În urmă cu 90 de ani, în ziua de 22 mai a anului 1926, se înfiinţa satul Crai Nou, o aşezare în care şi-au aflat căminul şi o viaţă nouă familii din Banatul sârbesc, din Vidra (Munţii Apuseni) şi Comloş. Plecaţi cu toţii în căutarea unui trai mai bun, şi-au făcut aici un rost, şi-au crescut copiii şi au dat satului identitate. 

După încheierea Primului Război Mondial şi stabilirea, prin Tratatul de la Trianon, a graniţelor ţării, cu toate provinciile care ne-au aparţinut, Guvernul României a luat unele măsuri organizatorice, şi anume acordarea de pământ şi locuri de casă pentru luptătorii de pe front şi văduvele de război.

Astfel, în multe localităţi s-au ataşat colonii la comunele existente, iar acolo unde au fost suprafeţe de teren mai mari s-au înfiinţat sate. În zona Giulvăz a fost înfiinţat satul Crai Nou, cu un număr ce depăşea 200 de case şi cu rang de comună, având primărie, post de poliţie şi alte obiective necesare unei comune.

Cu preţuirea ce li se cuvine, trebuie amintite familiile întemeietoare: Şulean, Velea, Scumpia, Petrov, Oprea, Titerlea, Fiţcu, Cebzan, Beca, Demian, Răuţ, Rujan, Nicoli, Eremia, Bobar, Tomoş, Magheţ, Leah, Miculescu, Cioron, Trif, Colţea, Dehelean, Nanu, Folean, Ştoiţ, David, Gligor, Netotea, Jurca, Popa, Vîtca, Bordean, Pop, Secoşan, Todor, Cristea, Dănilă, Voştinaru, Zgîrdea, Parţan, Chioveanu, Heler, Toma, Guia, Maistor şi toţi ceilalţi.

 

Primii Cetăţeni de Onoare ai comunei Giulvăz

 

Pentru a marca aşa cum se cuvine trecerea a nouă decenii de la întemeierea satului Crai Nou, autorităţile locale din comuna Giulvăz, primarul Florentin-Gheorghe Cristeţi, viceprimarul Maria Muntean şi Consiliul Local au organizat două momente speciale. Mai întâi, într-o şedinţă solemnă a Consiliului Local, s-au acordat trei titluri de Cetăţean de Onoare al comunei Giulvăz, o premieră pentru comună, iar apoi, la Căminul Cultural din satul Crai Nou a avut loc un nou moment emoţionant: acordarea diplomelor de Bun Cetăţean, lansarea volumului „Destine”, de Teodor Jurca, şi un spectacol oferit de elevii şcolilor din Giulvaz, Crai Nou şi Rudna.

Consiliul Local al comunei Giulvăz s-a întâlnit în şedinţă extraordinară duminică, 22 mai 2016, pentru a marca împlinirea a 90 de ani de la întemeierea satului Crai Nou. Cu acest prilej, trei personalităţi ale aşezării au primit titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Giulvăz. A fost un eveniment în premieră, cei trei fiind primii Cetăţeni de Onoare ai comunei şi cei care au deschis Cartea de Onoare a Primăriei Giulvăz.

Festivitatea a fost una emoţionantă şi a oferit prilejul celor prezenţi să rememoreze o parte din istoria localităţii Crai Nou, dar şi să afle ce fac astăzi fiii satului Părintele Arhimandrit Antonie Jeflea şi prof. univ. Ioan V. Ionescu. Cel de-al treilea premiat, scriitorul Teodor Jurca, a rămas în sat, el continuând să fie, la cei 82 de ani ai săi, o persoană dinamică şi profund implicată în viaţa comunităţii din Crai Nou.

Cei trei Cetăţeni de Onoare ai comunei Giulvăz şi-au prezentat, în faţa celor prezenţi, biografia, iar apoi au primit diplomele şi plachetele care îi onorează cu acest titlu. Fără excepţie, cu toţii s-au simţit mândri de faptul că aparţin acestui loc binecuvântat de Dumnezeu şi au mulţumit cu căldură primarului Florentin-Gheorghe Cristeţi şi Consiliului Local pentru onoarea de a deschide lista Cetăţenilor de Onoare ai comunei Giulvăz.

De exemplu, Părintele Arhimandrit Antonie Jeflea, deşi nu s-a născut în Crai Nou, dar a venit aici împreună cu familia când era foarte mic, a spus: „Titlul primit astăzi este cel mai important din viaţa mea. Nu am negat niciodată că sunt fiu al comunei Giulvăz şi fiu al satului Crai Nou”.

Momente la fel de pline de semnificaţii a trăit şi reputatul profesor universitar şi antrenor de fotbal Ioan V. Ionescu, cel care, alături soţia sa şi de primarul Florentin-Gheorghe Cristeţi, a revăzut casa în care s-a născut în urmă cu 80 de ani.

În finalul ceremoniei de acordare a titlurilor de Cetăţean de Onoare, Părintele Arhimandrit Antonie Jeflea i-a înmânat primarului Florentin-Gheorghe Cristeţi o icoană a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, iar viceprimarului Maria Muntean o icoană înfăţişând-o pe Maica Domnului cu Pruncul. 

 

Sărbătoare la Crai Nou

 

După-amiaza zilei de 22 mai a continuat în satul Crai Nou. 

Oamenii, îmbrăcaţi de sărbătoare, au venit în număr impresionant la Căminul Cultural, pentru a celebra 90 de ani de la înfiinţarea localităţii în care trăiesc. De la cei mai în vârstă, până la cei mai tineri, au luat loc în sala de spectacole a Căminului Cultural, care la un moment dat a devenit neîncăpătoare, semn că ziua de 22 mai este una de suflet pentru locuitorii din Crai Nou.

Pe scenă, alături de primarul Florentin-Gheorghe Cristeţi, viceprimarul Maria Muntean şi cei trei Cetăţeni de Onoare, s-au aflat deputatul Sorin Grindeanu şi Călin Dobra, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, care au ţinut să fie şi ei alături de sătenii din Crai Nou cu acest însemnat prilej.

În debut, primarul Florentin-Gheorghe Cristeţi a făcut un scurt istoric al localităţii, a enumerat primele familii care au poposit pe aceste locuri şi au fondat satul şi a povestit de unde vine numele Crai Nou. Nereuşind să ajungă la un numitor comun privind denumirea noii localităţi, cinci dintre cei mai de vază oameni ai satului au făcut o pauză de discuţii. Între timp, la radio răsunau acordurile operetei Crai Nou, scrisă de Ciprian Porumbescu. Ca la un semn, toţi au înţeles: acesta va fi noul nume al comunei.

Apoi, pe rând, cei trei fii ai satului onoraţi cu titlurile de Cetăţean de Onoare al comunei Giulvăz s-au prezentat în faţa audienţei, care i-a aplaudat îndelung, stârnind lacrimi de emoţie în ochii acestora.

Cu acest prilej, au fost acordate diplomele de „Bun cetăţean” unui număr de 18 persoane: Pavel Nicoli, Emanuel Husariuc, Felician Ivănescu, Gheorghe Preduţ, Pavel Folean, Georgel Atodiresei, Dinu Pop, Petru Trif, Ion Miculescu, Maria Bordeanu, Liviu Bobar, Filip Gavrilescu, Micalea Heler, Emilia Magheţ, Constantin Lupu, Mihai Avram, Ilie Trif, Victor Nicuţa.

Celor prezenţi li s-au adresat şi invitaţii de la Timişoara, deputatul Sorin Grindeanu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra. Ambii le-au urat la mulţi ani 

locuitorilor satului Crai Nou şi le-au adresat speranţa că se vor vedea cu bine şi peste zece ani, când localitatea îşi va sărbători centenarul.

Scriitorul Teodor Jurca şi-a lansat, cu acest prilej, cea mai nouă carte, „Destine”. Volumul, apărut cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Giulvăz, prezintă povestea a două familii – una venită aici de la Torac (Banatul sârbesc), iar alta venită de la Vidra – care şi-au croit un nou rost în viaţă la Crai Nou. 

Finalul manifestării de la Căminul Cultural din Crai Nou le-a aparţinut celor mai tineri locuitori ai comunei Giulvăz. Elevii şcolilor din Giulvăz, Rudna şi Crai Nou au prezentat un bogat program artistic, care a cuprins cântece, dansuri, scenete şi poezii. 

Întreaga audienţă i-a aplaudat în picioare pe cei care au câştigat la ediţia a X-a a tradiţionalului Festival-concurs „Lada cu zestre” un premiu I şi o menţiune. Cele care s-au ocupat de aceşti minunaţi copii – profesoara Valerica Oloi şi învăţătoarea Mădălina Roşu – au fost felicitate de primarul localităţii, la fel cum au primit mulţumiri atât copiii, cât şi părinţii acestora, pentru felul în care înţeleg să păstreze şi să ducă mai departe tradiţiile noastre bănăţene. În final, alături de primarul Florentin-Gheorghe Cristeţi, de copiii de la Ansamblul „Florile Giulvăzului”, foarte mulţi locuitori prezenţi la aniversarea a 90 de ani de la înfiinţarea satului Crai Nou s-au prins într-o horă, marcând astfel încheierea unei zile care va rămâne în istoria localităţii.

Anton BORBELY