Comuna Dudeștii Noi a devenit, în ultimii ani, un veritabil pol cultural între localitățile limitrofe Timișoarei. Evenimentele se țin lanț, iar cultura deține un rol primordial între prioritățile administrației locale.
Primarul Alin Nica a inițiat, în urmă cu mai mulți ani, programul local ProCultura, probabil o premieră la nivel de comune în România, prin care se finanțează, din bugetul localității, activitățile și mișcarea culturală.
Așa se face că în Dudeștii Noi apar o serie de publicații, cum ar fi Mirachia a Pindului, editată în limba aromână, Sintagme Literare, apărută sub egida Asociației Vatra Dudeșteană, ziarul Școlii, apărut la finele anului trecut, și ziarul local, Dudeșteanul, care editează, la finalul fiecărui an, câte un almanah.
În cadrul Școlii Gimnaziale din Dudeștii Noi ființează, cu succes, un cerc literar, condus de profesorul și poetul Geo Galetaru. Cu sârg, domnia sa a strâns, în fiecare an, cele mai reușite poezii ale copiilor și le-a publicat într-o antologie. În anul 2012, poetul Geo Galetaru a reușit să-i publice în volum pe trei dintre cei mai talentați tineri poeți din comună.
În contextul vieții culturale, la Casa de Cultură din Dudeștii Noi, s-a derulat un alt eveniment literar de amploare, care a adus alături, preț de câteva ceasuri, o serie de personalități marcante ale vieții culturale timișene. Prilejul l-a constituit lansarea volumelor „Copilărie, eterna poezie”, o antologie de poezie în care sunt cuprinse creaţii ale elevilor de la Şcoala Gimnazială din Dudeştii Noi şi „Câte-n lună şi în stele”, autor Geo Galetaru, o carte cu poezii pentru copii.
Apariţia celor două lucrări a fost posibilă graţie programului local „ProEducația”, iniţiat de primarul Alin Nica.
La eveniment au participat, ca invitaţi, Adrian Dinu Rachieru, profesor universitar doctor, sociolog, scriitor, critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi colaborator al Revistei „Sintagme literare”, Veronica Balaj, poetă, scriitoare, critic literar, membră a Uniunii Scriitorilor şi redactor la Radio Timişoara, Ion Căliman, poet, eseist, animator al vieţii culturale, etnograf, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Rodica Pop, profesoară, poetă, critic literar, Alexandru Moraru, prozator, romancier, publicist, umorist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor-şef adjunct al Revistei „Sintagme literare”, Dumitru Oprişor, poet, scriitor şi publicist, Victor Gioroceanu, cantautor. Au mai fost de faţă scriitorul şi poetul Victor Enache, dar şi mulţi dudeşteni şi elevi ai şcolii gimnaziale.
Cu acest prilej, a fost lansat și romanul “Cetatea lunii”, al scriitorului Alexandru Moraru, apărut grație Programului “ProCultura” și a cărei prezentare au făcut-o Adrian Dinu Rachieru și Veronica Balaj.
La Dudeştii Noi, spunea profesorul şi poetul Geo Galetaru, începând din anul 2009, sunt selectate şi publicate în antologii „încercările poetice” ale celor mai talentaţi elevi ai şcolii, reușindu-se, cum aminteam anterior, și publicarea în plachete a trei volume de autor.
Primarul Alin Adrian Nica a arătat, cu acest prilej, că locuitorii de astăzi ai Dudeştilor Noi, chiar dacă sunt sau nu băştinaşi, au datoria de a lăsa generaţiilor viitoare un fundament, o legătură cu trecutul, o amprentă care să dăinuiască peste ani. Iar volumele apărute sub stema comunei Dudeştii Noi reprezintă chiar aceste izvoare de care trebuie să beneficieze cei ce vor locui în viitor pe aceste meleaguri. „Ce imagine mai bună să-şi facă urmaşii noştri despre noi, cei de astăzi, decât prin cuvintele copiilor? Cărţile, cuvintele scrise, vor rămâne pe vecie în analele comunei noastre”.
În ceea ce priveşte iniţiativele locale de a sprijini cultura şi educaţia, Dudeştii Noi având aici un rol de adevărat pionier, primarul Alin Nica consideră că este mai bine să le calce alţii pe urme, decât să urmeze locuitorii comunei exemplele altora. Domnia sa a prezentat principalele repere ale programelor locale „ProCultura” şi „ProEducaţia”, a vorbit despre revista locală de cultură „Sintagme literare”, despre ziarul local „Dudeşteanul”, despre activitatea Corului Bisericii „Sfântul Dimitrie” sau despre cea a Ansamblului „Dudeşteana”, toate acestea la un loc contribuind la zestrea culturală a Dudeștilor Noi. Domnia sa a dat asigurări că educaţia şi cultura vor fi şi în continuare două componente majore ale politicii sale administrative şi că se vor aloca sume importante din bugetul local pentru astfel de acţiuni şi programe, scopul fiind acela ca tot mai mulţi dudeşteni să beneficieze de avantajele accesului la cultură şi educaţie.