Comuna Dumbrăvița, comună care își unește hotarele cu metropola bănățeană Timișoara s-a dezvoltat în ultimul timp alert, devenind una dintre cele mai înfloritoare comune periurbane din județ și din țară. Pe lângă dezvoltarea economică și socială a comunei nu a fost neglijată nici dezvoltarea învățîmântului și a culturii.
A devenit tradițional ca, în fiecare an, la 15 ianuarie, în comuna Dumbrăvița, comunitatea locală, alături de invitați de marcă, să celebreze ziua poetului național Mihai Eminescu, dar și personalitățile altor oameni de litere, născuți în această lună: Petofi Sandor, Ioan Slavici și Ion Luca Caragiale.
Așa s-a întâmplat și în acest an, miercuri având loc la Dumbrăvița o serie de manifestări omagiale. Mai întâi, la busturile poeților Mihai Eminescu și Petofi Sandor, amplasate în fața Primăriei Dumbrăvița, au vorbit Victor Malac, primarul localității, viceprimarul Arpad Miklos, Ildiko Deneș, directoare adjunctă la Școala Gimnazială Dumbrăvița și președintele Consiliului Cultural al comunei. A fost oficiată și o slujbă religioasă, de către preotul paroh ortodox român Vasile Baboș și preotul paroh romano-catolic Lajos Mathe. Cu acest prilej au fost depuse coroane la busturile poeților Mihai Eminescu și Petofi Șandor.
Manifestările s-au mutat apoi în Sala festivă a Primăriei Dumbrăvița, unde a avut loc un simpozion în cadrul căruia au fost evocate personalitățile scriitorilor și poeților Mihai Eminescu, Petofi Sandor, Ioan Slavici și Ion Luca Caragiale. Alături de primarul Victor Malac, au rostit alocuțiuni prof. dr. Dumitru Mnerie, care a evocat activitatea scriitoricească a lui Ioan Slavici, prof. dr. Eliza Ruse, Luminița Radu, care a vorbit despre Ion Luca Caragiale, Mariana Strungă, Mircea Otescu și criticul de artă Ioan Szekernyes. Elevii Silvia Oprean, Larisa Obreja, Darius Claici și Miklos Lengyel, de la Școala Gimnazială Dumbrăvița, au recitat poezii din creația lui Mihai Eminescu.
Ultima parte a manifestării de la Dumbrăvița a avut loc în sala Căminului Cultural din localitate. Elevii de la școala din comună au cântat și au recitat poezii, acompaniați fiind la chitară de învățătoarea Ildiko Deneș. Dintre recitatori s-a evidențiat Andrada Bogdan, elevă în clasa a VIII-a, care a recitat capodopera eminesciană „Luceafărul”.