Shakespeare-ian, am putea spune că „Totul e bine, când se termină cu bine!”, așa  cum s-a terminat și lunga și controversata poveste a retrocedărilor Căminului Cultural, a Băii publice, a Școlii și aproximativ a 8.600 de metri patrați de teren din Becicherecu Mic. Toate aceste imobile, amplasate în centrul comunei, au făcut parte, din cele mai vechi timpuri, din patrimoniul Bisericii Romano-Catolice și, până nu demult, au existat discuții aprinse în cadrul comunității în legătură cu obiectivele prezentate ca aparținând Bisericii Romano-Catolice din localitate.
Fosta conducere a Primăriei Becicherecu Mic, cea de până la alegerile locale din iunie 2012, a negat dreptul Bisericii Romano-Catolice asupra acestor bunuri imobile. Mai mult, a deschis o acțiune în instanță împotriva Bisericii Romano-Catolice și chiar a trimis o scrisoare Sfântului Scaun, la Vatican. În aceste condiții, nu s-a pus niciodată problema începerii unor negocieri între fosta conducere administrativă a Becicherecului Mic și Biserica Romano-Catolică, pentru a găsi o cale amiabilă de rezolvare a problemei.
Astfel, ani în șir, această situație a rămas controversată, iscând, așa cum arătam anterior, aprige discuții printre locuitorii așezării timișene.
La alegerile locale din anul 2012, în funcția de primar a fost ales Raimond Ovidiu Rusu. Domnia sa și noua conducere a Primăriei, împreună cu Consiliul Local Becicherecu Mic, a aflat despre sentință definitivă și irevocabilă în favoarea Episcopiei Romano-Catolice. Pusă în fața faptului împlinit, Rai­mond Ovidiu Rusu, primarul localității a început negocierile cu Episcopia Romano-Catolică. Din discuțiile purtate cu reprezentanții Episcopiei, primarul a aflat că aceasta a avut întotdeauna disponibilitatea de a găsi o rezolvare favorabilă pentru ambele părți cu privire la aceste imobile. Episcopia era iritată de faptul că fosta conducere a Primăriei a înstrăinat Baia comunală și aproximativ 1.100 de metri patrați. Mai mult decât atât, fosta administrație a șicanat întruna recuperarea acestor proprietăți din Becicherecu Mic, dezmembrând chiar curtea Căminului Cultural și formând mai multe numere topografice, astfel lungind și mai mult procesul de retrocedare.
După cum aminteam, în final, instanțele de judecată au făcut dreptate Episcopiei Romano-Catolice, aceasta devenind proprietară pe Căminul Cultural, Școala Gimnazială „Dimitrie Țichindeal” și cei aproximativ 7.500 de metri patrați din centrul comunei.
Noul primar le-a explicat reprezentanților Episcopiei că intenționează să acționeze într-un mod corect și just, pentru ca atât comunitatea din Becicherecu Mic, cât și Episcopia Romano-Catolică să nu fie nedreptățite și pentru a se putea ajunge la o soluție.
Un aport deosebit și-au adus, pe lângă primarul comunei Becicherecu Mic, Episcopul Martin Roos, pr. Nikola Lauš – cancelarul Episcopiei Romano-Catolice, și, nu în ultimul rând, pr. Bonaventura Dumea, parohul romano-catolic al bisericii din Becicherecu Mic.
Vorbind cu pr. Nikola Lauš – cancelarul Episcopiei Romano-Catolice Timișoara – despre situația creată la Becicherecu Mic, acesta a precizat: „Biserica Romano-Catolică a fost întotdeauna aproape de oameni și aproape de credincioși. A fost și rămâne întotdeauna lângă toți credincioșii, nu doar lângă cei romano-catolici. La Becicherecu Mic s-a creat această situație neplăcută pentru că vechea conducere a Primăriei, în loc să încerce un dialog cu noi, ne-a acționat în justiție, cu toate că, lucru evident, aveam dreptatea de partea noastră. Apoi ni s-a făcut și o plângere scrisă la Sfântul Scaun, la Vatican, un moment destul de neplăcut pentru noi. Și, mai mult, tocmai în timpul procesului de litigiu între noi și Primărie, vechea conducere a primăriei, deși nu avea acest drept, existând un proces în desfășurare, a mai înstrăinat 1.100 de metri patrați din terenul de aproximativ 8.600 metri pătrați, rămânând în final doar o suprafață de aproximativ 7.500 de metri patrați. Faptul că noi am dorit tot timpul să venim în ajutorul locuitorilor din Becicherecu Mic și să le oferim aceste imobile centrale o dovedește rezultatul actual, obținut prin faptul că, din moment ce s-a trecut la dialog, s-au căutat și s-au găsit soluții. Important este rezultatul și noi suntem bucuroși că locuitorii comunei au intrat în posesia acestor imobile centrale unde, după voința lor și a bunului Dumnezeu, își vor putea construi un Cămin Cultural nou și chiar încă o școală”.
Astfel au fost pierduți degeaba ani prețioși în care lucrurile puteau merge înainte. Raimond Ovidiu Rusu, primarul localității, ne-a declarat pe această temă: „După negocieri firești, analizând problema din toate punctele de vedere, am reuşit să facem un schimb de terenuri între Primărie şi Episcopie, schimb de bun augur pentru ambele instituții. Astfel, am oferit 11.000 de metri patraţi în PUZ-ul din nordul localităţii, primind în schimb 7.500 de metri patraţi în centrul comunei, incluzând aici Căminul Cultural, Şcoala Gimnazială, forajul şi staţia de pompare şi filtrare a apei. Am semnat actele de schimb imobiliar în data de 20 noiembrie 2013. Acum, noi ne vom putea construi un Cămin Cultural nou în zona centrală a comunei noastre, iar Biserica Romano-Catolică dispune în continuare de un teren aferent, pe care îl va putea folosi după cuviință”.