Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează în perioada martie - iunie 2019 cea de-a XIII-a ediție a Festivalului-Concurs „Lada cu zestre”. Județul Timiș aduce în atenția publicului tradițiile bănățene prin intermediul unui eveniment major care coagulează în jurul său peste 1.500 de artiști și peste 50 de formații artistice care intră în competiție anual.
Festivalul-Concurs „Lada cu zestre” are ca și scop conservarea, valorificarea și promovarea culturii bănățene prin intermediul artelor tradiționale (dansuri, muzică, literatură dialectală, meșteșuguri tradiționale și gastronomie tradițională) din toate zonele și subzonele județului Timiș.
Festivalul este structurat pe secțiuni: coregrafie, muzică, expoziții, colecții, poezie dialectală, teatru popular și gastronomie tradițională.
Concursul cuprinde două categorii intitulate: „Laureați” și „Zestrea Timișului” (la toate secțiunile) pentru a realiza o jurizare pe același nivel de pregătire și pentru a oferi mai multor localități șansa de a câștiga premii dar și pentru a stimula performanța.
Juriul acestei ediții a tradiționalului festival-concurs este format din: coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Vasile Peri; muzică: Carmen Popovici-Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan; poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă-Țunaș, Alina Mafa; gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu; expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu.
Concursul este structurat anul acesta în șapte centre zonale. La categoria „Zestrea Timișului” au fost desemnate cinci centre zonale după cum urmează: Dudeștii Vechi – 16 martie 2019, Peciu Nou – 17 martie 2019, Variaș – 23 martie 2019, Tomești – 24 martie 2019, Nițchidorf – 30 martie 2019. La categoria ”Laureați” au fost desemnate două centre zonale: Deta – 31 martie 2019 și Sânnicolau Mare – 7 aprilie 2019.
La Muzeul Satului Bănățean în data de 7 iunie 2019 va avea loc gala Festivalului-Concurs „Lada cu zestre”, unde cei mai de seamă reprezentanți ai județului Timiș vor prezenta un spectacol care aduce în atenția publicului „zestrea” județului Timiș.
Se vor acorda premii în bani pe localitate în funcție de punctajul total acumulat.
Directorul festivalului este prof. Liliana Laichici, organizator - Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, parteneri - primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș, iar finanțator, Consiliul Județean Timiș.
Așadar, la Variaș a fost organizată una dintre fazele secțiunii „Zestrea Timișului”, la Căminul Cultural din localitate. A fost o organizare excelentă, apreciată de participanți, public și organizatori. Și participarea reprezentanților comunei gazdă a fost la înălțime, astfel că eforturile au meritat din plin. Trebuie amintit, în acest context, sprijinul pe care mișcarea artistică de amatori și nu numai l-a găsit în primarul Nicolae Birău și în Consiliul Local al comunei Variaș.
Trecând la programul artistic pregătit de artiștii amatori din Variaș, să spunem că acesta a cuprins mai multe elemente de coregrafie. Astfel, dansuri populare din Banat au fost prezentate de grupele de dansatori copii, cu vârste de peste 14 ani, pregătite de coregraful Vera Subin.
Fiind o comună multietnică, din programul comunei Variaș nu puteau lipsi dansuri ale minorităților. Ansamblul „Sava Ilici” a prezentat dansuri sârbești, cu grupe de copii cu vârste până în 14 ani. De pregătirea acestora s-a ocupat coregraful Nada Cirici.
Un moment inedit în spectacol l-a reprezentat „Dansul morarului”, un dans german prezentat de „Warjascher Spatzen”, grupa de copii peste 14 ani, pregătită de coregraful Hansi Müller.
Partea artistică a comunei Variaș a fost completată de evoluția solistei vocale Iasmina Caraculea, în vârstă de 10 ani.
La secțiunea gastronomie au participat „Stelele Variașului”, cu o expoziție de produse din carne, „Crescătorii de Iepuri”, la fel cu expoziție ce a cuprins preparate din carne, și Cosmi Style SRL, cu o expoziție care a cuprins pâine de casă și produse de patiserie.