut pesedeul până la schimbarea macazului. Nicidecum. Vorba românului: tot un drac! Și cei de-acum și cei de ieri, ajutați de partidele satelite, cele micuțe, și, aparent, nevinovate, au „tăiat și spânzurat” în stânga și-n dreapta - tiri Stânga, tiri Dreapta - după bunul plac și propriile interese. Despre cele de pardid vorbim. Nu de cele ale țării, ale nației. Cât despre „nevinovații” sateliți ori partidele micuțe, începând cu cel al minorităților, se pot spune destule. Cel așa-zis al „minorităților” , cât și udemereul, partid întemeiat pe criterii etnice, nu-și au nici înțelegerea, nici rostul, singurul lor scop fiind de a sluji celor de la putere ori de a-i șantaja, după caz, pentru te miri ce foloase pe cei de la conducere, prin aceste jocuri ajutându-i de nenumărate ori să treacă legi discutabile, nu întotdeauna folositoare poporului român. Desigur, la aceste partide „satelit” s-au mai adăugat în timp și unepereul, și pemepeul, iata acum foarte vocal este pentru românia și alde, și alde câți or mai fi fost și vor veni...
Dar acum să vorbim despre „meritocrația” penelistă, că ea este la putere, la conducere și-n toate cele. Vă mai amintiți de marele extra, gigantul fost ministru al Sănătății, fără de care pierea țara noastră și care, după ce și-a făcut „jocurile”, a plecat frumușel cu coada între picioare, tocmai la început de pandemie, iar acum nu se mai aude nimic de domnia sa? Dar despre Marius Ghineț, patronul unei firme de pompe funebre, ajuns în fruntea unui spital ce spuneți? Și exemplele pot continua la nesfârșit.
Și, cum era de așteptat, meritocrația penelistă a poposit și la Timișoara. unde atotștiutorul și stăpânul edil Nicolae Robu, fără de care orașul nostru nici n-ar mai exista, taie și spânzură după bunul său plac: la Piețe îl are pe inegalabilul Ionuț Nasleu, la Societatea de Transport Public Timișoara pe Nicu Bitea, pe Cosmin Buboi nu știu pe unde etc. În același timp, iute și degrabă trebuia schimbată conducerea de la Mediu, că multe zile fripte i-a făcut Robului, cei de aici nefiind de acord cu hotărârile alandala ale primarului știe tot. Mai mult, a cutezat să amendeze în mai multe rânduri Primăria...
Dar lucrurile nu s-au oprit aici. În plină pandemie de coronavirus, tocmai la spitalul „Victor Babeș”, unde lucrurile mergeau mai bine ca peste tot în țară, acesta fiind menționat ca port-drapel în lupta împotriva pandemiei, a fost schimbat din funcție directorul acestei unități, doctorul Voichița Lăzureanu, iar pentru ca această nemernicie să nu bată prea tare la ochi au numit-o director medical al Spitalului „Victor Babeș”. Pentru că lumea a mai vorbit, a mai tăcut, iar lucrurile par a se fi liniștit, nemernicii și-au continuat nemernicia, acum tocmai proaspătul director (numit de curând fără nici un merit) Cristian Oancea a demis-o și din această funcție, numind-o în locul ei pe Doina Manolescu, șefa laboratorului de Radiologie. Voichița Lăzureanu rămâne doctor în spital, pe secția de Boli Infecțioase II și coordonator de Terapie Intensivă Boli Infecțioase.
Eu propun să nu se oprească aici. Să o dea afară și din spital, dacă se poate și pe doctorul Virgil Musta, să se învețe minte să nu mai fie competenți și profesioniști înainte de a fi pesediști ori liberali, nu? Ei, poate ar fi pus ei și-n „cuibul” lui Musta vreo coadă de topor de-a lor, dar, de, era prea gogonată. Pe deasupra, tocmai ce încercaseră cu Raed Arafat, căruia i-au căutat pricină, dar a dat pandemia peste noi și, desigur, și peste peneleu și au văzut ce bun le era Arafat. Adică mai bine unul de-a lor, decât unul împotrivă...

Petru Vasile TOMOIAGĂ

P.S. Pentru că am vorbit de meritocrația penelistă, iată ce am citit, după redactarea materialului, pe Facebook, semnat de Ion Sorincău:

SĂ VĂ FIE RUȘINE!

După ce l-ați „ras” pe Marius CRAINA, managerul Spitalului Județean, acum o „demolați” si pe Voichița LĂZUREANU. Singura lor vină e că au fost competenți, mult mai competenți decât decoratul de la Suceava, sau decât cioclii, chelnerii, frizerii puși manageri de evazionistul Nelu TĂTARU. Oricine a trecut prin Spitalul Județean sau pe la Victor Babeș își dă seama de asta. Dar așa, ca și cucul, va proțăpiți în locul muncit de alții, vă faceți poze și vă dedulciți la ce nu meritați.
No comment!