În acest an, Primăria și Consiliul Local Dumbrăvița au organizat cea de-a șaptea ediție a Festivalului Tocăniței. A fost o ediție cu o participare record în ceea ce privește concurenții, nu mai puțin de 30 de standuri fiind pregătite pentru competitori.
De asemenea, s-a mai făcut tocăniță și într-un cazan uriaș, de o mie de litri, porțiile pregătite fiind apoi distribuite gratuit participanților.
Nu au lipsit din „meniul” zilei de 20 iulie spectacolele artistice ori demonstrațiile de zumba, susținute de artiști și sportivi locali.
Victor Malac, primarul comunei Dumbrăvița, ne-a vorbit despre cea de-a șaptea ediție a Festivalului pe care îl organizează anual Primăria și Consiliul Local Dumbrăvița: „Anul acesta am avut peste 30 de standuri pentru concurenți. An de an numărul participanților în competiția culinară crește, lucru care nu poate decât să ne bucure. Ideea noastră este aceea ca pe lângă investițiile pe care le facem în Dumbrăvița - având în vedere că numărul populației a crescut enorm în ultima vreme - să organizăm și un astfel de festival, care să fie apreciat de noii locuitori ai comunei, care se completează cu Zilele comunei Dumbrăvița și cu Ruga Dumbrăviței. Deci, dincolo de asfaltări, gaz, canalizare, ne-am gândit să oferim locuitorilor și un prilej de relaxare și voie bună.
Revenind la festival, concurenții au încercat să facă mâncăruri cât mai diversificate în dorința lor de a câștiga. Anul acesta am promovat mai mult acest festival, iar acest lucru se vede în numărul de participanți, foarte mulți aflați pentru prima dată la noi. Sperăm ca în câțiva ani să ajungem la o sută de ceaune.
Și anul acesta au venit invitați din Serbia și Ungaria, din localitățile care sunt înfrățite cu comuna noastră. La fel cum vin ei, așa și noi participăm la evenimentele organizate de ei și la care suntem invitați. Avem o relație de prietenie și colaborare foarte bună.
În ceea ce privește programul artistic, am încercat ca acesta să fie asigurat de artiștii locali, în primul rând. Trebuie să ne promovăm propriii artiști, să ne promovăm copiii din ansamblul de dansuri, pe gospodinele noastre din comună și grupul lor”.
Zăbovind puțin asupra programului artistic pregătit pentru festival, să spunem că dansatorii din Ansamblul „Dumbrăvițeana” au prezentat un dans din pusta Banatului.
Nicolae și Nicoleta Hrin, tată și fiică, au interpretat melodii populare la nai, respectiv vioară.
Dansator la Ansamblul Profesionist „Banatul” și colaborator al Ansamblului „Dumbrăvițeana”, dar și un solist talentat, Cristian Spoială a oferit publicului prezent un colaj de cântece populare.
Pe scenă a mai urcat Valentin Șest, un talentat solist vocal, elev la Liceul Teoretic „Iris” din Timișoara, dar și cunoscuta interpretă de muzică populară bănățeană Lioara Boșcu.

Concurenţii au cuvântul
Ovidiu Pârlea și echipa sa, toți din Dumbrăvița, au venit pentru prima dată la Festivalul Tocăniței: „Am pregătit o tocăniță de porc, iar pentru copii am pregătit cartofi prăjiți.
Am făcut o rețetă ardelenească - bineînțeles, secretă -, așa cum se făcea pe vremuri acasă la bunica. Toate ingredientele sunt de casă: boiaua, legumele, carnea”.
Gabriel Tudor, de la viitorul restaurant Ana Lugojana ce se va deschide în Timișoara, a preparat o tocăniță de porc cu cartofi și găluște și una de vită cu fasole. „Am pregătit o tocăniță dulce și una picantă. Ingredientele sunt cele clasice: ceapă, morcov, albitură, ardei, sare, piper, boia, la care se adaugă condimentele noastre secrete. Și pentru mine e prima dată când particip la festivalul de la Dumbrăvița”.
Marius Bostan din Dumbrăvița s-a aflat și el printre debutanții de la această ediție a Festivalului Tocăniței: „Am pregătit o rețetă de gulaș dulce, însă pentru cei care îl consumă condimentat am adus și ceva iute. Nu este o rețetă specială, ci un gulaș clasic”.
Alexandru Jurj, originar din Giarmata, dar stabilit la Timișoara a venit pentru prima dată să-și încerce talentul culinar la festivalul de la Dumbrăvița: „Reclama care s-a făcut acestui eveniment m-a convins să mă prezint și eu.
Am vrut de doi ani să vin, împreună cu prietenii, la acest festival, după ce ne-am încercat mâna prin alte tabere. Am venit împreună cu colegul Radu Druța. Gătim gulaș de porc și vită, dar și o tocăniță. Gulașul pe care l-am pregătit este după una dintre cele 10.000 de rețete existente”, ne spune Alexandru Jurj. Radu Druța, mai hâtru, ne spune că a pregătit „o tocăniță de vită cu aromă de porc”. „Am spus ca de data aceasta să încercăm ceva nou. Nu sunt la prima experiență de acest gen, însă sunt la prima participare la festivalul de la Dumbrăvița. Am venit aici să ne simțim bine și să-i bucurăm și pe alții cu ceea ce facem, să petrecem timp împreună”.
Ladislau Racz, locuitor al Dumbrăviței, și-a făcut și el debutul la festival, a pregătit o tocăniță de porc. „Pot spune că e o rețetă specială, pentru că am combinat ingredientele după gustul meu. E prima dată când concurez la o competiție culinară, iar acest lucru i se datorează colegului meu, care m-a convins să vin”.
Szilagy Geza, fostul primar al comunei Dumbrăvița, este nelipsit de la Festivalul Tocăniței. Și anul acesta a fost prezent alături de numeroasa echipă a Asociației Social-Comunitare Dumbrăvița și a Asociației Comunitare de Gaz Dumbrăvița: „Ca aperitive am adus jumări, iar pentru ceaune am pregătit 40 de kilograme de carne de porc și 40 de kilograme de cartofi, din care am preparat tocăniță. Am adăugat pâine și castraveți murați. Am preparat 150 de porții pe care le-am oferit gratuit participanților la festival”.
Dan Cosma, din Timișoara, dar cu serviciul la Dumbrăvița, este unul dintre veteranii acestui festival: „Vin încă de la primele ediții. Am fost și premiat la câteva ediții.
Pentru ediția din acest an am pregătit un gulaș din carne de porc, cu ciolan, un gulaș din ciuperci și un gulaș din carne de vițel. Pregătim mâncarea după gustul nostru, după ce mai vedem la televizor la emisiunile culinare. Am adaptat toate acestea pentru a avea o mâncare originală”.
Doctorul Goran Popov, originar din Subotica, dar care profesează în România, a pregătit, alături de un prieten francez și unul român, un gulaș de vită, condimentat din belșug cu mirodenii speciale. „Suntem la prima participare la un astfel de festival. Pe lângă gulaș, am mai pus și un miel la proțap”.
Ion Don, din Dumbrăvița, participant la alte două ediții, a pregătit anul acesta o tocăniță de porc, după o rețetă clasică.
„În primul an de participare am câștigat Premiul Special, iar în al doilea o excursie. Acum am pregătit o tocăniță așa cum se face de obicei, cu toate ingredientele de sezon”.

Câștigătorii
Și pentru că orice competiție - indiferent de natura ei - trebuie să aibă câștigător sau câștigători, juriul Festivalului Tocăniței de la Dumbrăvița a reușit, după lungi deliberări, dovadă calitatea preparatelor culinare, să stabiliească ierarhia din acest an.
Premiul pentru cel mai picant preparat l-a obținut Levente Borzaș, din Timișoara, dar stabilit în Dumbrăvița, premiul pentru cel mai frumos aranjament a fost adjudecat de Ovidiu Pârlea, din Dumbrăvița, iar premiul pentru cel mai frumos cort i-a fost acordat lui Daniel Mureșan, din Dumbrăvița.
Polonicul de aur l-a primit anul acesta echipa care a gătit o mie de porții de tocăniță, în cazanul gigant de o mie de litri, condusă de Kalman Costolani.
Premiul Special a fost câștigat de George Mare, din Dumbrăvița. Locul III i-a revenit lui Deneș Robert, din Dumbrăvița, locul II, echipei din Torda, Serbia, iar locul I a fost adjudecat de Radu Druța și prietenii săi, câștigători ai ediției din acest an a Festivalului Tocăniței de la Dumbrăvița.

Anton BORBELY
Foto: Marius HOARCĂ