Încoronarea de la Alba Iulia a avut loc în ziua de 15 octombrie 1922 și a reprezentat un nou moment de vârf al Regalității, prin care Regele Ferdinand I Întregitorul și Regina Maria cea Mare s-au consacrat drept suverani ai Regatului Întregit al României. În amintirea acelui măreț moment din istoria patriei, anul acesta s-au organizat numeroase manifestații care au readus în memoria publică Încoronarea celor doi suverani ai Regatului Întregit al României, Regele Ferdinand I și Regina Maria.
La Timișoara, artiștii vizuali ai Asociației Culturale „Prezent”, coordonați de dr. Steluța Guțiu, și-au pus în slujba acestui eveniment Centenar toată puterea lor artistică și au creat o expoziție dedicată încoronării celor doi suverani români. Expoziția se intitulează „Centenarul Încoronării, Alba Iulia 1922-Timișoara 2022” și este compusă din lucrări de pictură și sculptură, toate aceste creații artistice aducând un omagiu evenimentului ce a avut loc la Alba Iulia în urmă cu 100 de ani.
Expoziția a fost inaugurată în spațiul Galeriei de Artă „Armonii Cromatice”, o Galerie cochetă, ospitalieră și plină de prietenia unor oameni calzi, încărcați de culoarea specifică fiecărui eveniment pe care-l abordează în acest micuț templu al artei.


Vernisajul expoziției s-a desfășurat vineri, 14 octombrie, în deschiderea lui luând cuvântul gazda evenimentului, dr. Steluța Guțiu: „Astăzi, în mod excepțional, este pentru noi toți o zi de sărbătoare în Casa Sufletului, începând cu Sf. Parascheva și continuând cu momentul pentru care suntem în Galeria «Armonii Cromatice», Centenarul Încoronării Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, cei care stau, de fapt, în Casa Sufletului Românismului de pretutindeni. Lor trebuie să le acordăm acest merit, acest moment unic, pentru că următoarea o sută de ani, sigur nu o mai sărbătorim noi, ci generațiile care urmează. Este pentru întreaga națiune ziua în care putem, cum în alte națiuni există Ziua Recunoștinței, să acordăm această Recunoștință predecesorilor noștri, de fapt, împărăteasa Maria și împăratul Ferdinand”. În finalul cuvântului rostit, distinsa gazdă a mulțumit colegilor din Asociație, pentru participarea lor cu lucrări în expoziție „pentru că sunt oameni cu mare-mare dăruire”.


Semnează lucrările expoziției, Ana-Maria Apostol, Daniela Barbulov, Loredana Bratu, Radu Clețiu, Florentina Fiera, Mihaela Florescu, Cristian Ghera, Slavica Grigoroae, Steluța Guțiu, Maria Hadiji, Blajena Karkus, Daniela Lukacs, Aurelia Mateiu, Ramona Magda, Simona Molnár, Dana Pătrașcu, Gabriela Pietreanu, Gabriel Potra, Katharina Rosnovski, Lidia Ștef Vărșândan, Daniela Tripșa, Ioana Țiț, George Zamșa, Verginia Vasiloancă.


A urmat prezentarea expoziției de către criticul de artă timișorean, conferențiar universitar doctor, Gabriel Kelemen, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Timișoara, din cuvântul căruia spicuim: „Iată că suntem aici, suntem împreună, simeza zâmbește frumos și se centrează în jurul acestui decent, elegant și aristocratic eveniment închinat Regelui și Reginei. A închina o expoziție Centenarului Regelui și Reginei României, nu face decât să fie un act de reală excelență.
Remarcăm portretul Reginei, care era ancorată într-o muncă de caritate inexorabilă, are ceva laconic, un pic elegiac, e, cumva, grijulie, ca o mamă adevărată a acestei țări. Ea a promovat elemente de identitate românească cu toată intensitatea.
Am remarcat un triptic foarte atipic, copacul, care este un arbore identitar, ca și arborele care te leagă de fire nevăzute în zona rădăcinilor insondabile. Simți rădăcinile acestea, fructele care strălucesc ca diamantele, safirele sau rubinele. Înseamnă și sânge, înseamnă și identitate.
Se merge pe peisaj, pe lucruri care atașează foarte tangent situația, peisaje în ceață, lucruri, flori, explozii siderale. Vedem Coroana, (...), un act de senectute, construit în jurul, bineînțeles, elevării artistocratice a raportării la Rege. Cine este Regele, cine este Regina? Sunt delegați mistici de fapt, într-o lume căzută în mica burghezie care este un pic cameleonică, merge după mirosul finanței de multe ori, dar elevată în esența ei. Totuși, centrul și epicentrul identitar la orice națiune educată este această mică, dar extraordinar de sofisticată și complexă aristocrație.
Cred că această expoziție, și lucrurile acestea legate de univers, trimit spre Soare, spre Coroană. Coroana de lumină, de aur, cu pietre, este și copacul de aici, este identic cu Coroana Reginei și cu tot registrul complex pe care dumneavoastră l-ați construit”.


A urmat momentul folcloric al Ansamblului de Dansuri Tradiționale „Akademika Banat” din cadrul Universității de Științe ale Vieții „Regele Mihai I”, Timișoara. Patru studenți ai prestigioasei universități timișorene înființată prin Decret Regal al Regelui Mihai I, Petru Vasile, Vlad Trif, Mădălina Tălălău și Antonia Martescu, coordonați de Ingrid Nicolaescu, în coregrafia Dezdemonei Toma, au executat un dans popular din Banat în admirația și aplauzele invitaților prezenți la vernisajul acestei deosebite expoziții.
Din istoria evenimentului de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922 s-a vorbit pe scurt în cadrul vernisajului, după încheierea dansului folcloric, iar în final, solista timișoreancă Antonia Rădulescu a interpretat piesa „Cerul”, după muzica și versurile formației „Proconsul”.
Prin expoziția inaugurată, artiștii vizuali din Asociația Culturală „Prezent” și-au arătat recunoștința și respectul pentru unul dintre momentele de vârf ale istoriei naționale, legătura dintre trecut, prezent și viitor fiind dată în această expoziție de lucrarea semnată Steluța Guțiu, în care este reprezentată Majestatea Sa Regina Margareta a României, Custodele Coroanei. Prezentă între două blocuri, într-un balcon, Majestatea Sa aduce mulțumire Celui din Înaltul Cerului pentru sfârșirea unei ploi care părea că nu se va mai opri vreodată. Regina Margareta este reprezentată în această lucrarea de artă lăsând în urmă trecutul, dar și prezentul republican al României, iar ca semn al primirii mulțumirii Reginei, Dumnezeu îi transmite Majestății Sale mesajul divin, prin așezarea curcubeului pe cer, simbolul unui nou legământ, al unui nou început al statalității în România, început spre care ne îndeamnă să cugetăm cu toții.
Expoziția deschisă la Galeria de Artă „Armonii Cromatice” din Timișoara, la aniversarea celor 100 de ani ai încoronării de la Alba Iulia, reprezintă un eveniment unic în Banat, un moment de solidaritate într-un an al Centenarului Încoronării cu toate celelalte manifestații dedicate evenimentului desfășurate în orașele țării. În cadrul vernisajului expoziției au fost acordate diplome și flori artiștilor care au expus, invitaților, atmosfera din timpul evenimentului fiind una de mare sărbătoare, de o înaltă vibrație spirituală.
Distinsa gazdă a expoziției, dr. Steluța Guțiu, a transmis un gând pios pentru slăviții suverani ai Dinastiei Române, aflați acum în Împărăția Cerurilor, Ferdinand I și Maria cea Mare, „Să le fie țărâna ușoară, drumul lin printre stele, că sunt convinsă că au fost, sunt și vor rămâne Stelele Neamului Românesc!”, apoi a invitat participanții la socializare și împărtășirea impresiilor despre expoziție.
Deschisă pentru public, încă din 11 octombrie, expoziția intitulată „Centenarul Încoronării, Alba Iulia 1922-Timișoara 2022” a fost vizitată, încă de la deschidere, de către distinșii partenerii din Serbia ai Asociației „Prezent”, Mariana Stratulat, director al Casei de Presă și Editură "Libertatea" și Valentin Mic, director adjunct al Casei de Presă și Editură "Libertatea", ocazie cu care s-au purtat discuții despre colaborările din toamna acestui an între Asociația „Prezent” și Casa de Presă și Editură „Libertatea”, cea mai prestigioasă instituție a românilor din Serbia. Expoziția rămâne deschisă pentru vizitare în Galeria de Artă „Armonii Cromatice” din Timișoara, până în 18 noiembrie.

https://www.facebook.com/100000176811650/videos/pcb.6135313943159123/646261363722693

https://www.facebook.com/100000176811650/videos/pcb.6135313943159123/433418705596446

Cornel Seracin