Mâine, comuna Giulvăz găzduiește lansarea proiectului „Creșterea calității vieții prin activități de cooperare transfrontalieră între Giulvăz și Margita (Plandiște) Serbia”. Proiectul, în valoare de 80.800 de euro, este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia și presupune implementarea de activități culturale și sociale, care să ducă la crearea unui parteneriat de lungă durată între comunitățile locale din Giulvăz și Margita și, implicit, între România și Serbia.
În cadrul proiectului se vor desfășura mai multe activități socio-culturale. „Să ne amintim împreună”, este o activitate ce se va desfășura în localitățile Giulvăz și Margita, având ca scop promovarea tradițiilor celor două țări, prin instruirea specializată a două grupuri de dansatori, români și sârbi, care vor deprinde dansurile populare specific zonelor din care provin. De asemenea, pentru o mai bună comunicare între participanți, vor fi susținute cursuri de limba română și sârbă. „Activitățile culturale în Giulvăz și Margita” sunt acțiuni care au ca scop promovarea și diseminarea proiectului, ocazie cu care câte 50 de persoane din fiecare localitate vor călători în țara vecină, unde se vor organiza diferite spectacole. De asemenea, vor fi achiziționate echipamente necesare bunei derulări a proiectului.
Contractul pentru acest proiect transfrontalier s-a semnat spre sfârșitul anului trecut, localitatea timișeană fiind partener principal al acestuia. Proiectul transfrontalier cuprinde mai multe etape. Prima întâlnire, desfăşurată la Giulvăz, a fost cea a membrilor echipei de implementare a proiectului, care a avut scopul de a trasa sarcini pentru fiecare partener implicat, precum şi de a elabora Planul de management al proiectului. De asemenea, s-a finalizat şi agenda activităţilor cuprinse în proiect şi metodele de monitorizare internă. Cea de-a doua etapă a proiectului este cea de achiziţionare a diferitelor echipamente (pentru care este alocată suma de 33.200 de euro) şi de organizare a unor evenimente. La capitolul achiziţii este vorba, printre altele, despre costume populare şi sisteme complete de sonorizare pentru căminele culturale ale celor două localități, atât pentru partea română, cât şi pentru partea sârbă. Managementul pe durata implementării proiectului include monitorizarea internă a activităţilor, analizarea şi rezolvarea problemelor apărute pe parcurs, întocmirea de rapoarte periodice către autorităţile locale partenere. Tot în acest an, în primăvară, la Giulvăz, timp de trei zile, va avea loc o întâlnire a ansamblurilor de dansuri populare din cele două localităţi partenere şi a doi instructori de dans. Împreună, români şi sârbi, vor învăţa dansuri din zona Banatului. Activitatea se va repeta în luna august, de data aceasta în localitatea Margita (Plandişte). La acţiune vor participa 16 dansatori, doi instructori, patru formaţii muzicale, profesori şi membri ai echipei manageriale a proiectului. De asemenea, participanţii vor avea prilejul, timp de două ore, să ia lecţii de limba sârbă, respectiv, română, începând de la cunoştinţele de bază.
De Rusaliile din anul 2014, la Giulvăz va veni ansamblul de dansuri populare din Margita, împreună cu 50 de locuitori din satul din Serbia, pentru a participa la o sărbătoare specială. Cu acest prilej, ansamblurile de dansuri populare din cele două localităţi vor susţine un spectacol, la care vor participa, ca oaspeţi, ansambluri din comunele învecinate Giulvăzului. Vizita delegaţiei din Serbia se va întinde pe durata a două zile. De sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, giulvăzanii vor întoarce vizita partenerilor sârbi şi se vor afla la Margita, tot pentru două zile, cu scopul de a participa la un spectacol organizat cu prilejul acestui praznic. Stând de vorbă cu primarul comunei Giulvăz, domnul Florentin Gheorghe Cristeți acesta precizează: „Sub genericul «Cultura care ne uneşte», vor avea loc activităţi, la Margita şi apoi la Giulvăz, ce constau în seri de poezie. Fiecare partener va pregăti o seară în care cel mai reprezentativ poet al regiunii îşi va citi creaţiile. Vor participa elevi şi profesori din cele două localităţi, care vor fi cuprinşi în diferite activităţi pe teme literare. În a doua zi a evenimentului vor fi organizate excursii în perimetrul celor două localităţi, cu scopul de a descoperi istoria acestora şi valorile comune ale regiunii Banat”. Întâlnirea finală în cadrul acestui proiect va avea loc la Margita. Cu acest prilej, vor fi prezentate rezultatele proiectului, în cadrul unei conferinţe de presă.