De la începutul pandemiei de coronavirus am tot urmărit evoluția acesteia și am ajuns la concluzia că echipa de medici de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara este minunată. Ea a reușit să vindece foarte mulți pacienți infectați cu COVID-19.
În ultimele zeci de zile au fost doar câteva cazuri noi.
Deci, în Timiș există o disciplină care se respectă mai mult comparativ cu alte zone, unde văd din ce în ce mai des grupuri de oameni adunați fie în jurul unor biserici, fie în jurul unora care au venit din străinătate și au format tot felul de echipe și au organizat paranghelii. Așa s-au născut acele focare de infecție, vezi Țăndăreiul, Suceava.
Mă bucur că la Timișoara această pandemie se reduce, cum spuneam, la foarte puține cazuri și că aici, la noi,
s-au vindecat cei mai mulți pacienți. Acest lucru ne dă curaj ca la eventuala revenire a acestui virus să mizăm pe experiența avută.
Cel mai important lucru este să avem materialele specifice în combaterea acestui virus, de care este atât de mare nevoie, inclusiv dispozitive de ATI.
Am observat și cazurile care s-au întâmplat în țară: în unele locuri se respectă distanțarea socială, în altele nu, în unele locuri se măsoară temperatura, în altele nu.
Ideea este că noi, românii, trebuie să înțelegem că trebuie să fim disciplinați și să respectăm indicațiile pe care ni le dau specialiștii.
Ei sunt aceia care ne dirijează și ne conduc în așa fel încât să scăpăm de toate anomaliile care apar. Trebuie să se evite întrunirea unui număr mare de oameni.
Dacă se vor deschide terasele, și patronii acestora vor trebui să respecte o anumită strictețe.
Dacă din 15 iunie se vor deschide și restaurantele, sau cel puțin o parte dintre ele, și acestea vor trebui să respecte anumite condiții pe care specialiștii le impun.
Rămâne să trecem peste vară, anotimp care va face ca pandemia să se reducă la zero, și să avem timp să ne pregătim pentru ceea ce va urma în toamnă. Oricum, cred că o epidemie de gripă, cel puțin, va fi.
Noi trebuie să înțelegem că viața după această pandemie s-a schimbat și că trebuie să respectăm cu strictețe sfaturile medicilor și ale oamenilor care se ocupă de acest flagel numit COVID-19.
Problema este, cum spuneam și în tab­letele precedente, că s-a format omul de tip nou, omul care nu prea are educație și cultură, dar are pretenția să fie respectat. Toți au pretenții, dar așa nu se poate.
Și aș da exemplul acestor firme de curierat, unde pachetele arată de parcă toate ar fi fost aruncate din avion. Toate pachetele ajung la destinatar distruse în ultimul hal.
Sunt acolo tot felul de idioți care ne răspund la telefon și ne spun că nu au ce face. Aceasta deși noi am semnat un contract cu ei, iar ei trebuie să transporte la destinație, așa cum le-am predat, ceea ce trimitem noi.
Apar, așadar, aceste elemente care nu au nimic comun cu educația. Încep să te înjure, să-ți vorbească urât. Extrapolând, probabil că așa se petrece și în alte domenii, în alte instituții. Este o situație prost gestionată la nivel național în toate sectoarele.
Închei cu speranța că Dumnezeu ne va lumina calea și ne va așeza pe drumul cel drept.

Ștefan POPA POPA’S