Luna aceasta se comemorează, în municipiul Timişoara, 65 de ani de când regimul de ocupaţie sovietică a deportat din Banat, în Câmpia Bărăganului, mai multe familii înstărite, considerându-le ca făcând parte, potrivit directivelor vremii, din rândul „elementelor periculoase sau care pot deveni periculoase”.
Toate aceste deportări au fost făcute în vara anului 1951 (în iunie, de sărbătoarea Rusaliilor), pe fondul unor relaţii conflictuale apărute între liderul comunist de la Moscova, I. V. Stalin şi liderul comunist de la Belgrad, I. B. Tito. Astfel, în contextual încordării relaţiilor dintre România şi Yugoslavia, graniţa dintre cele două ţări a devenit o zonă sensibilă pentru guvernul comunist de la Bucureşti, care, îndemnat fiind să urmeze modelul sovietic, a decis dislocarea unor familii ale ţăranilor înstăriţi care locuiau pe o rază de aproximativ 25 km de graniţa cu Yugoslavia, din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, în arida Câmpie a Bărăganului.
Cu prilejul acestei comemorări, joi, 16 iunie, cu începere de la ora 16, la Muzeul Satului Bănăţean, va avea loc lansarea cărților „Desculți printre ciulini. Mărturii despre deportarea în Bărăgan”, autor Marcel Sămânță și „Sârbii în Golgota Bărăganului. Noi contribuții”, autori Miodrag Milin și Sfetcu Mihailov. Vor fi prezentate și două cărți reeditate, și anume „Deportarea în Bărăgan – Destine – Documente – Reportaje”, autori Viorel Marineasa, Daniel Vighi și Valentin Sămânță, și „Lagărul deportării. Pagini din lagărul Bărăganului, 1951-1956”, autor Rafael Mirciov.
Vineri, 17 iunie, cu începere de la ora 10, la Casa Adam Müller Guttenbrunn din municipiul Timişoara, va avea loc simpozionul „Deportarea în Bărăgan – sinteze și reevaluare”, moderator fiind prof. univ. Viorel Marineasa.
Sâmbătă dimineața, de la ora 10, în Parcul Justiției din Timişoara se va desfăşura un ceremonial religios de comemorare a momentului deportării în Bărăgan.
Cornel Seracin
Foto: memoria.ro