La Casa „Bredicenilor” din Lugoj a fost inaugurată, marți, 20 septembrie, expoziția retrospectivă de pictură și ceramică, „Efemeride”, semnată de prof. dr. Maria Hadiji, moment considerat ca fiind „cel mai important eveniment al acestei toamne, poate, chiar al anului”.
Maria Hadiji este licențiată a Facultății de Litere, Filosofie și Istorie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, specializarea Istorie (2002), cu studii de masterat și doctorale. Profesor de istorie și cultură civică între anii 2002-2006, din 2006, muzeograf și șef secție, Muzeul Banatului Timișoara, și, apoi, pe rând, din anul 2011 până în prezent muzeograf și șef secție expozițională în cadrul Muzeului Satului Bănățean Timișoara. Absolventă a Școlii de Arte din cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, secția Pictură. Master în design ceramic, la Facultatea de Artă și Design a Universității de Vest din Timișoara, specializarea Sculptură - Ceramică.
Maria Hadiji a aderat la Asociația Artiștilor Plastici „Romul Ladea” Timișoara (începând cu anul 2017) și Asociația Culturală Non-Profit „Prezent” (începând din anul 2019), iar picturile le realizează în acril pe pânză, pouring și tehnică mixtă, lucrări în ulei, interesată de sculptura obiect - modelaj ceramic, instalație, site sculpture/land-art.
De-a lungul timpului, Maria Hadiji a realizat numeroase expoziții de grup și colective, atât în țară cât și în străinătate, printre acestea amintim, „Dialoguri cromatice între Serbia și România”, vernisată în octombrie 2021 la Centrul Cultural Vârșeț-Casa Armatei și, în același an, la Centrul Medical de Diagnoză R.M.N., municipiul Lugoj, expoziția personală „Autumnală”.
Noua expoziție, „Efemeride”, inaugurată la Casa „Bredicenilor” din municipiul Lugoj, este o expoziție retrospectivă ce aparține mai multor etape de creație, unele lucrări aparțin perioadei de început, debutând cu picturi în acrli pe pânză, urmând o etapă de tehnică mixtă și, în sfârșit, design ceramic și sculptură-obiect, sau „des objets trouvés” recontextualizate, ilustrând totodată parcursul artistei.
„Maria Hadiji ne-a dat prilejul acestei bucurii, un exercițiu de admirație privind tablourile expuse în cadrul expoziției. Profesionalism, frumusețe, rigoare, exigență, bucurie sunt, poate, câteva cuvinte pe care le spune un necunoscător, neprofesionist privind picturile, lucrările Mariei Hadiji”, a rostit, în cuvântul din deschiderea expoziției, Henrieta Szabo, director, Biblioteca Municipală Lugoj.
Conf. univ. dr. Gabriel Kelemen, vicepreședinte al U.A.P.R., filiala Timișoara, istoric de artă, a prezentat expoziția „Efemeride”, iar în momentul oratoric susținut, a rostit următoarele referitor la artistă și expoziția sa: „Un discurs identitar autobiografic. Nu este doar o expoziție, un bilanț anual sau o serie de lucrări pe baza unui concept. Maria Hadiji ajunge într-un soi de maturitate și eclozare identitară. (...). Maria Hadiji își extrage, din punctul meu de vedere, arhetipurile, și de aici legătura cu efemerul, din pântecul abrupt și adânc al argilei, al lutului. (...). Revenind la tematica ei de aici, care este o tematică de căutare, este un laborator al tatonării, vedem dripping-uri, plaje însorite, cerul albastru, foarte interesante aceste ochiuri de submarin, par din Nautilus, balerine care dansează în jurul lunii, copaci ai cunoașterii, arbore de aur, un tandem cu litere și cifre, poate, necunoscute, cu silabe incongruente, dar interesante compozițional, șerpi de aur care se zvârcolesc într-un soi de magmă, de clorofilă, o lume a copiilor, cumva, decorativă...”.
Dr. Steluța Guțiu a vorbit în discursul susținut la inaugurarea expoziției, cu mare emoție, despre omul, mama, soția, colega și prietena Maria Hadiji, „care a reușit, cu atâta stoicism, să se afirme în cultură, în artă, în mediul dumneavoastră, așa cum îl vedeți pe simeze. (...). În orice, trebuie să ai suflet, în orice, trebuie să pui suflet și-n orice, trebuie să dărui din suflet: aceasta este Maria”.
„Legat de universul creației, acesta este fabulos. Faptul că ajungem să fim niște mici creatori în diferite domenii, este extraordinar și, cu siguranță, cu toții suntem niște mici creatori acolo unde suntem, în locul în care suntem, în activitatea pe care o desfășurăm. Universul artistic este cu atât mai fascinant, pentru că artistul este el împreună cu opera sa. El se detașează de lumea din jur, are un univers, o lume doar a lui pe care poate să o împărtășească cu ceilalți sau poate să nu o împărtășească, poate să o păstreze doar pentru el, ca o comoară ascunsă. Dar, în momentul în care o împărtășește cu ceilalți, lucrarea nu-i mai aparține, creația nu mai este a lui. Creația a fost doar în momentul facerii, după aceea nu mai aparține lui, a împărtășit-o deja. Acceptă și este dispus la critici, el pornește o luptă în acel moment, lucrarea nu mai este a lui, aparține tuturor și poate să fie și elemente negative și elemente pozitive pe care și le asumă. Tocmai ăsta este farmecul artistului adevărat și, cred că, complexitatea lui. Un artist nu devine, eu cred, de pe azi pe mâine. El se formează în timp. El are căderi și ridicări, are deveniri, este o adevărată metamorfoză a artistului ca să ajungă acolo unde crede el și unde simte el că trebuie să vină. (...). Noi știm când tabloul este gata, noi știm când nu este gata, știm că mai trebuie ceva, știm că mai trebuie să lucrăm. Sunt tablouri la care lucrăm o lună, poate mai mult de-o lună (îl lăsăm baltă și ne apucăm de altceva, și după aceea revenim la el, pentru că nu este gata). Este o întreagă poveste și o întreagă metamorfoză și de aceea acest titlu al expoziției este «Efemeride»”, a spus, printre altele, la inaugurarea expoziției, dr. Maria Hadiji.
În cadrul aceluiași eveniment a avut loc prezentarea studiilor și cataloagelor colecțiilor de patrimoniu ale Muzeului Satului Bănățean Timișoara, realizate de șef-secție dr. Maria Hadiji și muzeograf-etnograf Marius Matei, Secția Expozițională-Pavilionară.
Printre lucrările prezentate, amintim aici, „Măiestrei și meșteșug. Cojocăritul în Banatul de câmpie”, autor, Marius Matei, „Portul tradițional din Banatul de câmpie. Găteala capului”, autori, Marius Matei și Maria Hadiji.
„Cataloagele se vor a fi o pledoarie în favoarea salvării spiritualității tradiționale bănățene, prin port, se vor a fi un omagiu, până la urmă, adus artizanilor populari, care, de cele mai multe ori au rămas anonimi și, care, aduc în fața tinerei generații, descoperă, un simț al unei frumuseți fără cusur. Toate aceste apariții editoriale au trecut deja testul timpului și devin repere obligatorii în orice bibliografie a unui specialist cercetător în etnografie, pe de o parte, și pe de altă parte, sunt niște cataloage care încearcă și reușesc, pe bună dreptate, să popularizeze obiectele de patrimoniu aflate în depozitele și-n expozițiile Muzeului Satului Bănățean din Timișoara. Întotdeauna am privit Patrimoniul ca pe o Lumină care trebuie răspândită, care trebuie popularizată. Acest lucru să întâmplă prin aceste cataloage, așa, precum, să zicem, Lumina care vine de la Ierusalim, în noaptea de Paști și se răspândește în toată lumea creștină, tot așa au reușit, prin aceste cataloage, colegii mei, să popularizeze obiectele minunate ale patrimoniului cultural bănățean”, a rostit, printre altele, Daciana Vuia, director, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, în momentul oratoric prilejuit de partea a doua a evenimentului desfășurat la Casa „Bredicenilor” din municipiul bănățean.
„Cataloagele pe care le vedeți sunt reprezentative pentru Patrimoniul pe care-l deținem. Este un patrimoniu valoros, bine structurat, organizat, cu o vechime considerabilă, jumătate de secol XIX, început de secol XX. Piesele Muzeului Satului sunt foarte valoroase. Am încercat să le promovăm prin aceste cataloage. Mi-au luat mulți ani de zile să-mi ordonez toate datele și informațiile pe care eu, pe parcurs, le-am dobândit, și făcând apel la fotografii, la documentele vechi. Cred c-am reușit, bineînțeles, nu fără sprijinul Mariei Hadiji, care este sufletul Muzeului”, a rostit, printre altele, Marius Matei, muzeograf-etnograf, Secția Expozițională-Pavilionară.
Expoziția de artă plastică semnată de prof. dr. Maria Hadiji, „Efemeride”, rămâne expusă la Casa „Bredicenilor” din municipiul Lugoj, de la data inaugurării, timp de 30 de zile, pentru vizitare.
Cornel Seracin