Comunitatea din Becicherecu Mic a fost părtașă la un eveniment deosebit de important pentru localitate și nu numai. Elevi, părinți și mulți invitați de seamă au luat parte la dezvelirea bustului marelui cărturar Dimitrie Țichindeal, monument amplasat la intrarea în școala care îi poartă numele. Evenimentul s-a desfășurat cu ocazia celei de-a VIII-a ediții a Simpozionului Național „Dimitrie Țichindeal”. Opera de artă a fost realizată de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu.

Simpozionul s-a desfășurat pe durata mai multor zile și a avut ca temă proverbe, zicători și expresii populare cu impact în educarea tinerei generații. Proiectul i-a antrenat pe elevi și pe dascăli într-o serie de activități cultural-educative, precum recitări de poezii, pictură, desene, dansuri populare etc.

Printre invitații evenimentului îi amintim pe: sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu, realizatorul bustului lui Dimitrie Țichindeal; Aura Codruța Danielescu, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Timiș; Mihaela Petrov, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Timiș; scriitorul Eugen Dorcescu; Mirela Ioana Borchin, de la Universitatea de Vest din Timișoara; preotul Marius Florescu, reprezentant al Mitropolitului Banatului, ÎPS Ioan Selejan; deputatul Niculae Mircovici, secretar al Camerei Deputaților și locuitor al comunei; preot Ioan Bude, protopop al Protopopiatului Timişoara I; părintele Ilie Constantin; părintele catolic Bonaventura Dumea; părintele ortodox român Ioan Jurj; părintele ortodox sârb Milan Miocovici; Iura Hleba, președintele Uniunii Ucrainenilor din România filiala Timiș; Adrian Silviu Gherasim, viceprimarul comunei Becicherecu Mic; consilieri locali și angajați ai primăriei.

„Avem bucuria de a ne aduna pentru a-l comemora pe Dimitrie Țichindeal, născut în Becicherecu Mic. A fost preot, învățător, traducător, fabulist, care a luptat pentru iluminarea tinerei generații, pentru ridicarea nației și recunoașterea ei printre alte nații, fiind un patriot înflăcărat. S-a remarcat prin dorința lui ca tot poporul să-și respecte nația, să-și cunoască rădăcinile și să le ducă mai departe. Ceea ce noi trebuie să știm este că el și-a jertfit și viața pentru ca noi să ne ridicăm cât mai sus, să știm cât mai multe. Așa cum spunea el, «Ce n-aș îndrăzni eu pentru binele nației mele și a poporului meu», așa trebuie și noi, ca tineri, ca oameni ai acestui pământ, să îndrăznim să ducem mai departe idealurile lui”, a spun în deschiderea evenimentului Luminița Cojocaru, consilier educativ al Școlii Gimnaziale „Dimitrie Țichindeal”.

„Suntem cu toții emoționați. Este pentru prima dată când particip la un eveniment atât de important, și anume dezvelirea bustului unui mare om, care a însemnat foarte mult pentru comunitatea din Becicherecu Mic”, a completat Delia Cian, director al școlii. 

„Este o zi deosebită pentru voi și uitați cum Dumnezeu ține cu noi. Ne-a lăsat să stăm afară, în fața unei frumoase școli, care se prezintă singură. Dacă ne uităm la ea o vedem cum stă atât de maiestuoasă în spatele nostru, cum se prezintă și se lasă prezentată de voi. De nimeni alții decât de copiii care învățați în fiecare zi pe băncuțele ei, care vă bucurați că aveți o așa minunată școală, cu un nume atât de frumos, că astăzi sunteți aici să-l omagiați pe Dimitrie Țichindeal, că în spatele nostru se află un bust care a fost realizat cu atâta har pentru voi și pentru noi, ca să nu uităm cine a fost el”, a declarat Aura Codruța Danielescu, inspector școlar general în cadrul ISJ Timiș.

„Nu am căderea de a vă vorbi eu, dintre cei prezenți, despre Dimitrie Țichindeal, dar participând la acest moment cu mare bucurie aș vrea să transmit în primul rând copiilor un gând. Eu am venit în Becicherecu Mic în 2001 și întâmplarea a făcut să fiu vecin cu Dimitrie Țichindeal, prin casa memorială pe care o are chiar vizavi de mine. Și atunci, așa cum am fost obișnuit să cunosc de fiecare dată cât mai mult despre vecinii mei, am citit mai mult decât am citit în viață până la momentul respectiv despre Dimitrie Țichindeal. Am constatat un lucru foarte interesant. Am întâlnit scrieri în care cu argumente Dimitrie Țichindeal, născut în 1775 ca cetățean al Imperiului Austriac, era prezentat drept sârb. Am citit și am găsit argumente suficiente, interesante, prin care Dimitrie Țichindeal, același cetățean austriac, era prezentat drept român. Și mi-am adus aminte și vreau să vă spun că veți întâlni la studiul fizicii și profesorii vă vor vorbi despre una dintre acela mai luminate minți ale lumii, Albert Einstein. În 1905, Albert Einstein a scos acea lucrare mică, o teză, mai mică de 30 de pagini, în care descria ceea ce ulterior avea să devină teoria relativității. Cu această ocazie Einstein a spus un lucru extrem de interesant. A spus așa: «Dacă teoria mea va fi confirmată, nemții vor spune că sunt german iar francezii vor spune că sunt un cetățean al lumii. Dacă teoria mea nu va fi confirmată, francezii vor spune că sunt un neamț, iar nemții vor spune că sunt un amărât de evreu». Iată că și Dimitrie Țichindeal a ajuns să fie revendicat din mai multe direcții. Asta înseamnă că este o mare personalitate și fiecare și-l dorește”, a relatat deputatul Niculae Mircovici, secretar al Camerei Deputaților.

„Mântuitorul este ieri și azi și în veac același și, iată, vorbim despre cel pe care îl comemorăm astăzi ca și deopotrivă trecut, prezent și viitor. Mă gândeam că Domnul nostru Iisus Hristos a dat slujitorilor săi, a dat celor care cred în numele său, posibilitatea vieții veșnice. Pe de altă parte, nu-mi aduc aminte ca un alt slujitor al bisericii lui Hristos, în afară de Ioan Gură de Aur, să mai fie numit «cel cu gură de aur». Și cred că deja lucrul acesta spune foarte mult despre cel pe care îl comemorăm astăzi”, a spus preotul Marius Florescu, reprezentant al Mitropolitului Banatului. 

„Este o zi cu totul rară cea pe care o trăim astăzi pentru că cel ce a fost numit de poetul național «gură de aur» face legătura între soarele celest și soarele pământului. Prin ceea ce a dorit să facă și prin realizările sale a devenit o persoană cu posteritatea mult mai lungă decât timpul trăit pe acest pământ. 

Țichindeal a construit biserică și școală românească nu numai în satul său natal, de care a fost, a rămas și va rămâne foarte legat, ci și la Arad. Preparandia din Arad a fost fondată de Țichindeal și îi poartă numele. Generații multe de dascăli s-au format acolo. Oameni în stare să-i ducă mai departe idealul național. El însuși spunea că ar face orice pentru neamul său. A scris predici, a adaptat din limba sârbă după Dositej Obradović colecții de fabule, care sunt de o înțelepciune universală și dobândesc haină românească odată cu Dimitrie Țichindeal. El nu a fost doar traducător și fabulist, ci și un mare patriot și un mare scriitor”, a adăugat Mirela Ioana Borchin, de la Universitatea de Vest din Timișoara. 

„Astăzi se dezvelește un bust care este o capodoperă. Aurel Gheorghe Ardeleanu nu reproduce indivizi, nu e preocupat de indivizi, ci de persoane. În felul în care înțeleg eu o persoană, e vorba de un exemplar uman, purtător de excelență, care trăiește pentru un ideal, care are nu doar sentimentul, ci și cultul valorilor și care are necesități spirituale conștientizate. El realizează un portret sau un bust la trei niveluri, la cel al asemănării, la cel al chipului, al omului lăuntric, și al ființei. Acest nivel al ființei este recuperat prin empatie, prin meditație. Meditează îndelung, încearcă de zeci și zeci de ori să surprindă și să exprime ceea ce nu se vede, prin ceea ce se vede. Țichindeal este una dintre capodoperele sale”, a spus scriitorul Eugen Dorcescu.

„Consider că sunt un simplu om. Ca și om, am și eu defectele mele. Dar m-am gândit că trebuie să am și unele calități și atunci mi-am cercetat sufletul și inima. Și mi-am dat seama că iubesc oamenii și comunitatea din care fac parte. Cred că acesta a fost motivul pentru care în 2012 m-am hotărât să candidez. Și ca orice om, trebuie să ai un crez. Acest crez l-am găsit în Dimitrie Țichindeal, în cuvintele lui: «Ce n-aș îndrăzni eu pentru binele neamului meu». Și am candidat și m-ați ales. Vă mulțumesc pentru lucrul acesta. În cei patru ani în care v-am fost primar am întâmpinat multe greutăți. Am descoperit că oricât de mult m-aș zbate nu voi reuși niciodată să-i mulțumesc pe toți. E imposibil. Tot Dimitrie Țichindeal m-a ajutat, pentru că el spune: «Tu fă-le toate cele ce se cuvin, apoi să ai nădejde». Și am crezut în lucrul acesta. La o lună după inaugurarea școlii, am vizitat-o împreună cu părinții mei, cu familia mea. Nu ca să mă mândresc, dar am vrut să le arăt că și într-o comunitate mai mică, dacă există implicare din partea autorităților, atât locale cât și județene, se pot face multe realizări. Împreună cu doamna directoare și cu toți profesorii am reușit să facem această școală. Nu este meritul unei persoane, este meritul comunității. Și m-au întrebat ce pot ei face pentru această școală. M-am gândit și a venit domnul Lazăr Pomorișaț la mine și mi-a spus: «De ce nu faci tu un bust al marelui preot, cărturar, Dimitrie Țichindeal». Mi l-a recomandat pe sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu. Am mers, nu foarte încrezător, să-l cunosc pe acest om, un om modest, și am început să discutăm. Și mi-am dat seama că nu pot nici eu, nici el sau cineva anume să scoată în evidență întru totul ceea ce reprezintă Dimitrie Țichindeal. Dar am vrut să încercăm. Am studiat împreună, am format chiar o comisie, din preoții locali, din învățători, împreună cu școala, cu oameni ai localității. Eu cred că ceea ce veți vedea în spatele meu este meritul nostru, al tuturor”, a afirmat în încheiere Raimond Ovidiu Rusu, primarul comunei Becicherecu Mic.

Bustul este amplasat în fața Școlii Gimnaziale „Dimitrie Țichindeal” din localitatea Becicherecu Mic. Durata de realizare a acestuia a fost de aproximativ trei luni.

„Am avut o singură fotografie, iconografia se reduce la o singură imagine. Este singura imagine existentă. Am încercat să înnădesc, să apropii, să le dau o semnificație celor trei elemente distinctive prezente la bust. Pe de-o parte crucea, care străjuiește și domină pieptul, mâna dreaptă care scrie, mâna stângă care indică. Toate elementele sunt dominate de chipul marelui cărturar pe care astăzi îl celebrăm. Am lucrat în jur de două luni și jumătate, trei. Cam atât se lucrează dar am lucrat de data asta intens, pentru că lucrurile erau bine statuate pentru mine. O sursă de inspirație au constituit-o volutele de pe hainele preoțești. Acestea au o serie de curbe care întregesc lucrarea, o învăluie într-un fel de univers al său. O fac să fie o lucrare și închisă și deschisă în același timp”, a declarat sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu, cu privire la lucrarea realizată. 

După încheierea discursurilor, lângă bustul marelui învățat bănățean a fost depusă o jerbă de flori. 

Apoi, elevii școlii au realizat un program folcloric, reprezentând tradiționala șezătoare și diferite dansuri populare. 

În încheierea simpozionului au fost susținute mai multe lucrări, pe secțiuni.

O mare parte dintre acestea au fost transmise de cadre didactice și elevi din toată țara.

La final, cei care s-au implicat și au avut merite deosebite au fost premiați.

Coordonatorii proiectului au fost Aura Codruța Danielescu, inspector școlar general în cadrul ISJ Timiș, Delia Cian, directoarea Școlii Gimnaziale „Dimitrie Țichindeal”, Luminița Cojocaru, consilier educativ al Școlii Gimnaziale „Dimitrie Țichindeal”, Maria Bobeș, referent cultural. Colaboratori au fost Consiliul Județean Timiș, Primăria Becicherecu Mic, prin primar, jurist Raimond Ovidiu Rusu; Consiliul Local al comunei Becicherecu Mic; Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș. Proiectul a fost cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

Ioana NICOLESCU