În perioada 9-11 martie, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Peciu Nou au organizat o acțiune pentru verificarea respectării prevederilor legale de către agentii economici înregistrați sau autorizați să efectueze operațiuni cu substanțe periculoase.

Polițiștii au verificat 11 societăți comerciale din localitățile Peciu Nou, Parța și Giulvăz, în vederea prevenirii si combaterii faptelor de natura penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor și protecția mediului.

În urma controalelor efectuate, polițiștii au constatat că cinci societăți comerciale depozitează ilegal cantități însemnate de produse, din grupe diferite de toxicitate, cu termenul de valabilitate expirat, devenite deșeuri, pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare.

Polițiștii au indisponibilizat în total 1.922 de litri de produse de protecția plantelor (erbicide, fungicide, pesticide etc.) și 166 de cutii de carton cu recipiente de substanțe periculoase, respectiv 104 kilograme de fosfat de zinc.

În cazul acestor cinci societăți comerciale s-au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri”, faptă prevăzută de O.U.G nr. 195/2005 privind protecția mediului.

Cantitatea de produse periculoase identificată a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor și neutralizării ulterioare.

De asemenea, acțiunea polițiștilor a avut ca scop și prevenirea faptelor de furt a pesticidelor, erbicidelor, îngrășămintelor chimice sau a altor bunuri depozitate în spațiile special amenajate.

În urma controalelor efectuate la cele 11 societăți comerciale, la opt dintre acestea au fost identificate deficiențe la modul de asigurare a pazei bunurilor și cu privire la respectarea cerințelor minime de securitate prevăzute de Anexa 1 la HG 301/2012, în sensul că aceste societăți comerciale nu îndeplineau măsurile stabilite prin analiza de risc sau mai mult decât atât nu aveau efectuată o astfel de analiză de risc la securitatea fizică.

Astfel, au fost aplicate opt sancțiuni contraventionale conform HG 301/2012 în valoare totală de 20.000 lei.