Primul eveniment cultural al lunii noiembrie găzduit de Filarmonica Banatul îl aduce la Timișoara pe maestrul Ruben Gazarian, dirijor al mai multor orchestre renumite din Germania, Franța, Israel și Elveția. Acesta va dirija orchestra simfonică a Filarmonicii, vineri, 4 noiembrie, de la ora 19, în cadrul concertului ce îl va avea ca solist pe violonistul Florin Iliescu. Programul va cuprinde ”Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op 61” al lui Ludwig van Beethoven șiSimfonia nr.1 în si bemol major, op 38” de Robert Schumann.

Într-o avancronică a evenimentului cultural, maestrul Mircea Tătaru precizează că ”desi a semnat 5 concerte pentru pian, Beethoven a scris unul singur pentru vioară, terminat în 1806. În proiectele anului 1792 a mai existat unul în do major, dar a rămas doar la nivel de fragmente şi schiţe. Beethoven nu compunea foarte repede, dar acest concert l-a terminat în doar câteva saptămâni, în noiembrie şi decembrie, pentru că lucrarea a fost comandată pentru a fi interpretată cu o zi înainte de ajunul Crăciunului (…) Se observă că prin felul în care Beethoven a tratat atât instrumentul solist, cât şi aparatul orchestral, el a continuat procedeele folosite de Mozart în concertele sale pentru vioară, însă a reformulat legile de colaborare dintre ansamblu şi vioara solistă (…)” a scris Mircea Tătaru.

În ceea ce privește Simfonia lui Robert Schumann, Tătaru a precizat că muzica acestuia nu descrie, ci sugerează.

De aici, reţinerea faţă de programatism, faţă de excese romantice şi efecte trecătoare. Cu toate aceste consideraţii adevărate, Simfonia I a fost denumită chiar de către compozitor — Frühlingssymphonie, simfonia primăverii. Nu se putea abţine, în septembrie 1840 s-a căsătorit cu aceea care va fi dragostea sa eternă, Clara Wieck. Biografii lui Schumann spun că simfonia nu este numai răsunetul naturii reînviate, dar şi expresia luminii din sufletul său inundat de dragostea pentru Clara. Ei precizează, foarte frumos, că această simfonie este luna de miere muzicală. Terminată la 20 februarie 1841, simfonia a fost prezentată la 31 martie, la Leipzig, sub conducerea lui Felix Mendelssohn-Bartholdy, unde a fost primită deosebit de călduros de către public. La geneza ei se află un însufleţitor poem al lui Adolf Böttger intitulat: Prin văi înfloreşte primăvara (…)”, a mai scris Mircea Tătaru.

Biletele pot fi cumpărate de pe platforma My ticket, sau de la casieria instituției.