Comitetul Local pentru Situații de Urgență al localității Moșnița Nouă a decis vineri, 10 aprilie, să interzică distribuirea „ramurilor de finic sau salcie, a Luminii sau a pachetelor cu daruri alimentare de către voluntari sau preoți”, anunțul fiind făcut prin canalele de socializare ale Instituției. Mai mult decât atât, instituția condusă de către liberalul Florin Bucur a interzis și distribuirea Paștilor, precum și spovedania și împărtășania credincioșilor la domiciliul acestora.
Cum suna anunțul făcut de primărie:
„Anunț important!
Astăzi,10 Aprilie 2020, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Moșnița Nouă a luat o decizie grea cu privire la modul de desfășurare a slujbelor de Florii și de Sfintele Paști.
Considerând că situația în comuna noastră este una ținută sub control, luând în considerare numărul cazurilor de persoane izolate la domiciliu, de persoane confirmate cu virusul Covid-19 și persoane testate, monitorizate în permanență, s-a decis că situația trebuie menținută restrictiv, pentru a trece cât mai repede cu bine peste această perioadă.
Dragi cetățeni, credința și unitatea poate fi (sic!) în gândul și sufletele noastre chiar și de la distanță, haideți să ne rugăm cu toții de acasă, să ne rugăm și să sărbătorim alături de familie.
Vă transmitem măsurile adoptate, știm că sunt măsuri restrictive majore, dar au fost luate pentru a ne proteja.
Art.1. (1) Se interzice distribuirea ramurilor de salcie sau finic, a Luminii sau a pachetelor cu daruri alimentare de către voluntari sau preoți.
Art.2. Se interzice distribuirea pâinii binecuvântate, numită Paști în locuri special amenajate sau prin intermediul voluntarilor la domiciliul credincioșilor.
Art.3. Se interzice (sic!) spovedania și împărtășania realizate de preot la domiciliul credincioșilor.
Art.4. Toate slujbele se vor oficia în continuare doar în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși fără accesul publicului, putând fi transmise în mass-media sau online.
Vă mulțumim!
#impreunavomreusi”.


Ciudata decizie a Primăriei din Moșnița Nouă venea în totală contradicție cu instrucțiunile emise pentru Sărbătorile Pascale de Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, conform acestor îndrumări, „Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măști și mănuși de protecție”. De asemenea, conform respectivelor directive, „Spovedania și împărtășirea credincioșilor se pot săvârși în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuința credincioșilor, preotul va utiliza încălțăminte de unică folosință și mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă și săpun și cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult și epitrahil, trusa liturgică pentru împărtășirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate. Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă și vin, numită «Paști», va fi sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, și va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri și sâmbătă, «Paștile» vor fi distribuite gratuit credincioșilor, în locuri special amenajate în afara lăcașurilor de cult. Personalul deservent va purta mască și mănuși de protecție”.


Mai mult decât atât, măsura luată de Comitetul Local pentru Situații de Urgență din Moșnița Nouă era și una profund neconstituțională. Constituția României, așa ilegitimă cum este ea, spune (la articolul 29, care se referă la ”libertatea conștiinței”) așa: cultele religioase sunt independente față de stat; libertatea credinţelor religioase nu poate fi îngrădită sub nici o formă. Libertatea de conștiință este un drept fundamental, un drept garantat, ca și dreptul la viață, și nici măcar decretul președintelui prin care a fost instituită starea de urgență nu restrânge drepturile fundamentale. Dacă ar fi să luăm spiritul și litera Constituției, până și interzicerea accesului publicului - a credincioșilor - la serviciul religios care are loc în biserică este un abuz. Hai să zicem, însă, că acela este un abuz care ar putea fi înțeles în situații excepționale precum cea de față. Aici, însă, s-a mers mult mai departe.
Știrea s-a rostogolit ca o avalanșă, drept pentru care, după câteva ore, primarul Florin Bucur a făcut un live pe facebook, în care a motivat decizia luată de faptul că... moșnițenii sunt cei mai speciali oameni de pe pământ. Și, după un discurs de vreo oră în care nu a spus absolut nimic, Florin Bucur a anunțat o nouă hotărâre a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, prin care precedenta hotărâre a fost revocată.
Delia GRIGORE


Notă: Interesant este faptul că decizia comitetului condus de primarul liberal a venit în data de 10 aprilie. Ziua de 10 aprilie este una care rămâne în istorie prin altă gafă majoră, legată tot de Partidul Național Liberal. În această zi, în anul 1990, președintele de atunci al PNL, Radu Câmpeanu, declara agenției Reuters că „Regele Mihai a fost indus în eroare dacă crede că poporul îl vrea. Pentru PNL el este un simplu turist”. După doi ani, Radu Câmpeanu și-a schimbat părerea, făcând o altă gafă: propunerea ca regele Mihai să candideze pentru funcția de președinte al României din partea PNL. „Prin statutul meu, eu nu pot reprezenta nici un partid și nici un partid nu are cădere să mă reprezinte în vreun fel sau altul. (...) Când stăteam de vorbă cu Iuliu Maniu sau Brătianu se înțelege că nu-i tratam ca pe niște reprezentanți ai mei. Ei reprezentau idei și atitudini politice ale poporului român”, a fost răspunsul Regelui atunci.