Tradiționalul Festival-concurs „Lada cu zestre” a ajuns, anul acesta, la cea de-a zecea ediție. Finanțat de Consiliul Județean Timiș, organizat de Centrul de Cultură și Arta Timiș și având ca parteneri primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș, evenimentul a crescut, de la an la an, nu doar cantitativ, ci și calitativ. Emulația creată, în special, în rândul tinerilor artiști amatori din județ, a făcut ca festivalul să devină una dintre manifestările folclorice emblematice pentru Timiș. 

Scopul festivalului este promovarea valorilor și a specificului local, cu raportare la domeniul muzical - coregrafic, al artelor vizuale și al meșteșugurilor tradiționale, al teatrului popular și al gastronomiei tradiționale, toate acestea centrate cu precădere pe zonele și subzonele județului Timiș.

Se impune, în general, valorificarea folclorului local, fiecare artist urmând să respecte specificul local al zonei reprezentate.

Repertoriul trebuie să fie ales cu grijă, urmând să corespundă posibilităților interpretative ale artistului.

În concurs pot participa formaţii şi interpreţi, creatori, indiferent de instituţiile culturale pe care le reprezintă, inclusiv cele ale confesiunilor religioase, ale învăţământului, ale ONG-urilor sau aparținând etniilor din județul nostru.

Secțiunile festivalului sunt: coregrafie, muzicală, poezie dialectală-teatru popular, expoziții-colecții și gastronomie.

Anul acesta, una dintre fazele zonale ale „Lăzii cu zestre” va fi organizată la Giarmata. Evenimentul va începe duminică, la ora 15, în concurs urmând să participe reprezentanți ai următoarelor localități: Ghiroda, Remetea Mare, Dumbrăviţa, Bucovăţ, Topolovăţu Mare, Brestovăţ, Ghizela, Giera, Secaş şi Giarmata.

În ceea ce privește participarea comunei gazdă la această fază a festivalului, să spunem că nu va lipsi Ansamblul de cântece şi dansuri „Sânziene Bănăţene” alcătuit din dansatori pe două generaţii. Pregătiți de instructorul coregraf Veronica Kreten, aceștia vor prezenta dansuri de câmpie şi dans german.

Andrada Olaru și Cristi Spoială vor veni în fața publicului și a juriului cu un dans solo din zona de munte a Banatului. 

Sub coordonarea îndrăgitei interprete de muzică populară bănățeană Maria Petchescu s-au pregătit pentru concurs soliștii vocali Maria Florea, Ancuţa Cosovanu şi Cristi Spoială. De asemenea, pentru Giarmata va intra în competiție și Maria Petchescu.

Camelia Paian va aduce la Căminul Cultural din Giarmata colecția sa de costume populare și țesături specifice Banatului. 

Gospodinele Camelia Paian, Alina Paier, Elena Spoială şi Ecaterina Olaru au pregătit, pentru secțiunea gastronomie, bucate bune ca-n Banat.

Ţesături, pânze vechi, fotografii, costume populare din zonă şi din ţară, icoane şi pictură pe sticlă, toate acestea vor fi prezentate în festival de Rusalin Hoarcă directorul Casei de Cultură din Giarmata.

Nu în ultimul rând, o specialitate de brutărie va fi adusă în fața publicului de către brutăria „Florian”. Este vorba despre „pita roata carului”, o pâine cum numai la Giarmata găsești.

Acordarea organizării unei faze zonale a Festivalului-concurs „Lada cu zestre” comunei Giarmata este încă o dovadă a faptului că există apreciere pentru eforturile care se depun aici pentru păstrarea și transmiterea mai departe a valorilor noastre tradiționale. O mulțumire în plus trebuie adusă și primarului Virgil Bunescu, cel care a sprijinit mereu mișcarea cultural-artistică din comună. Și nu e lucru puțin acesta, mai ales că Giarmata este o localitate multietnică și multiculturală cu o istorie seculară.

Însă, când toate aceste lucruri sunt făcute din dragoste pentru tradiție și obiceiuri, nici un efort nu pare a fi prea mare. Și, după cum este efortul, iată, vine și răsplata!

Petru Vasile TOMOIAGĂ