Pentru a marca Ziua Culturii Naționale, Institutul Cultural Român de la Budapesta, în parteneriat cu Ambasada României la Budapesta, Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, respectiv Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului, îi invită pe cei interesați joi, 19 ianuarie 2023, orele 16:00 – 21:00, la Institutul Cultural Român de la Budapesta (Izso 5, 1146 Budapesta), să afle ultimele noutăți despre cel mai important program cultural al anului 2023 din România, în cadrul „Spotlight Heritage Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023. Festivalul Internațional Spotlight Heritage Timișoara XR Demonstrations”.

Evenimentul va debuta cu lansarea și prezentarea Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Festivalul va aduce în prim-plan și o instalație interactivă vizibilă cu ajutorul ochelarilor VR, un concept al Universității Politehnica Timișoara, ocazie cu care cei prezenți vor putea realiza, cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentată și virtuală, „o vizită scurtă” prin istoria cartierelor vechi din Timișoara și vor putea asculta povești ale clădirilor si proprietarilor acestora, foarte mulți de etnie maghiară, sârbă și germană.

Festivalul Internațional Spotlight Heritage Timișoara XR Demonstrations va continua în data de 20 ianuarie 2023 la Universitatea Óbuda din Budapesta (034 Budapest, Bécsi út 96/b), între orele 10:00-17:00, cu o serie de activități dedicate culturii și patrimoniului orașului Timișoara. Participanții vor avea posibilitatea de a interacționa cu o lume complexă, real-virtuală, prin utilizarea tehnologiilor digitale de ultimă generație care prezintă repere ale Timișoarei și vor putea să se plimbe virtual pe străzile orașului, să viziteze și să învețe despre cele mai faimoase monumente.

Prin acest festival internațional, organizatorii doresc să crească interesul publicului larg față de cartierele istorice ale Timișoarei prin folosirea povestirii digitale, pentru a da posibilitatea turiștilor să învețe despre cultura și patrimoniul orașului cu titlu de Capitală Europeană a Culturii în acest an, care are o tradiție multietnică și multiconfesională reflectată în moștenirea sa și în coexistența armonioasă a patru comunități cultural-lingvistice: română, maghiară, germană și sârbă.

Patrimoniul sub reflectoare/Spotlight Heritage Timișoara este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș. În Ungaria, proiectul este prezentat la iniţiativa Institutului Cultural Român din Budapesta și cu suportul Universității Óbuda din Budapesta.