Comuna Dudeștii Noi află astăzi dacă va fi desemnată „Sat cultural al României”

Comuna Dudeștii Noi este singura din județul Timiș care a intrat în competiția „Sat cultural al României 2016”, organizată de Asociația „Cele mai frumoase sate din România”. În ultimii ani, viața culturală din localitatea de lângă Timișoara a cunoscut o efervescență fără precedent. Consiliul Local și primarul Alin Nica sprijină mișcarea culturală, iar acest lucru se vede prin multitudinea de acțiuni care se desfășoară în localitate în fiecare an și la care participă foarte mulți dintre locuitorii așezării. Să spunem că, în 2015, la Dudeștii Noi s-a desfășurat prima ediție a Festivalului „Rapsodiile neamului”, o manifestare menită să readucă în actualitate una dintre tradițiile bănățene autentice, și anume muzica corală.

„Candidatura comunei noastre este însoțită de mesajul «Cultura poate înflori oriunde, dar se coace la sat». Mesajul descrie faptul că fenomenul cultural este întâlnit, cu preponderență, la sat. Aici, tradițiile, obiceiurile și valorile sunt readuse și păstrate la loc de cinste. Dovadă stă multitudinea de evenimente pe care le organizăm an de an, cu impact deosebit asupra localității. Mai mult, în organizarea manifestărilor culturale se implică și locuitori ai comunei, astfel că putem să vorbim despre o adevărată mișcare culturală”, spune Alin Nica, primarul comunei Dudeștii Noi. „Fenomenul cultural din comuna Dudeștii Noi este într-o continuă ascensiune. Dovadă stă Agenda culturală, care, pentru anul în curs, însumează 21 de activități. În plus, și în acest an au fost alocați bani din bugetul local pentru cele două programe locale PROCULTURA și PROEDUCAȚIA, prin care se vor finananța diverse acțiuni sau publicații culturale”, adaugă edilul din Dudeștii Noi.

Manifestări culturale de ținută

Vom enumera, în cele ce urmează, principalele manifestări culturale organizate, an de an, în Dudeștii Noi, pentru a vă face și dumneavoastră, stimați cititori, o imagine asupra modului în care este percepută cultura în comuna din apropierea Timișoarei.

Festivalul consurs de coregrafie „HORA” – Festival de promovare a dansului popular și a tradițiilor culturii rurale, care și-a derulat, în 2015, cea de-a doua ediție, are ca obiectiv valorificarea jocurilor populare tradiționale autohtone, încurajarea și participarea tinerei generații la manifestările folclorice din spațiul euroregional DKMT. Menirea festivalului este de a conserva și proteja dansul autentic, marcă a propriei identități etnoculturale. Anul 2016 va fi gazda celei de-a treia ediții a festivalului.

În anul 2015 s-a desfășurat cea de-a patra ediție a ciclului „Seara tradițională”. „Am debutat cu «Seara șvăbească», grație etnicilor germani, care au locuit în această zonă. Apoi ne-am îndreptat atenția către ardeleni, moldoveni și olteni, care există în număr mare în comuna noastră. Anul 2016 va fi dedicat bănățenilor, astfel că seara va fi una cu specific regiunii în care ne situăm”, ne spune primarul Alin Nica.

Reuniunea „Rapsodiile neamului” este mișcarea corală care a promovat două genuri distincte: grupuri corale și camerale și grupuri vocal-folclorice. Acestea au susținut câte trei reprezentații, cu și fără acompaniament muzical. Având în vedere importanța muzicii religioase în viața noastră, una dintre lucrări a avut un conținut spiritual, iar celelalte două melodii – tradițional-folclorice, cu prioritate din zona pe care o reprezintă sau prelucrare specifică din repertoriul național.

Ruga comunei Dudeștii Noi este evenimentul cultural care, an de an, reprezintă o reușită, prin implicarea colectivă și prin artiștii renumiți pe care organizatorii îi aleg pentru a-i delecta pe dudeșteni. Manifestarea are, în primă fază, o conotație religioasă, fiind prilejuită de hramul Bisericii ortodoxe din localitatea Dudeștii Noi. Mai apoi, urmeză partea folclorică, menită să destindă publicul prezent.

Luna decembrie este dedicată colindelor. În acest sens, la Dudeștii Noi se pregătesc, în fiecare an, manifestări în gen. Anul trecut, spectacolul a fost asigurat de cunoscuta intepretă Andra, care a oferit un moment de excepție. Alături de artiști, stau în fiecare an, membrii ansamblului de dansuri populare „Dudeșteana” și membrii corului Bisericii ortodoxe „Sf. Dimitrie” din comuna Dudeștii Noi.

Timp de o săptămână, centrul comunei a răsunat cu cântece specifice Sărbătorilor de iarnă, în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului „Seri de colinde”. În fiecare seară au avut loc reprezentații ale unor grupuri de colindători, printre care se numără Corul Bisericii Ortodoxe „Sf. Dimitrie” Dudeștii Noi, Ansamblul „Dudeșteana”, Timișoara Big Band, Corul Bisericii Baptiste Dudeștii Noi, Corul Bisericii Penticostale Dudeștii Noi, Corul Bisericii Adventiste Dudeștii Noi și Junii Jocului. Prin această inițiativă se dorește păstrarea tradițiilor și a obiceiurilor, dar și aducerea spiritului Crăciunului mai aproape de sufletele dudeștenilor.

Pe lângă toate acestea, în ultimii ani, cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Dudeștii Noi s-au lansat mai multe volume, în special de poezie – printre care și unele ale unor tineri poeți proveniți de la cercul de poezie condus de poetul și profesorul Geo Galetaru. Ziarul „Dudeșteanul” a intrat în cel de-al treisprezecelea an de apariție neîntreruptă, editând, de câțiva ani încoace, și un almanah. Tot la Dudeștii Noi se editează revista „Sintagme literare”. Cu diferite prilejuri, sunt organizate și alte manifestări culturale, pe lângă cele amintite, cum ar fi sărbătorirea poetului național Mihai Eminescu, de fiecare dată la 15 ianuarie.

O viață culturală activă, un efort susținut din partea întregii comunități, pot aduce comunei Dudeștii Noi titlul de „Sat cultural al României”. Noi îi ținem pumnii, pentru că o merită cu prisosință!

Anton BORBELY