La Iecea Mică, sat aparținător comunei Cărpiniș, de Sfântul Ilie este mare sărbătoare. Cu acest prilej se celebrează hramul Bisericii Ortodoxe din localitate și se organizează Ruga satului.
Slujba de Rugă a fost oficiată de un sobor de preoți alcătuit din Dinu-Constantin Bîzgan, preotul paroh din Iecea Mică, Aurelian Ciucur, de la Lenauheim, Ciprian Goguț, de la Iecea Mare, Toma Albai, de la Sânmihaiu German, Valentin Cazac, de la Bulgăruș și Ioan Andoni, de la Comloșu Mic. La sfârșitul slujbei a fost tăiat colacul rugii de către preotul paroh al Bisericii ortodoxe Iecea Mică. Nașii rugii din acest an au fost Anamaria și Marius Zale, doi tineri de ispravă ai localității.
În cuvântul adresat enoriașilor prezenți în sfânta biserică, preotul Ioan Andoni, de la Comloșu Mic, a rostit: „Ne-am adunat în Biserica lui Hristos pentru a prăznui împreună, așa cum se cade. Biserica înseamnă adunarea tuturor credincioșilor creștini. Semnificația numelui de Ilie nu înseamnă altceva decât Dumnezeu - Domnul este Dumnezeul meu, în ebraică. Noi am săvârșit în această zi un Te Deum de mulțumire. M-au ispitit tot felul de gânduri în timpul rugăciunii, dar singurul care a rămas este acela că după ce cam zilnic aducem Te Deum de nemulțumire lui Dumnezeu, astăzi am săvârșit cele cu dreptate pentru satul acesta și pentru toată Biserica lui Hristos. Acolo unde este Hristos, acolo este și biserica Sa. Drept ar fi ca în fiecare zi să mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale, pe care le revarsă asupra noastră cu dragoste. Să fim atât de limpezi la inimă, încât să simțim dragostea Sa, să lucrăm cele ale dragostei. (...) Ilie s-a sfințit în viața sa - deși este singurul dintre proroci care nu a scris nimic -, dar faptele vieții sale îl arată ca pe un păstrător, păzitor și luptător pentru credință. Știți, cu siguranță, din Sfânta Scriptură faptele sale. Dar dacă am luat aminte la rugăciunile care s-au rostit și se rostesc la fiecare sfântă slujbă, să dea Dumnezeu să vă bucurați de cât mai mult timp petrecut în biserică, cu gândul la Dumnezeu și cu faptele către aproapele nostru. (...) Dragostea lui Dumnezeu îi cuprinde pe toți, nu numai pe cei obișnuiți, cum spunea părintele în rugăciune, nu numai pe cei bătuți de soartă, ci pe toți, și pe cei buni, și pe cei răi. Mântuirea este, spun Sfinții Părinți, acolo unde am scăpat de toate aceste gânduri care ne conduc în acțiunile noastre, am lepădat toată voia noastră și avem toată încrederea în buna lucrare în viața noastră a voii lui Dumnezeu. Așa cum Ilie ne-a dat și ne dă pildă de bună viețuire și neaplecare de la dreapta credință, tot așa s-ar cuveni ca și noi, urmând pilda vieții sale și a tuturor sfinților, să-L avem în noi pe Hristos, sălășluind și lucrând dragostea Sa către noi”.
Preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Iecea Mică, Dinu-Constantin Bîzgan, s-a adresat și el enoriașilor: „Biserica noastră îl are ca cinstitor și ocrotitor pe Ilie Tesviteanul, singurul dintre cei 16 proroci pentru care Sfinții Părinți au rânduit să fie trecut cu roșu în calendar, să i se acorde o zi specială, datorită dragostei pe care au arătat-o creștinii și credincioșii pentru acest sfânt. Avem un ocrotitor din Vechiul Testament și cu ajutorul lui Dumnezeu avem ocrotitor și pentru biserica cea nouă, din Noul Testament, Pogorârea Sfântului Duh peste sfinții apostoli. Este a doua sărbătoare pe care biserica din satul acesta o are ca zi de cinste și de mulțumire adusă lui Dumnezeu. Dumnezeu lucrează prin oameni. De aceea ne adună în zi de rugăciune în Biserica Sa: pentru a ne da sămânța învățăturii, iar noi să lucrăm în continuare, ducând-o mai departe, punând-o în ogorul Său și încercând să aducem roade. Astăzi îi pomenim și pe ctitorii acestei biserici. Deși nu îl cunoaștem pe niciunul, ei s-au trudit și au lăsat, iată, o biserică frumoasă, care ne adăpostește și astăzi și în toate zilele de bucurie sau de necaz. Noi, la rândul nostru, așa a socotit Dumnezeu, lăsăm mai departe urmașilor noștri o frumoasă bisericuță. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și mulțumim și nașilor Rugii, care de un an - de la Ruga de anul trecut - au fost și nașii bisericii”.
La ieșirea de la slujbă, enoriașii au participat la o agapă frățească pregătită de nașii Rugii din acest an.
În ceea ce privește partea laică a evenimentului, aceasta a fost una multiculturală. Au fost prezenți la Iecea Mică reprezentanți ai localității Csanádpalota, din Ungaria, localitate înfrățită cu comuna Cărpiniș, în parteneriat cu care a derulat mai multe proiecte transfrontaliere, alături de orașul Jimbolia. Concret, a fost vorba despre susținerea unui program artistic, artiști amatori din România (Cărpiniș și Jimbolia) și Ungaria prezentând dansuri populare specifice. Pe lângă aceasta, participanții la Ruga de la Iecea Mică au putut admira și frumoasele costume populare.
În deschiderea programului de rugă Primarul comunei Cărpiniș, Ioan Sima, le-a urat bun-venit tuturor participanților la Ruga de la Iecea Mică: „Avem, după cum vedeți, invitați din Csanádpalota și Jimbolia. Împreună cu cele două orașe, comuna noastră implementează un proiect transfrontalier care pe noi ne ajută să ne dezvoltăm cultura și să ne păstrăm tradițiile. Pe noi, cei care conviețuim în aceste trei localități, ne leagă o strânsă prietenie, consolidată prin aceste proiecte transfrontaliere”, a mai spus primarul Ioan Sima.
Marcel Popa, viceprimarul comunei Cărpiniș, le-a mulțumit și el tuturor pentru prezență și a salutat delegațiile din Jimbolia și Csanádpalota. „Sunt partenerii noștri în două proiecte transfrontaliere - a spus viceprimarul Popa. Cu prilejul Rugii de la Iecea Mică are loc primul eveniment organizat în cadrul unuia dintre aceste două proiecte în comuna Cărpiniș. Proiectul se numește «Tradiție și modernitate - cooperare culturală transfrontalieră», iar lider de proiect este orașul Jimbolia, iar comuna noastră și Csanádpalota suntem parteneri. În cadrul acestui proiect, comuna Cărpiniș a achiziționat un sistem de sonorizare, un laptop, șapte ceaune și o mie de umbrele inscripționate cu logoul proiectului și care au fost distribuite participanților la acest eveniment. Comuna Cărpiniș va mai găzdui două evenimente organizate în cadrul acestui proiect: Ruga localității Cărpiniș și Ziua Comunei Cărpiniș”.
Ioan Oltean, coordonatorul Ansamblului „Cărpinișana” a făcut o scurtă informare cu privire la activitatea viitoare a dansatorilor: „Anul acesta ansamblul se va deplasa la mare, la Mangalia, mai precis, unde va reprezenta comuna la un concurs internațional, unde vor mai veni ansambluri din Franța, Belgia sau Austria”.
Prin grija Primăriei Cărpiniș au fost amenajate cu acest prilej patru ceaune în care s-au gătit preparate tradiționale. Astfel, una dintre echipe a pregătit un gulaș tradițional românesc.
Prima echipă de la Iecea Mică, compusă din Dumitru Nan și Vasile Bălă, a pregătit de asemenea un gulaș din carne de porc. Și pompierii de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cărpiniș și-au format o echipă de bucătari, care a gătit „mâncare pentru toată lumea”.
Cea de-a doua echipă din Iecea Mică a pregătit tot un gulaș tradițional, cu carne, cartofi și legume de sezon.
În deschiderea rugii a fost prezentat un program folcloric susținut de tinerii din Jimbolia, Ungaria și Cărpiniș.
Partea muzicală a fost asigurată de formația Studioului Formula 1 Continental, condusă de Doru Țăranu (la saxofon sopran), directorul Ansamblului „Banatul” din Timișoara, Adrian Scorobete, Mara Dragomir, la acordeon, Sorin Todor, la orgă, și soliștii vocali Otilia Duma și Marinică Trocea. Sonorizarea a fost asigurată de Mihăiță Sitariu.


Petru Vasile TOMOIAGĂ