Eroii şi veteranii de război din Regimentul 6 Artilerie Grea „Tribun Axente Sever” vor fi comemoraţi, sâmbătă, 20 august 2022, cu începere de la ora 10, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, printr-o ceremonie religioasă, după care, la Muzeul Național al Banatului (Piața Ioan de Huniade, nr. 1), la placa memorială dedicată militarilor Regimentului, se va depune o coroană de flori. Organizatorul manifestației este istoricul timișorean Laurențiu Mioc.
Regimentul 6 Artilerie Grea Român a participat la cel de-al doilea război mondial, atât în tabăra puterilor axei (Germania nazistă, Italia fascistă și imperiul Japoniei), cât și în cea a armatelor forțelor aliate (Regatul Unit al Marii Britanii, Franța, Rusia sovietică și U.S.A.), iar în dimineața zilei de 20 august 1944, când România încă se afla în război cu armatele aliate, pe aliniamentul Iaşi-Chişinău, armata sovietică a declanșat ofensiva, unii soldați căzând pe câmpul de luptă, iar alții au fost luați prizonieri de sovietici.
Regimentul 6 Artilerie Grea Român s-a înfiinţat în anul 1923, a avut garnizoana de reşedinţă la Alba Iulia, în comuna clujeană Floreşti, Sibiu şi Timişoara (în Castelul Huniade).
Comemorarea eroilor și veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea Român este considerată cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din armata română.

Cornel Seracin