După tradiție, în prima și a doua zi de Paști, la Giroc s-a celebrat Ruga. A fost, și în acest an, o sărbătoare a întregii comunități, mii de giroceni și nu numai participând la programul artistic - bogat și variat - pregătit de organizatori.
Primăria și Consiliul Local Giroc au fost și de această dată la înălțime, Ruga Giroceană 2018 fiind un adevărat eveniment artistic.
Prima zi de Rugă a debutat la Biserica Ortodoxă din Giroc, acolo unde preoții Marius Șonea și Daniel Mateia au săvârșit sfânta slujbă. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în Grădina de vară a Căminului Cultural.
După ce Fanfara Giroceana, condusă de domnul prof. Ionel Pascota, a intonat imnul de stat al României, primarul comunei Giroc, domnul dr. Iosif-Ionel Toma, care a venit îmbrăcat într-un frumos costum popular bănățean, le-a adresat celor prezenți salutul tradițional Hristos a Înviat! „Bine ați venit la Ruga Giroceană 2018 - a spus, în continuare, domnul primar. Să-I mulțumim Lui Dumnezeu că a îngăduit să fim din nou împreună, să-i vedem pe acești copii talentați, să vedem ce au muncit timp de un an. Mulțumim Consiliului Local pentru contribuția pe care a adus-o ca acești copii să poată deveni viitori artiști și pentru suma pe care a acordat-o pentru a putea avea o Rugă deosebită, cu artiști pe măsură. Le mulțumesc domnilor Victor Jicheran și Ionel-Lucian Șipoș, precum și tuturor celor care sunt implicați în activitatea artistică. Le mulțumesc tuturor consilierilor locali care sunt de față și care au venit îmbrăcați în costume populare cu forme tricolore, pentru a marca o sută de ani de la Marea Unire. O avem alături de noi și pe șefa Comisiei de cultură din cadrul Consiliului Județean Timiș, doamna Romanița Jumanca, căreia îi mulțumim pentru prezență”.
„Vă mulțumesc foarte mult că mi-ați oferit ocazia să mă aflu în mijlocul dumneavoastră. Este extraordinar ceea ce faceți la Giroc. Sunt dascăl de profesie, mă uit în jurul meu și nu pot să nu admir și să nu mă închin în fața copiilor. Văd
că aici se face cultură. Nu este puțin lucru și vă felicit, domnule primar și domnilor consilieri, pentru implicare”, le-a spus girocenilor doamna Romanița Jumanca.
Doamna Florica Răcășan, de la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, s-a adresat celor prezenți: „Pentru mine este o emoție nemărginită să mă aflu în mijlocul dumneavoastră, în localitatea mea natală. Mă mândresc că am fost și eu membră a Ansamblului «Ghiocelul». Îi felicit pe cei care fac astăzi parte din ansamblu, pe cei care se ocupă de dansatori, pe părinții copiilor și vă doresc multă sănătate. Felicitări domnului primar și domnilor consilieri care sunt trup și suflet alături de Giroc, nu doar în ceea ce privește ansamblul, le doresc multă putere de muncă în continuare”.
Preotul Marius Șonea, parohul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Dimitrie”, a transmis și el câteva gânduri celor prezenți la Rugă: „Domnule primar, stimați invitați, iubiți credincioși și credincioase, este prea mare bucuria că Hristos a Înviat!
În urmă cu trei ani, când ne îndreptam către acest loc pentru a porni Ruga, ploua. Când am ajuns în față, a apărut un curcubeu. Îmi amintesc mărturisirea de credință a domnului primar, care a spus: «Dumnezeu există!». De aceea suntem noi, toți, uniți în credință și adevăr. Trebuie să învățăm, mai ales în aceste zile, că Dumnezeu ne-a împăcat cu El prin jertfa Fiului Său și că prin Învierea Lui ne dăruiește tuturor lumină și seninătate. Cu aceste gânduri nădăjduiesc să petrecem
nu doar Săptămâna Luminată, ci toate zilele vieții noastre. Să fim mai buni, mai îngăduitori și mai iubitori cu cei din jurul nostru. Hristos a Înviat!”.
Domnul ing. Ilie Gâlcă, viceprimarul comunei Giroc, i-a salutat și el pe cei prezenți: „Mă bucur că suntem împreună la Ruga Giroceană. Ținând cont că în acest an se împlinesc o sută de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918, de la Alba Iulia, toată suflarea românească nu trebuie să uite de credință. Vă doresc sănătate, petrecere frumoasă și să ne vedem și anul viitor”.
Apoi, s-a pornit hora de Rugă, în care s-au prins aproape toți cei prezenți. Trebuie spus că Ansamblul „Ghiocelul” a prezentat un bogat program artistic, în care au fost cuprinse toate grupele de vârstă, de la dansatorii cei mai mici, până la cei mai mari.
Ca în fiecare an, la Ruga Giroceană au fost invitați să cânte unii dintre cei mai apreciați artiști de muzică popular bănățeană. Timp de două zile, voia bună a fost întreținută de soliștii Andreea Voica, Ion Dragomir, Mihaela Petrovici, Carmen Ienci și Lioara Boșcu, care au fost acompaniați de orchestra condusă de domnul prof. dr. Deian Galetin și de orchestra „Ghiocelul”, condusă de domnul prof. Adrian Safta.
Vremea bună a făcut ca Grădina de vară a Căminului Cultural și zona adiacentă să fie luate practic cu asalt de către giroceni și invitații lor. Cei mai mici dintre participanți, copiii, au avut două zone special amenajate pentru distracție. Au fost ringhișpiluri, tobogane, carusele, dar și tonete cu dulciuri și sucuri.
Important este faptul că, la fel ca și în anii anteriori, la Ruga Giroceană au participat foarte mulți tineri, care au arătat că știu jocul popular bănățean, semn că la Giroc tradiția acestei mari sărbători a comunității va fi dusă mai departe.
Și pentru ca sărbătoarea să fie completă, fiecare dintre cele două seri de Rugă Giroceană 2018 s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.


Petru Vasile TOMOIAGĂ