Pentru a marca Ziua Universală a Drepturilor Copilului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş va organiza, în data de 25 noiembrie, cea de-a cincea ediție a manifestării sportive „Știu că pot!” – destinată copiilor cu dizabilități din centre de ocrotire și din comunitate.
Evenimentul va începe de la ora 10 și va fi găzduit de Sala „Constantin Jude” (fosta Sală „Olimpia”).
Competiția se adresează copiilor cu dizabilități intelectuale cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani și cu QI < 70. În competiție s-au înscris aproape 180 de copii, de la școli speciale, centre rezidențiale și de zi din județul Timiș și din alte județe (Alba, Caraș Severin, Hunedoara, Bihor, Satu Mare), dar și din comunitate.
Participanții vor fi împărțiți în două categorii, în funcție de vârsta lor: între 6 și 10 ani, respectiv între 11 și 18 ani. Probele la care s-au înscris sunt următoarele: atletism - alergare; aruncare la coșul de baschet; săritura în lungime. Fiecare participant s-a putut înscrie la o probă, în funcție de abilitățile sale. După defilarea echipelor și deschiderea oficială a competiției, va urma o demonstrație sportivă/perechi incluzive formate din copii de la Fundația de Abilitare Speranța și de la Şcoala Gimnazială nr. 24 Timișoara.
Evenimentul este organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, al Primăriei Municipiului Timișoara și al Facultății de Educație Fizică și Sport Timișoara.
Adunarea Generală a ONU a recomandat (în 1954, rezoluţia 836(IX)) ca toate ţările să sărbătorească o Zi Universală a Copiilor, care sa fie marcată ca Zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii din toată lumea şi ca Zi a promovării bunăstării copiilor lumii.
Data de 20 noiembrie marchează ziua în care Adunarea Generală a adoptat Declaraţia Drepturilor Copiilor (în 1959) şi Convenţia Drepturilor Copiilor (în 1989). (A.B.)