La cumpăna dintre ani, cetățenii municipiului Timișoara au fost prezenți cu multă bucurie în centrul orașului, petrecând cu muzică și focuri de artificii noul an, 2019. Petrecerea de Revelion (Silvester) a fost organizată în Piața Victoriei de Primăria Municipiului Timișoara, prin Casa de Cultură, iar după ora zero, la Catedrala Mitropolitană a avut loc o ceremonie religioasă.
Întâmpinarea noului an a început pe scena amenajată în Piața Victoriei, odată cu orele 18:30, atmosfera fiind încălzită de Sean Norvis & MC Steliano, după care formația de muzică pop-rock „Box Office” a continuat petrecerea de Revelion.
Vremea a fost destul de îngăduitoare cu spectatorii prezenți la petrecere, câteva pahare cu vin fiert îndepărtând definitiv frigul blând abătut peste oraș.


În jurul orelor 20, pe scena revelionului a urcat interpreta de muzică pop, „Kamelia”, cunoscută în lumea muzicii din România după colaborarea sa cu rapperul „Puya”. În 2009, piesa „Change”, în colaborare cu „Puya” și George Hora s-a clasat pe locul 19 în top 100 cele mai difuzate piese din România.
Dintre piesele interpretate de „Kamelia” pe scena revelionului din Piața Victoriei, amintim, „Prima oară”, „Vara rece”, „Billionaire” (în limba engleză), „Undeva în Balkani”, „Amor” (în limba spaniolă) etc. „Kamelia” a interpretat câteva piese în duet cu George Hora, prezent la Timișoara cu ocazia petrecerii de Revelion.


Atmosfera de Revelion a continuat să fie încinsă odată cu prezența, pe scena din Piața Victoriei, a trupei „Basska”, considerată și „un concept” ce s-a înființat în anul 2013 în București. Trupa „Basska” îmbină în repertoriul său o serie de stiluri muzicale precum rap, reggae și ska, recitalul oferit la Timișoara fiind primit cu aplauze de public. Printre piesele interpretate de componenții trupei amintim aici „Inimă și suflet”. Chitaristul „Sarmis”, pentru prima dată în concertul de Revelion de la Timișoara, a cântat voce, piesa interpretată fiind una nouă. Alături de trupa bucureșteană a urcat pe scenă și micuțul „Mișa”, un băiețel care a mai fost la Timișoara și care a apreciat publicul din orașul bănățean, îndemnându-l să facă „gălăgie pentru 2019”. „Mișa” a dansat și a cântat pe scenă, alături de trupa „Basska”.


Formația mult așteptată de spectatorii prezenți la petrecerea de revelionul din Piața Victoriei a fost „Subcarpați”, o trupă care a mai fost prezentă la Timișoara în 2014, la festivalul „Plai” în 2016, la „Vest Fest”, dar și, prin liderul ei, MC Bean, în spectacolul regizat de Ada Lupu Hausvater pe scenaTeatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, care a reușit să aducă împreună celebra piesă a lui Shakespeare „Hamlet” și muzica celor de la Subcarpați. Liderul formației, Marius Andrei Alexe, a fost distribuit într-unul din rolurile acelei piese, debutând pe scena „naționalului” timișorean.
De asemenea, trupa „Subcarpați” a mai fost prezentă pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara și în 2017, cu ocazia UNITER-ului, atunci când a susținut un concert în care a interpretat și piesa „Oamenii sunt încă frumoși”, piesă ce apare pe albumul „Pielea de găină”, lansat de formația bucureșteană în anul 2014.
În anul 2018, formația „Subcarpați” a mai fost prezentă la Timișoara, în luna mai, atunci când, în Parcul Civic, din jurul sălii doi a Teatrului Național, a susținut un concert care a încheiat formal modulul „Inspirație - Respirație” al Atelierului „Identitate”, un proiect al Teatrului Național, având ca partener oficial Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană.
„Subcarpaţi” este un proiect muzical demarat în 2010 de MC Bean (Marius Andrei Alexe), care combină elemente din muzica electronică şi hip-hop cu influențe din folclorul românesc, creând un nou gen muzical - „underground folclor”. Trupa a fost descrisă în cotidianul britanic „The Guardian” drept „un mix exploziv între vechi și nou. E o combinație eclectică ce aduce împreună melancolia specifică pieselor folk românești și cântecelor de unitate, instrumente tradiționale și ritmuri de trip-hop, dubstep, hip-hop și dancehall”.
Din piesele interpretate de trupa bucureșteană pe scena revelionului, amenajată în Piața Victoriei din Timișoara, amintim aici, „Raionul De Karme” (de pe albumul „Zori”, lansat în 2018), „Când se lasă seara”, „Frunzuliță iarbă deasă” (pe această piesă a fost întâmpinat Anul Nou), „Balada românului”, „M-a făcut muma frumoasă” (în interpretarea solistei Ioana), „Oamenii sunt încă frumoși” etc.
Trupa „Subcarpați” a adunat în jur de 7.000 de spectatori în Piața Victoriei din Timișoara, toți cei prezenți fiind animați de muzica trupei. Spectatorii prezenți au cântat și au dansat pe ritmurile formației, iar la final au aplaudat spectacolul oferit de componenții trupei bucureștene.
De-a lungul concertului, liderul trupei, MC Bean, a amintit începuturile formației la Timișoara, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” și a ținut să mulțumească manager-ului instituției Ada Lupu Hausvater, pentru că a debutat trupa pe scena „naționalului” timișorean. De asemenea, Marius Andrei Alexe, fondatorul trupei „Subcarpați”, a ținut să mulțumească municipalității pentru invitația trupei în concertul de pe scena revelionului din Timișoara.
Odată cu ora zero s-a intrat în anul 2019, iar vestea Noului An a fost auzită prin focuri de artificii care au luminat cerul din centrul municipiului Timișoara, focuri de artificii fiind și în alte cartiere ale Timișoarei. După încheierea focului de artificii, trupa „Subcarpați” a continuat concertul.


Noul An a fost vestit și de clopotele Catedralei Mitropolitane, noaptea dintre ani fiind marcată prin Slujba „Acatistului Mântuitorului Isus Hristos”, ceremonial religios oficiat de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu preoții și diaconii Catedralei, în fața numeroșilor mireni.
În ziua de Anul Nou, când creștini de confesiune ortodoxă îl comemorează pe Sfântul Vasile cel Mare (Arhiepiscopul Cezareei Capadociei), la Catedrala Mitropolitană din Timișoara a avut loc o ceremonie religioasă săvârșită de Înalt Prea Sfințitul Ioan, Mitropolit al Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, de față fiind prezenți numeroși mireni. După Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, Mitropolitul Banatului a vorbit credincioșilor prezenți despre multiplele semnificaţii duhovniceşti ale zilei de 1 ianuarie, începutul anului nou civil.


Cornel Seracin