Artiștii amatori din orașul Făget au debutat la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului-Concurs „Lada cu zestre” în etapa zonală organizată la Tomești. Aceștia au concurat cu artiști amatori din Știuca, Margina, Pietroasa, Găvojdia, Criciova, Ohaba Lungă, Traian Vuia, Dumbrava și Tomești. Juriul acestei ediții a tradiționalului festival-concurs este format din: coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Vasile Peri; muzică: Carmen Popovici-Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan; poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă-Țunaș, Alina Mafa; gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu; expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu.
Orașul Făget a avut una dintre cele mai numeroase delegații prezente în concurs, participând la toate secțiunile festivalului.
La secțiunea coregrafie, Ansamblul „Făgețeana” al Casei de Cultură din Făget a prezentat un moment foarte interesant și apreciat de toți ce prezenți, inclusiv de juriul competiției, și anume un obicei de botez din Banatul de pustă.
De asemenea, la subsecțiunea dansuri de băieți, același ansamblu a prezentat momentele Călușarul și Banu Mărăcine.
Juniorii de la Ansamblul „Făgețeana”, cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, au prezentat o suită de jocuri din Banat, în coregrafia lui Cristian Moț și coordonarea lui Mircea Cârțișorean.
La secțiunea muzicală, corul de fete al Liceului „Traian Vuia” a interpretat două melodii: „Mama”, de Ioan D. Chirescu, și „Fata și cucul”, de D.G. Kiriac. De coordonarea corului se ocupă prof. Mircea Sturza.
Grupul vocal de fete „Făgețeana” a participat la subcategoria specială dedicată acestui tip de formație artistică. În coordonarea lui Mircea Cârțișorean, fetele au interpretat melodiile „Frunză verde de rogoz”, din repertoriul Auricăi Vasiescu, și „Asta-i nana de la Brebu”, din repertoriul Liei Lungu.
Tânăra solistă vocală Theea Patricia Ploscariu (în vârstă de 6 ani) a urcat pe scena Căminului Cultural din Tomești și a interpretat melodia „Mândră-i fata făgețeană”, din repertoriul lui Doru Ișfănescu.
La aceeași categorie a soliștilor vocali a participat și Denisa Gavriluț Pîrvoni (în vârstă de 12 ani), cu melodiile „Maică, măiculița mea”, din repertoriul Anei Munteanu, și „Jos, în vale, lângă drum”, din repertoriul Mariana Drăghicescu.
Alessandra Maria Lazăr (în vârstă de 15 ani) a interpretat, în cadrul aceleiași subsecțiuni, melodiile „Eu aici, badea departe”, din repertoriul lui Achim Nica, și „Fata bănățeană”, din repertoriul Anei Pacatiuș.
Alina Brancu, în vârstă de 24 ani, a intereptat „Doina puiului de turturea” și „Ia te uită la Maria”, din repertoriul Elenei Jurjescu.
Pe scenă a urcat și rapsodul popular Costel Bambu, în vârstă de 52 de ani, care a interpretat doina „La fântână la Făget”, din repertoriul lui Dumitru Botoșan.
La subcategoria dedicată soliștilor instrumentiști au participat doi artiști din Făget. Ioan Beschiu (în vârstă de 40 de ani) a interpretat la fluier o doină și un cântec de joc, iar Cornel Bulzan (în vârstă de 60 de ani) a intereptat, la taragot, de asemenea o doină și un cântec de joc. Cele două momente au fost coordonate de Mircea Cârțișorean.
Grupurile de dubași din Făget (juniori) și Povergina au urcat pe scenă prezentând două momente speciale.
La secțiunea poezie dialectală, Eugen Necșa (în vârstă de 20 de ani) a recitat poezia „Soacra”, de Sorin Olariu.
O prezență consistentă a avut Făgetul și la secțiunea expoziții-colecții. Eugen Barbos, din Jupânești, a venit cu sculptură și crestături în lemn. La subcategoria dedicată meșteșugarilor Alin Andraș, meșter olar, a venit cu ceramică tradițională din satul Jupânești.
Maria Iancu a adus la Căminul Cultural din Tomești manuscrise originale ale unor opere însemnate („Plutașul de pe Bistrița”, Târgul de Fete etc.), corespondența cu personalități și obiecte apaeținând poetului făgețean Traian Iancu.
Mircea Cârțișorean a prezentat o colecție de peste o mie de discuri vinyl, cu folclor muzical din toate zonele etnofolclorice ale țării.
Pentru secțiunea gastronomie, Emanuela Magyar a pregătit răcituri de post și plăcintă cu cartofi.
Voichița Lupulescu a preparat rulouri pe tuleu, papanași cu dulceață de afine, sucituri și diferite plăcinte traditionale cu vișine, dovleac, mac, nucă, măr și brânză.
Valerica Udrescu a venit cu cârnați tradiționali, pâine țărănească și răchie de prune.
Mihaela Udrescu a prezentat sarmale de post, fasole bătută cu murături și ulei de dovleac, dar și scoverzi cu dulceață de trandafir.
Prezența la Tomești la Festivalul-Concurs „Lada cu zestre” din acest an a artiștilor amatori din Făget a fost posibilă grație implicării în susținerea mișcării culturale a primarului orașului, Marcel Avram, și a Consiliului Local Făget.