Două noi proiecte cu finanțare europeană au fost contractate la începutul acestei săptămâni în județul Timiș. Acestea prevăd construirea unor structuri sociale, reabilitarea locuințelor sociale și realizarea de piste de biciclete și au ca beneficiar Unitatea Administrativ-Teritorială Orașul Deta.

Documentele au fost semnate de reprezentanții ADR Vest și cei ai Primăriei Deta. 

Prin primul proiect, Îmbunătățirea calității vieții populației orașului Deta prin crearea de noi structuri sociale, vor fi construite o creșă, un centru de zi pentru persoane vârstnice și o cantină socială. Toate vor fi realizate pe un teren de 10.212 mp, situat pe str. Termal nr. 17A, suprafața construită propusă pentru clădirea cu funcțiune mixtă fiind de aprox. 1.850 mp. Se va asigura și partea de dotare - mobilier interior și exterior, echipamente și materiale didactice.

De asemenea, sunt prevăzute amenajări exterioare: acces carosabil și pietonal, trotuare, spații verzi, loc de joacă pentru copii etc.

O altă componentă a investiției vizează realizarea de trotuare și o parcare pe strada Pădurii, precum și trotuare și piste de biciclete pe strada Termal.

Valoarea totală a proiectului este de 10,7 milioane lei, din care aproape 10,5 milioane lei finanțare nerambursabilă.

Prin cel de-al doilea proiect, Îmbunătățirea calității vieții prin reabilitarea și consolidarea locuințelor sociale, precum și realizarea pistelor de biciclete - acces la proprietate și acces auto la locuințele sociale, oraș Deta, jud. Timiș, va fi schimbată funcțiunea unei clădiri existente, care va fi totodată extinsă, urmând să găzduiască locuințe sociale. Vor fi 11 apartamente mobilate și dotate (672,56 mp), iar la exterior vor fi amenajate accesul auto și pietonal, precum și spații verzi (aprox. 1.400 mp).

Totodată, vor fi realizate piste pentru biciclete pe străzile Mihai Eminescu, 1 Mai și Avram Iancu (DN 59B), iar pe ultimele două artere se va reface și accesul către proprietăți, se vor amplasa borduri etc.

Proiectul are o valoare totală de 5,5 milioane lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de peste 5,1 milioane lei.

Ambele proiecte sunt finanțate prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 13 - Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii.

Perioada de implementare este de 26 de luni.

 

Ioana N.