Prima fază a ediției din acest an a Festivalului-Concurs „Lada cu zestre” i-a găsit pe artiștii amatori din comuna Sînandrei la Căminul Cultural din comuna Dudeștii Vechi, acolo unde a avut loc prima etapă din cadrul secțiunii „Zestrea Timișului”. Din „lada cu zestre” a folclorului din comuna vecină Timișoarei au fost scoase poezii în grai bănățean, cântece și dansuri tradiționale.
La secțiunea poezie dialectală, teatru popular, comuna Sînandrei a fost reprezentată de trei tinere recitatoare, toate la categoria recitatorilor cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani. Denisa Fiț-Lupou a recitat poezia „În ajun de Crăciun”, de Dorina Șovre, Iulia Hideg a recitat „Unge-i maica a bătrână”, de Livia Ilcău, iar Diana Hideg a recitat „Mince șî prostie”, de Ion Curea, tinerele recitatoare fiind coordonate de profesoara Sorina Nicolicin.
La secțiunea muzicală, Sînandreiul a fost reprezentat, la categoria grupurilor vocal-folclorice, de Grupul „Datina”, coordonat de prof. Luminița Safta.
La secțiunea coregrafie a participat formația mixtă de dansuri „Sorocul”, care a prezentat un dans de câmpie, în coordonarea coregrafilor Grigore și Floare Muntean.
Prin prestația artiștilor din Sînandrei, s-a văzut că, deși trăim într-o epocă a tehnologizării, este foarte important să ne păstrăm identitatea culturală, să știm de unde venim, pentru a ne putea croi drum spre ceea ne dorim să devenim. Este, de asemenea, important și sprijinul celor care conduc comunitatea - Primăria, prin primarul Claudiu-Florin Coman, și Consiliul Local -, fără de care ar fi foarte greu de susținut activitatea artistică la nivel de amatori. Tocmai de aceea, este îmbucurător faptul că și la Sînandrei se pune accent pe păstrarea adevăratelor valori bănățene.
Suntem siguri că artiștii amatori din Sînandrei au reușit să impresioneze juriul Festivalului-Concurs „Lada cu zestre”, alcătuit din: coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Vasile Peri; muzică: Carmen Popovici-Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan; poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă-Țunaș, Alina Mafa; gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu; expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu.