Anul 2021 este pentru Timişoara anul Centenarului Societăţii Sportive a Şcolii Politehnica. Primul rector al Şcolii Politehnica din Timişoara, matematicianul Traian Lalescu, a acordat o deosebită atenţie sportului şi i-a îndemnat pe studenţi să înfiinţeze o asociaţie sportivă după modelul colegilor studenţi din Bucureşti. Studenţii timişoreni şi-au ascultat rectorul şi, mai mult decât că l-au ascultat, chiar au înfiinţat, în anul 1921, la un an după ce se înfiinţase Şcoala Politehnica din Timişoara, Societatea Sportivă a Şcolii Politehnica, după care au înscris o echipă de fotbal în Campionatul Orăşenesc.
Timpul a fost pătruns în frontierele sale, iar suporterii lui „Poli” au ridicat un arc peste timp şi, dacă Societatea Sportivă a Şcolii Politehnica a fost înfiinţată în anul 1921, concertul dedicat celor 100 de ani de la înfiinţarea ei a început la ora 19:21.


A prezentat acest moment de pe scena amplasată pe gazonul stadionului „Ştiinţa” din Timişoara, duminică, 24 octombrie, jurnalistul Florin Mihoc, care, în cuvântul său a rostit, printre altele: „Să ne bucurăm de seara asta, să ne bucurăm de suta asta de ani pe care o terminăm zilele următoare sau luna următoare, mai exact pe 4 decembrie. Cred că seara asta ar trebui să fie despre ceea ce au însemnat aceşti 100 de ani pentru iubirea alb-violetă, dar, mai cu seamă, seara asta frumoasă ar trebui să fie şi despre ce am putea face noi, în următoarea sută de ani, pentru că „Poli” şi culorile alb-violete vor merge mai departe dacă noi, cei care am prins Centenarul, vom şti să transmitem mai departe iubirea asta pe care-am primit-o de la bunicii noştri, de la străbunicii noştri”.


A urmat cuvântul actualului rector al Politehnicii Timişoara, conferenţiar universitar doctor inginer Florin Drăgan, după care preşedintele clubului de fotbal Politehnica, profesor universitar dr. Viorel Şerban, fost rector, a susţinut un moment oratoric dedicat evenimentului: „Simt, în aceste momente, o bucurie imensă, pentru că asistăm la un eveniment special. Un eveniment special pentru că nu se adresează oricui şi nu oricum. Societatea Sportivă a Şcolii Politehnica împlineşte 100 de ani. Deci, este un eveniment dedicat, în primul rând, Societăţii Sportive, dar nu numai ei, pentru că Societatea Sportivă este de fapt Politehnica Timişoara, este Universitatea Politehnica Timişoara şi trebuie să recunoaştem cu toţii că Timişoara nu era ceea ce este astăzi, dacă în 1920 nu se înfiinţa această Şcoală, această instituţie de cultură, ştiinţă şi educaţie. De aceea cred că acest eveniment poate fi dedicat şi Şcolii noastre, Politehnica. Acest eveniment trebuie dedicat şi celor care în decursul anilor au fost sub culorile alb-violet, sute de sportivi, campioni naţionali, oameni care s-au dedicat sportului, pentru că sportul este indispensabil de ceea ce înseamnă astăzi Politehnica. Fotbalul este o poveste adevărată pentru noi politehniştii, dar eu cred că, în primul şi-n primul rând, acest eveniment este dedicat celor care cu miile sau cu zecile de mii se numesc suporteri şi-au susţinut această echipă în decursul acestor 100 de ani. Poate că anii ̓70 sunt un model şi-au fost un model pentru ceea ce înseamnă organizare în domeniul sportului, în domeniul suporterilor şi al echipelor susţinute de suporteri. Timişoara a rămas în memoria multora din această ţară, în toate oraşele importante, prin suporterii echipei care-au străbătut ţara în lung şi în lat şi au transmis acest mesaj al Timişorii, spiritul ei şi, mai ales, pasiunea pentru sport, pentru corectitudine, pentru onoare şi pentru cinste. În anul 2010 s-a trecut la un alt nivel: nişte tineri entuziaşti au înfiinţat Druckeria, iar în 2012 s-au prezentat în biroul meu simplu şi au spus: «Vrem o echipă de fotbal curată!». De aceea, din 2012, a început o poveste incredibilă în care nişte oameni simpli, deosebiţi, curaţi la suflet şi-au dat tot ce-au avut în buzunarul lor şi-au început organizarea unui club care, incredibil, este de patru ani în Liga a doua şi vă rog să mă credeţi că nu ne vom opri aici. Nu este uşor! Vom continua să sprijinim acest proiect, noi, cei din Politehnica, pentru că este un proiect unic şi pentru că noi toţi cei de aici merităm. Merităm, pentru că Timişoara este specială, pentru că Politehnica este specială şi pentru că, în primul rând, suporterii, voi, sunteţi speciali. Meritaţi acest eveniment pentru dumneavoastră! Sunt fericit că-n acest an Centenar am reuşit să aducem la adevărata valoare ceea ce sunteţi dumneavoastră. Haide «Poli!»”.


Concertul a fost unul deosebit, organizat de Asociaţia Timişoara 2023- Capitală Europeană a Culturii, în parteneriat cu Asociaţia Suporterilor Timişoreni „Druckeria”, Universitatea Politehnica Timişoara şi Filarmonica „Banatul”. Au finanţat evenimentul, Consiliul Judeţean Timiş, prin Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, Primăria şi Consiliul Local Timişoara, prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara. Concertul a fost organizat în cadrul proiectului „Sport21”, parte a programului cultural Timişoara - Capitală Europeană a Culturii.
Au susţinut concertul, în prezenţa suporterilor lui „Poli” Timişoara, Orchestra Filarmonicii „Banatul”, dirijată de Cosmin Morariu şi trupa de rock, singura constituită în jurul unui club de fotbal, „Noi din Banat”. S-a ocupat de punerea pe portativ a cântecelor galeriei lui „Poli”, Gabriel Almaşi, compozitor, deţinător al premiului pe muzică simfonică a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România pe anul 2020 pentru lucrarea „Themes/Anthes”.
Printre cele zece piese interpretate în Concertul Centenar de trupa „Noi din Banat” amintim aici: „Mereu Alb-Violeţi”, „Când ne strângem laolaltă”, „Pe orice stadion”, „Deasupra tuturor”, „Timişoara a promis” etc. Una din piesele interpretate de Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timişoara a fost Imnul lui „Poli”, „Zi cu Soare, fără Soare”.
În timpul concertului nu au lipsit fumigenele, flăcările victoriei şi scandările împotriva rivalilor postrevoluţionari ai lui „Poli”, formaţiile vechiului regim comunist, Steaua şi Dinamo.


Cornel Seracin