Comuna Săcălaz a fost reprezentată la cea de-a XIII-a ediție a tradiționalului Festival-Concurs „Lada cu zestre”, organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, având ca parteneri primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș, și finanțat de Consiliul Județean Timiș. Mai precis, pe scena Căminului Cultural din comuna Dudeștii Vechi, acolo unde s-a desfășurat secțiunea „Zestrea Timișului”, au urcat componenții Ansamblului folcloric „Cununa”.
Aceștia au participat la secțiunea tarafuri și la secțiunea dedicată grupurilor instrumentale. Claudiu Topală - saxofon, Cătălin Topală - saxofon și Cristian Sîrcă au reprezentat comuna Săcălaz la această din urmă secțiune. De pregătirea artiștilor instrumentiști s-a ocupat prof. Ovidiu Balcu.
Acesta ne-a dat detalii despre formația pe care o conduce: „Am înființat acest grup instrumental al Ansamblului «Cununa» în urmă cu zece ani, având sprijinul primarului Ilie Todașcă și al Consiliului Local al comunei. Interesant este faptul că el este format și astăzi din aceiași zece băieți la care, să spun așa, le-am pus instrumentele în mână și i-am învățat tainele lor. Am participat, în acești ani, la evenimente atât pe plan local, cât și peste hotare. Comuna Săcălaz este înfrățită cu localitatea Torac din Serbia, iar noi am fost de mai multe ori în Serbia, așa cum și cei din Torac vin la Săcălaz cu diferite prilejuri. Acasă am participat în mai multe rânduri și la evenimente ale localității, cum ar fi ruga sau ziua comunei. Formația este alcătuită din Claudiu Topală - saxofon, Cătălin Topală - acordeon, Ionel Munteanu - acordeon, Nicu Paul - saxofon și Cristian Sîrcă - saxofon sopran”.
Alături de Săcălaz, au fost prezenți artiști amatori, colecționari, bucătari sau meșteșugari din Cărpiniș, Cenad, Comloșu Mare, Jimbolia, Otelec, Sînandrei, Teremia Mare, Valcani și localitatea gazdă, Dudeștii Vechi. Una dintre componentele esențiale ale folclorului bănățean o constituie, fără îndoială, muzica instrumentală.
Iată că la Săcălaz, cu sprijinul Primăriei - primar Ilie Todașcă - și al Consiliului Local, componenții Ansamblului „Cununa” pot duce mai departe această tradiție.