Comuna Orțișoara a fost prezentă, și anul acesta, la Festivalul-Concurs „Lada cu zestre”. La cea de-a XIII-a ediție, reprezentanții comunei au intrat în concurs la Variaș, comună în al cărei Cămin Cultural s-a desfășurat una dintre fazele secțiunii „Zestrea Timișului”.
La secțiunea coregrafie a concurat formația mixtă de dansuri, coordonată de instructorul Sorin Stancu.
Un moment special l-a constituit prezența, în cadrul secțiunii muzicale, a Vioricăi Lazăr, rapsod popular.
La secțiunea dedicată graiului bănățean a participat creatorul de poezie dialectală Gheorghe Calbău.
În cadrul secțiunii expoziții-colecții, Delia Rădmăneștean a prezentat o impresionantă colecție de costume populare și elemente de coregrafie.
De asemenea, cu o expoziție diversă a fost prezentă și Rodica Herle.
Delia Rădmăneștean a coordonat un tablou folcloric intitulat „Casa doinelor” în cadrul aceleiași secțiuni.
Este demn de apreciat aportul pe care autoritățile locale din comuna Orțișoara și-l aduc pentru perpetuarea tradițiilor bănățene autentice.
La Orțișoara, graiul, portul popular, dansurile sunt încă vii, iar pentru aceasta merită apreciate eforturile primarului Aleodor-Gheorghe Sobolu și al Consiliului Local, care sprijină mișcarea artistică din localitate.
Iar această zestre nu este expusă, să spunem așa, doar în cadrul Festivalului- Concurs „Lada cu zestre”, ci poate fi admirată și cu alte prilejuri, cum ar fi sărbătorile locale.
Revenind la „Lada cu zestre”, să spunem că Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează în perioada martie – iunie 2019 cea de-a XIII-a ediție a festivalului-concurs. Județul Timiș aduce în atenția publicului tradițiile bănățene prin intermediul unui eveniment major care coagulează în jurul său peste 1.500 de artiști și peste 50 de formații artistice care intră în competiție anual.
Festivalul-Concurs „Lada cu zestre” are ca scop conservarea, valorificarea și promovarea culturii bănățene prin intermediul artelor tradiționale (dansuri, muzică, literatură dialectală, meșteșuguri tradiționale și gastronomie tradițională) din toate zonele și subzonele județului Timiș.
Festivalul este structurat pe secțiuni: coregrafie, muzică, expoziții, colecții, poezie dialectală, teatru popular și gastronomie tradițională.
Concursul cuprinde două categorii intitulate: „Laureați” și „Zestrea Timișului” (la toate secțiunile) pentru a realiza o jurizare pe același nivel de pregătire și pentru a oferi mai multor localități șansa de a câștiga premii dar și pentru a stimula performanța.
Juriul acestei ediții a tradiționalului festival-concurs este format din: coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Vasile Peri; muzică: Carmen Popovici- Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan; poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă-Țunaș, Alina Mafa; gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu; expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu.
Concursul este structurat anul acesta în șapte centre zonale. La categoria „Zestrea Timișului” au fost desemnate cinci centre zonale.
Până acum s-au derulat etapele de la Dudeștii Vechi, Peciu Nou, Variaș și Tomești, urmând ca ultima etapă să aibă loc la Nițchidorf în ziua de 30 martie 2019.
La categoria „Laureați” au fost desemnate două centre zonale: Deta – 31 martie 2019 și Sânnicolau Mare – 7 aprilie 2019.
La Muzeul Satului Bănățean în data de 7 iunie 2019 va avea loc gala Festivalului-Concurs „Lada cu zestre”, unde cei mai de seamă reprezentanți ai județului Timiș vor prezenta un spectacol care aduce în atenția publicului „zestrea” județului Timiș.
Se vor acorda premii în bani pe localitate în funcție de punctajul total acumulat.
Directorul festivalului este prof. Liliana Laichici, organizator - Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, parteneri - primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș, iar finanțator, Consiliul Județean Timiș.