Primăria, împreună cu asociaţiile de revoluţionari, a pregătit un program prin care comemorează victimele răpuse de gloanțele regimului ceaușist, în Decembrie 1989 şi celebrează, la 29 ani de la acel moment, victoria națiunii asupra dictaturii.
Programul a debutat vineri, 14 Decembrie, de la ora 17, cu o expoziție şi o lansare de carte la „Capitol”.
În data de 15 Decembrie, la ora 16, în fața bisericii reformate din centrul Timișoarei (str. Timotei Cipariu nr. 1, colț cu P-ța Sf. Maria), locul din care a pornit schimbarea României, va avea loc un moment în care participanții vor aprinde lumânări și vor depune coroane, după care, de la ora 17, va fi organizată o masă rotundă cu titlul „Moștenirea revoltei populare timișorene - solidaritatea româno-maghiară”. Masa rotundă va avea loc la Centrul Ecleziastic Noul Mileniu (Splaiul Morarilor nr. 1B), condus de preotul reformat István Gazda, unde sunt invitați să participe toți cei interesați. Pentru întrunirea de la Biserica Reformată și masa rotundă, invitația vine din partea europarlamentarului László Tőkés, pastorul reformat al Timișoarei în Decembrie 1989, persecutat de poliția politică din acele vremuri, mișcarea de solidaritate cu pastorul transformându-se într-o revoltă populară îndreptată împotriva orânduirii sistemului totalitar socialist/comunist existent atunci în România.
În 16 Decembrie, de la ora 11, va avea loc ședința festivă a Consiliului Local, urmată de o serie de activități culturale în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timișoara, iar de la ora 17, va avea loc „Marşul Eroilor”, cu plecare din Piaţa Maria. În aceeași dată, duminică, 16 decembrie, de la ora 20, în Piaţa Victoriei se vor aprinde candele, ora 23:45 fiind destinată oficierii unei Liturghii, la Biserica Martirilor.
Luni, 17 Decembrie, este zi de doliu în Timişoara, zi în care se vor oficia slujbe de pomenire şi depuneri de coroane la Catedrala Mitropolitană (ora 10), Biserica Martirilor (ora 12) şi Cimitirul Eroilor (ora 14), iar de la ora 18, pe treptele Catedralei va avea loc un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor - martiri.
În 18 Decembrie, pe treptele Catedralei se vor aprinde candele (ora 18).
În 20 Decembrie, la ora 12, se va declanşa sirena timp de 3 minute pentru a marca dobândirea de către Timişoara a statutului de Prim Oraş Liber de comunism. De la ora 20, pe scena din Piaţa Victoriei se va desfăşura „Rock for Revolution”, cu participarea „Pro Musica”, „Melting Dice”, „Implant pentru Refuz”, „Sanctuar”.
În 22 Decembrie, la Casa Armatei se va desfăşura Adunarea Festivă pentru aniversarea a 29 de ani a Revoluţiei şi 28 de ani a F.N.R.D. 89. De asemenea, vor avea loc numeroase expoziții şi lansări de carte, concursuri pe teme de istorie şi de artă plastică.
În 19 și 20 Decembrie, delegații asociaţiilor „Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989” şi „17 Decembrie a Răniților şi Familiilor Îndoliate în Revoluţia din 1989” se vor deplasa la Bucureşti, Popeşti Leordeni şi Slatina, „Pe Urmele Cenuşii Eroilor Martiri dispăruţi”, urmând să depună coroane şi să oficieze un parastas. (C.S.)