„Crescută în exil, nu puteam spune niciunui loc «acasă». Aceasta este definiţia pribegirii. Când am ajuns la Săvârşin, însă, am înţeles de îndată că sunt acasă”. (Majestatea Sa Regina Margareta)

După 20 de ani. Şi nu, nu este vorba de romanul lui Alexandre Dumas. Este vorba de timpul care i-a fost necesar Familiei Regale a României pentru a repara ceea ce 53 de ani de comunism şi de democraţie originală au distrus la Domeniul Regal Săvârşin.
„Multă lume ne-a întrebat de ce nu am deschis spre vizitare domeniul până acum. Simplu: pentru că nu a fost gata”, spunea ASR Principele Radu al României cu o zi mai devreme, la lansarea volumului „Povestea Castelului Săvârşin”, apărut recent la Editura Curtea Veche. Spre deosebire de modul cu care suntem obişnuiţi, de tăieri de panglică la realizarea studiilor de fezabilitate şi de inaugurări ale începerii lucrărilor sau de recepţii înainte de termen, Familia Regală a României a ales să fie un model pentru societatea noastră şi în acest domeniu. Castelul Săvârşin a fost deschis spre vizitare atunci când lucrările de reabilitare au fost cu adevărat finalizate. Iar printr-o fericită coincidenţă acest lucru s-a împlinit în preajma Sărbătorii Naţionale de 10 mai.
În vremurile ciudate pe care le trăim, evenimentele dedicate Sărbătorii Naţionale şi inaugurării Castelului au atras mii de oameni în zilele de 9 şi 10 mai la Săvârşin, Majestatea Sa Margareta declarându-se copleşită de numărul mare de români care au ales să fie alături de Familia Regală cu ocazia acestui eveniment. Iar cei care au fost în aceste zile la Săvârşin au avut ce vedea: senzaţional Muzeu al Automobilului din Satul Regal, Parcul cu heleşteul, aleea care duce la heleşteu şi podul de peste apă, arcada cu glicine, terenul de tenis, Micul Pavilion ridicat în secolul al XVIII-lea, Grădina Ascunsă, Aleea Lungă, Fântâna Toscană, Grădina de trandafiri a Reginei şi Aleea Stejarilor Bătrâni, un concert de jazz în ziua de duminică susţinut de Steel Jazz Quintet şi un concert simfonic luni susţinut de Filarmonica din Arad. Plus lansarea cărţii „Povestea Castelului Săvârşin” - o plimbare în cuvinte şi imagini atât prin încăperile şi parcul Castelului Săvârşin, cât şi prin istoria de cinci secole a locului, cu Alteţa Sa Regală Principele Radu al României drept ghid şi povestitor.


Şi pentru că a fost vorba, totuşi, de adevărata Zi Naţională a României, Majestatea Sa Regina Margareta, Custodele Coroanei României, a ales să transmită de la Săvârşin mesajul adresat naţiunii cu acest prilej:
„Bine aţi venit la Castelul Săvârşin!
Suntem, astăzi, împreună de 10 Mai - Zi de Sărbătoare Naţională. Aducem omagiu tuturor celor care au scris paginile României moderne de 155 de ani încoace. Vă amintiţi faptul că în anul 1866 România a pornit pe drumul modernizării, prin Constituţia de esenţă liberală şi europeană, promulgată de Regele Carol I.
Acum 20 de ani, tatăl meu se întorcea la Castelul Săvârşin, după o întrerupere de 53 de ani. De aceea suntem la Săvârşin în această zi de 10 Mai: pentru a onora memoria Reginei-Mamă Elena, a tatălui meu, Regele Mihai, şi a mamei mele, Regina Ana. Exemplul lor de răbdare, iubire, bunătate şi înţelegere este preţios astăzi, mai ales pentru tânăra generaţie de români.
Inaugurăm astăzi deschiderea Satului Regal şi a Parcului pentru public. În fiecare an, vizitatorii sunt bineveniţi aici, din primăvară până în toamnă. Încă o dată, bine aţi venit!”.

Flavius BONCEA