Asociația Culturală Contrasens a pregătit un nou proiect artistic multidisciplinar, cu miză socială, despre creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a problematicilor legate de violența de gen și a ciclului de abuz asupra femeilor. 

Expoziția prezintă partea subiectivă a victimelor într-un context artistic, prin 13 lucrări noi de artă contemporană și o serie de afișe, ce au ca scop sensibilizarea publicului în vederea combaterii violenței de gen și conștientizarea la scară largă a formelor de violență împotriva femeilor.

On Her Side | De partea ei este un proiect curatoriat de Dana Sarmeș și Simona Constantin, și va avea loc în perioada 1 - 30 octombrie, la Centrul de Proiecte Timișoara și în Piața Unirii.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 19, la Centrul de Proiecte Timișoara. În cadrul evenimentului va fi lansat și un nou număr al ziarului ARTSENS (an II, nr.7), ziarul timișorean care face o introducere în lumea artelor vizuale pe înțelesul tuturor.

Programul serii mai cuprinde un tur ghidat alături de curatoare și artiștii din expoziție, după care publicul este invitat să rămână la petrecerea de deschidere: Altcva x Contrasens, spațiul expozițional putând fi vizitat până noaptea târziu, cu ocazia Nopții Albe a Galeriilor.

„Modul în care femeile se confruntă cu violența, opțiunile pe care le au în a face față acestei violențe și măsura în care au acces la servicii care să le ajute, toate acestea sunt profund modelate de alte dimensiuni, cum ar fi rasa, etnia, clasa, cultura și naționalitatea. Prin urmare, putem vorbi de o intersecționalitate a violenței în expunerea diverselor experiențe ale femeilor și nevoile acestora.(…) Violența poate lua o serie de forme: de la cea fizică la cea socială, de la cea religioasă la cea politică, de la cea invizibilă la cea vizibilă. Violența este deopotrivă instrument al puterii, al contestării, aparat al coerciției și al reprimării. Violența este limita raționalității, dar este și conceptul primar al unei forme noi de inventare/ reinventare socială. În cheie simbolic-lacaniană, violența este acel „rest de real” care nu poate fi îmblânzit în contextul niciunei societăți”, spune curatoarea expoziției, Dana Sarmeș.

Artiștii prezenți în expoziție sunt: Ana Adam, Liliana Basarab, Irina Botea Bucan, Ciprian Chirileanu, Claudiu Cobilanschi, Suzana Dan, Jon Dean, Simona Homorodean, Pusha Petrov, Lea Rasovszky, Renée Renard, Ioana Stanca și Iulia Toma.

Expoziția de la Centrul de Proiecte Timișoara este completată de o expoziție de afișe prezente în Piața Unirii, realizate de Florin Arhire, Grupul Balamuc, Oana Barbonie, Benedek Levente, cultatum, Maks Graur, Loredana Ilie, Evelyne Krall, Cynthia Loris, Raluca Paraschiv, Ana Petrovici-Popescu, George Roșu, Denis Sulințan, Sabina Suru, Jaakko Tikkanen, Andrei Tudose și Ioana Trușcă.

Pe perioada expoziției vor avea loc și o serie de evenimente create în jurul ei, menite să traducă și să aducă mai aproape de oameni fenomenul artei contemporane: tururi ghidate, evenimente Artists Talks, un masterclass de artă contemporană, dezbateri, lansări de carte și un program de educație și mediere culturală dedicat elevilor.

On Her Side | De partea ei poate fi vizitată în perioada 1 - 30 octombrie la Centrul de Proiecte Timișoara, de marți până duminică, între 10 - 20. Intrarea este liberă. 

Mai multe detalii despre expoziție și despre programul evenimentelor conexe ei, pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Asociației Culturale Contrasens sau pe www.accontrasens.ro/onherside/

Proiectul este co-finanțat de AFCN, Ministerul Culturii - în cadrul apelului Acces, Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte - în cadrul apelului Cultura în prezent și de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2022. (I.N.)