Andrei Codruţ Tiţa este cel mai tânăr primar din judeţul Timiş. Cu toate acestea este pus pe treabă, cum se spune, şi doreşte să aducă Cenadul, comuna al cărei edil este, la nivelul secolului XXI. Despre proiectele realizate, cele în lucru şi cele de viitor am stat şi noi de vorbă cu tânărul primar din Cenad.

- Cum s-a descurcat până acum administraţia locală din Cenad, având în vedere că şi anul acesta bugetul a fost întârziat, şi în ce fel v-aţi putut continua proiectele începute?
- Am reuşit să deblocăm această situaţie şi aş da exemplul cu drumurile, unde am întâmpinat o serie de probleme. Pe scurt, însă, am reuşit să rezolvăm situaţia, iar în prezent se lucrează la drumuri. Ţinta noastră este să le finalizăm cât mai repede şi la o calitate corespunzătoare, conform proiectului. În acest moment în Cenad 50% dintre străzi sunt asfaltate. Celelalte sunt pietruite, astfel încât să se poată circula în condiţii bune. Acestea sunt cuprinse în viitoare proiecte de asfaltare. Noi suntem pe teren în fiecare zi şi punem presiune pe constructori. Se mai lucrează la un drum agricol, pe o lungime de aproximativ 8,5 kilometri. Acest drum practic fluidizează traficul pe drumul naţional, deoarece utilajele agricole circulă pe drumul agricol. Şi aici au fost probleme cu licitaţia, dar s-au rezolvat, iar firma care a contractat lucrarea îşi face treaba foarte bine.


- Ce alte proiecte aţi mai dus la bun sfârşit?
- Am modernizat iluminatul stradal în întreaga comună. Am trecut pe becuri tip LED şi ne-am propus şi am reuşit ca la fiecare gospodărie să existe în faţă un corp de iluminat. Pentru a creşte gradul de siguranţă am considerat că cea mai bună variantă este să fie bec în faţa fiecărei case. Avem şi o garanţie pe şapte ani pentru fiecare corp de iluminat. Înainte era un bec la trei sau chiar patru case, iar din această pricină oamenii s-au plâns. Noi am căutat, chiar cu riscul de a creşte cheltuielile cu iluminatul, să asigurăm lumină pentru fiecare proprietate. În paralel am modernizat şi sistemul de supraveghere video, tot din aceste considerente. Camerele înregistrează foarte bine chiar şi pe timp de noapte, astfel că avem totul sub control.
Am mai reuşit să rezolvăm o problemă mai veche, şi anume cea a cimitirului ortodox. Pentru acesta nu exista un CF, iar noi l-am înscris acum în Cartea Funciară şi l-am intabulat pe Primăria Cenad. Noi suntem acum proprietarii cimitirului şi vom gestiona toate investiţiile care se vor face aici. Este un cimitir pentru toate confesiunile, iar pentru a veni în ajutorul celor care îşi înmormântează apropiaţii am făcut o terasă în faţa capelei, astfel încât oamenii să fie feriţi de intemperii atunci când vin să-i conducă pe cei dragi pe ultimul drum.
În viitor ne gândim la o variantă de a ajuta şi confesiunea catolică, cea care are un cimitir propriu.
O altă problemă este că în Cenad la ora actuală nu există nici un parc pentru copii. Lucrăm acum la un asemenea parc la intrarea în localitate. Este un prim parc, propus a se finaliza anul acesta, la anul urmând să amenajăm un alt spaţiu cu aceeaşi destinaţie. Fiecare va fi prevăzut cu sistem de supraveghere video, pentru a ne asigura că nu va fi vandalizat. Ne dorim să realizăm în zona de intrare, în zona centrală şi cea de ieşire din comună câte un astfel de parc.
În curtea Şcolii Gimnaziale Cenad amenajăm un teren sintetic pentru sport. Prin aceasta ne dorim să ajutăm şi elevii, care pot desfăşura aici orele de educaţie fizică. De asemenea, după orele de curs terenul va putea fi închiriat. Terenul va avea nocturnă, astfel că va putea fi folosit şi seara. Avem foarte mulţi tineri în comună şi până acum alegeau să meargă la Sânnicolau Mare sau Dudeştii Vechi să joace fotbal; de aceea ne-am gândit să facem şi la noi un astfel de teren.
Am mai schimbat şase staţii de autobuz de pe raza comunei, pentru că cele vechi nu asigurau confortul necesar călătorilor care aşteptau mijloacele de transport în comun.


- Ce proiecte aveţi pentru perioada următoare?
- Suntem în căutarea unei finanţări pentru a reabilita Şcoala Gimnazială şi dispensarul uman. Un proiect amplu pe care îl avem în vedere este realizarea acceselor la proprietăţi. Este o mare provocare pentru noi, deoarece bugetul local nu ne permite să realizăm acest proiect din surse proprii.
La Cenad sistemul de alimentare cu apă şi canalizarea sunt concesionate operatorului Aquatim. Din 2014, de când s-au concesionat serviciile, şi până în prezent nu s-a făcut nici o investiţie, cu toate că tarifele au crescut. Acum avem un proiect prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM), gestionat de Aquatim, prin care se va reabilita coloane de alimentare cu apă din aproape întreaga localitate şi se va extinde reţeaua de canalizare. Cam de la sfârşitul acestei luni, începutul lunii octombrie vor demara lucrările. În curtea primăriei se va construi o staţie de tratare a apei.
Ne mai dorim să amenajăm şi o piaţă agroalimentară la Cenad.


- Ce aşteptări aveţi de la rectificarea bugetară?
- Ne dorim să ne axăm pe o serie de studii de fezabilitate şi documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI). Sunt convins că tot ce ne-am propus pentru anul acesta vom şi realiza. Cu banii pe care îi vom primi vom stabili ce studii şi documentaţii vom realiza. Aceasta pentru a fi pregătiţi cu documentaţia în momentul în care vor veni finanţările pe proiecte punctuale şi să o putem depune.


A consemnat Anton BORBELY