Ediţia din acest an a tradiţionalului Festival „Ceaunul vânătorului şi pescarului” s-a desfăşurat în ziua de 17 iunie. Păstrând obiceiul ca evenimentul să se desfăşoare, pe rând, în toate localităţile care alcătuiesc comuna, anul acesta festivalul a avut loc la Moraviţa.

Vremea bună a ţinut atât cu maeştrii bucătari, cât şi cu publicul, care s-au putut bucura de soare şi căldură.

Astfel, în curtea Căminului Cultural, încă de dimineaţă, au fost amplasate nouă ceaune, tot atâtea echipe întrecându-se în prepararea gustoaselor mâncăruri. Au participat, pe lângă vânători şi pescari, şi echipe reprezentând crescătorii de ovine şi caprine din comuna Moraviţa, dar şi echipe venite de la Sânmihaiu Român (Serbia), de la Deta sau din satul Clopodia, aparţinător comunei Jamu Mare. De asemenea, au fost amplasate şi standuri de la care publicul a putut cumpăra diferite produse lactate şi apicole. Au fost prezenţi Mihaela Radu şi fiica sa Paula, cu brânză de capră, şi Hari Simon, cu produse apicole.

Într-un cuvânt, a fost o manifestare relaxantă, la care şi-au adus aportul şi tinerii din comuna Moraviţa, componenţi ai ansamblului de dansuri, dar şi invitaţii de la Timişoara, formaţia Vasilică şi Luci Borta.

Tot cu acest prilej, primarul comunei Moraviţa, Ion Fiştea, s-a adresat celor prezenţi: „Va mulţumesc tuturor celor care v-aţi lăsat treburile gospodăreşti şi v-aţi hotărât să sărbătorim împreună această, zic eu, de-acum manifestare tradiţională, «Ceaunul vânătorului şi pescarului». Este o sărbătoare gastronomică unde se îmbină în mod plăcut arta de a găti produse obținute din vânat şi pescuit, şi nu doar, cu cântecul, jocul şi voia bună.

Nu pot să nu amintesc că această sărbătoare s-a ţinut la noi în fiecare an în luna mai, excepţie făcând acest an, când sărbătorim, iată, în luna iunie. Am făcut acest compromis, de schimbare a datei, pentru a nu se isca discuţii că am face cu această sărbătoare campanie electorală. Dar, de anul viitor, vom sărbători cu toţii în luna mai, după cum a fost întotdeauna.

Deşi nu aş fi vrut, musai să facem şi puţină politică. Suntem cu toţii locuitorii aceleiaşi comune, iar campaniile electorale vin şi trec, cum toate trec în viaţă, iar patimile se sting. Important rămâne faptul ca la sfârşitul campaniei să ne putem privi în ochi unul pe celălalt, să ne putem saluta pe stradă. Muncim în această comună, copiii noştri merg împreună la şcoală şi, iată, sărbătorim împreună. Am mai spus şi repet, în privinţa alegerilor, trebuie să laşi să hotărască locuitorii comunei. Ei sunt suverani. Ei ştiu ce le este lor mai bine şi în acest spirit au votat. Campania a trecut şi de acum trebuie să ne punem pe treabă. Trebuie să continuăm proiectele începute şi să încercăm să atragem alte finanţări, dacă se poate europene nerambursabile. Cât priveşte finanţările europene, nu pot să nu amintesc de frumoasele costume populare, pe care, iată, le vedeţi aici, la tinerii care le poartă şi ne fac cinste. Ei duc faima comunei noastre mai departe, pe scenele din judeţ şi nu numai, ei sunt mândria noastră. Şi cred că vă mai amintiţi de cât am fost de bălăcărit şi defăimat pentru aceste costume, dar acum le aveţi în priviri, la vedeţi şi vă spun încă odată că pentru ele nu a fost cheltuit nici un ban din bugetul comunei noastre. Adevărul iese întotdeauna la suprafaţă, ca untdelemnul. Mai vreau să adaug că de aceşti tineri se ocupă tot un tânăr, inimos, şi pe o sumă modică. Este vorba de instructorul Ciprian David care a reuşit să adune peste 50 de copii din comuna noastră şi să pună bazele unei formaţii de dansuri care va avea multe de spus în continuare.

Vreau să închei, urându-vă tuturor să petreceţi aşa cum doar morăviţenii ştiu să petreacă şi să degustaţi cu plăcere bucatele meşterite cu trudă de cele nouă echipe de bucătari”.

În timp ce bucătarii aveau grijă de foc şi de mâncare, formaţia de dansuri a comunei, coordonată de instructorul Cristian David, a fost protagonista unei parade a portului popular. Morăviţenii au putut admira frumoasele costume tradiţionale bănăţene, iar mai apoi spectacolul artistic susţinut de formaţiile de copii şi tineret ale ansamblului. Ca o paranteză, să spunem că în acest ansamblu sunt cuprinşi peste 50 de tineri din comună, ceea ce este un lucru demn de apreciat.

Revenind la concursul gastronomic, să spunem că Grupa de vânătoare Clopodia, din care a făcut parte şi primarul comunei Moraviţa, Ion Fiştea, şeful acestei grupe, a gătit gulaş de mistreţ şi ciorbă de peşte, „bucătari şefi” fiind Marius Dobrovolschi, respectiv Noemi Ion Valentina.

Echipa Poliţiei oraşului Deta, condusă de Nicolae Trăilescu, a gătit tocăniţă de căprioară. 

Gulaş de căprioară a gătit echipa venită de la Sânmihaiu Român, din Serbia. Grupa „Raiu Mic” a fost condusă de Timo Ardelean.

Cu gulaş de căprioară s-au prezentat în concurs membrii echipei Grupei de Vânătoare Gaiu Mic, condusă de Răzvan Brăzdău.

Echipa compusă din Gheorghiţă Bozoancă şi Radu Petrică, reprezentând crescătorii de ovine, au gătit tocăniţă de oaie cu mămăliguţă.

Echipa condusă de Radu Grigore, reprezentând crescătorii de caprine, a gătit ied în sos marinat.

Grupa „Ortacii” din Sânmihaiu Român, Serbia, condusă de viceprimarul comunei, Aurel Tima, Vali şi Pera, a gătit tocăniţă de căprioară.

La final, participanţii la eveniment au putut degusta produsele finite, să le spunem aşa, care, fără excepţie, au fost delicioase. Pentru că a fost un concurs, chiar dacă el s-a desfăşurat între prieteni, a fost nevoie şi de un juriu alcătuit din: Ianos Torok, maestru bucătar, Danela Andrei, consilier local, Aurel Belciug, Nelu Stoian, secretarul Grupului Vânătorilor Timişoara, Adrian Pau, consilier judeţean, şi Marcel Miclău.

Mai trebuie amintit că, la final, primarul comunei Moraviţa, Ion Fiştea, a înmânat diplome echipelor participante la competiţia gastronomică. Însă, dacă e să ne luăm după aprecierea publicului, toate echipele au fost câştigătoare.

Ziua s-a încheiat cu muzică şi voie bună, morăviţenii petrecând câteva ore agreabile în curtea Căminului Cultural.

Petru Vasile TOMOIAGĂ