Artiștii amatori din comuna Cărpiniș s-au pregătit intens în ultima perioadă pentru a participa la secțiunea „Zestrea Timișului” din cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului-Concurs „Lada cu zestre”. Prima etapă a acestei faze s-a desfășurat la Căminul Cultural din comuna Dudeștii Vechi în ziua de 16 martie.
Și anul acesta, cu sprijinul Primăriei - primar Ioan Sima - și al Consiliului Local, artiștii amatori din Cărpiniș și-au reprezentat cu cinste comunitatea, semn că munca lor de a păstra și duce mai departe tradițiile și obiceiurile noastre din Banat nu este în zadar.
Pe scenă au urcat componenții grupului de dansuri „Cărpinișana”, instruit de coregrafii Ioan și Demirgen Olteanu, soliști instrumentiști și o solistă vocală.
Astfel, grupul de dansuri „Cărpinișana”, compus din șase perechi, a prezentat un dans tradițional din Banatul de câmpie.
A urmat evoluția solistei vocale Marta Buciuman, care a fost acompaniată de Liviu Buciuman, la saxofon, și Cătălin Covrigeanu, la orgă.
La categoria soliștilor instrumentiști au participat Liviu Buciuman - saxofon, Cosmin Adrian Pașol - saxofon și Covrigeanu Cătălin la orgă.
Peste 1.500 de artiști și peste 50 de formații artistice vor participa în competiție și anul acesta la cele două categorii: „Laureați” și „Zestrea Timișului”.
Concursul se desfășoară în șapte centre zonale după cum urmează: „Zestrea Timișului”: Dudeștii Vechi – 16 martie 2019, Peciu Nou – 17 martie 2019, Variaș – 23 martie 2019, Tomești – 24 martie 2019, Nițchidorf – 30 martie 2019, iar categoria „Laureați”: Deta – 31 martie 2019 și Sânnicolau Mare – 7 aprilie 2019.
La Căminul Cultural din Dudeștii Vechi au fost invitate în concurs, pe lângă Cărpiniș, localitățile Cenad, Comloșu Mare, Jimbolia, Otelec, Săcălaz, Sînandrei, Teremia Mare, Valcani și localitatea gazdă, Dudeștii Vechi.
Juriul acestei ediții a tradiționalului festival-concurs este format din: coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Vasile Peri; muzică: Carmen Popovici-Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan; poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă-Țunaș, Alina Mafa; gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu; expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu.
Director al festivalului este prof. Liliana Laichici, iar organizator, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, având ca parteneri primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș. Finanțatorul Festivalului-Concurs „Lada cu zestre” este Consiliul Județean Timiș.