În această perioadă, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează cea de-a XIII-a ediție a Festivalului-Concurs „Lada cu zestre”, prin intermediul căruia se prezintă tradițiile bănățene. Anul acesta participă la competiție peste 1.500 de artiști și peste 50 de formații artistice.
Festivalul-Concurs „Lada cu zestre” are ca scop conservarea, valorificarea și promovarea culturii bănățene prin intermediul artelor tradiționale (dansuri, muzică, literatură dialectală, meșteșuguri tradiționale și gastronomie tradițională) din toate zonele și subzonele județului Timiș.
Festivalul este structurat pe secțiuni: coregrafie, muzică, expoziții, colecții, poezie dialectală, teatru popular și gastronomie tradițională.
Juriul acestei ediții a tradiționalului festival-concurs este format din: coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Vasile Peri; muzică: Carmen Popovici-Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan; poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă-Țunaș, Alina Mafa; gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu; expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu.
Directorul festivalului este prof. Liliana Laichici, organizator - Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, parteneri - primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș, iar finanțator, Consiliul Județean Timiș.
Comuna Mașloc a participat anul acesta la faza zonală a categoriei „Zestrea Timișului” desfășurată la Căminul Cultural din comuna Variaș.
Au fost acoperite patru dintre secțiunile festivalului, și anume muzicală, poezie dialectală, expoziții-colecții și gastronomie.
La secțiunea muzicală, subsecțiunea grupuri instrumentale, Mașlocul a fost reprezentat de cei patru membri ai grupului „Huțulii din Banat”, coordonat de Nicolae Hrin. La subsecțiunea soliști instrumentiști a participat Nicolae Hrin, care a interpretat la nai.
La subsecțiunea soliști vocali, reprezentând minoritatea ucraineană, a participat Ana Hrin.
La secțiunea poezie dialectală, subsecțiunea recitatori în grai, din partea comunei Mașloc au evoluat în concurs Ioana-Anastasia Szigeti (în vârstă de 10 de ani) și Andrei Szigeti (în vârstă de 16 ani), coordonați de Aurora Szigeti.
La secțiunea expoziții-colecții, Valeria Filip, una dintre cele mai apreciate colecționare din județ, a prezentat costume populare și alte elemente de etnografie, iar Hrin Nicolae, la categoria meșteșugari, a prezentat etapele construirii unui nai.
La secțiunea gastronomie, Mașlocul a fost reprezentat tot de Valeria Filip, care a intrat în competiție pentru desemnarea celui mai autentic produs gastronomic.
Un lucru îmbucurător este că, iată, comuna Mașloc participă în fiecare an la acest tradițional festival-concurs și că în așezarea timișeană încă sunt vii tradițiile, obiceiurile, portul și graiul nostru din strămoși.
Desigur, a păstra tot ce ne-au lăsat valoros înaintașii noștri, într-o societate tot mai tehnologizată, cum e cea de astăzi, nu este un lucru ușor.
Însă acolo unde există dorință și implicare, acest lucru este posibil.
Așa se întâmplă și la Mașloc, acolo unde autoritățile locale, primarul Ionel Lupu și Consiliul Local, sprijină mișcarea artistică de amatori.