La Variaș s-a organizat una dintre fazele categoriei „Zestrea Timișului” a Festivalului-Concurs „Lada cu zestre”, aflat anul acesta la cea de-a XIII-a ediție. În atenția publicului timișean sunt tradițiile bănățene, iar la festival participă peste 1.500 de artiști și peste 50 de formații artistice care intră în competiție anual.
Comuna Sânpetru Mare a participat în competiție alături de reprezentanți ai localităților Timișoara, Mașloc, Dumbrăvița, Pișchia, Orțișoara, Becicherecu Mic, Biled, Saravale, Periam, Lenauheim, Satchinez, Pesac și Variaș.
Așadar, pe scena Căminului Cultural din Variaș au fost prezentate momente folclorice și coregrafice.
Solista vocală Roxana Anamaria Goia, în vârstă de 13 ani, a concurat în cadrul secțiunii muzicale, subcategoria dedicată soliștilor vocali. Ea a interpretat doina „De-aș fi pasăre să zbor”, din repertoriul Marianei Drăghicescu, și cântecul de joc „Hai la brâul legănat”, o compoziție proprie, realizată cu sprijinul coordonatoarei sale, cunoscuta și apreciata interpretă de muzică populară Nicoleta Voica.
La secțiunea coregrafie a participat, cu două grupe, cunoscutul Ansamblul „Plavi Delia”. Grupa de copii cu vârste până în 14 ani a prezentat dansuri din centrul Serbiei, iar grupa de dansatori cu vârste de peste 14 ani a prezentat dansuri din lunca Mureșului. Coordonatorul ansamblului este Radovan Iovanov.
Iată că la Sânpetru Mare, cu sprijinul autorităților locale - al primarului Viorel Popovici și a Consiliului Local -, păstrarea tradițiilor de pe aceste locuri, indiferent că ele sunt românești sau sârbești, nu este doar un slogan.
Festivalul-Concurs „Lada cu Zestre” are ca și scop conservarea, valorificarea și promovarea culturii bănățene prin intermediul artelor tradiționale (dansuri, muzică, literatură
dialectală, meșteșuguri tradiționale și gastronomie tradițională) din toate zonele și subzonele județului Timiș.
Directorul festivalului este prof. Liliana Laichici, organizator - Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, parteneri - primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș, iar finanțator, Consiliul Județean Timiș.

Articolele „Lada cu zestre” au fost realizate de Petru Vasile Tomoiagă, Anton Borbely, Flavius Boncea, Cornel Seracin