La începutul acestei săptămâni, Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) și Novi Sad (Serbia), cele trei Capitale Culturale Europene din 2022, au predat, la Atena, titlul către Timișoara, Veszprém-Balaton (Ungaria) și Elefsina (Grecia). Ceremonia a avut loc la Atena, la Muzeul Acropole, și a fost marcată de o mulțime de discursuri și spectacole artistice. Predarea oficială 2023, simbolic întruchipată de o sculptură de sticlă, a fost, de asemenea, o oportunitate pentru Reprezentanții Oficiali de a reaminti sensul și scopul Capitalelor Europene ale Culturii ca proiecte unice care vizează celebrarea culturilor europene.

Capitalele Europene ale Culturii colaborează între ele, reunesc oameni și culturi. Această cooperare se exprimă printr-o serie întreagă de proiecte și inițiative, cu misiunea de a obține un impact pe termen lung pentru anul propriu-zis și mult după acesta. Pentru a consolida această cooperare, un moment comun este sărbătorit sub forma unei predări oficiale la Atena, Grecia — prima Capitală Europeană a Culturii inaugurată în 1985 și inițiată de Melina Mercouri împreună cu Jack Lang.

Reamintim că, în perioada 17-19 februarie, Timișoara va deschide oficial această călătorie care se anunță fascinantă, după un program pe care îl vom afla în curând, așa cum ne anunță pagina oficială https://opening.timisoara2023.eu/.