Evenimentul Suffragette deschide seria de întâlniri organizate de asociația SPICC în cadrul proiectului de educație de gen, FEM. Acesta va avea loc sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 11, la Facultatea de automatică și calculatoare din cadrul Universității Politehnica Timișoara.

Organizatorii își propun să aducă la lumină o istorie feminină ignorată, tratată drept anexă de către istoria tradițională și pe extraordinarele femei care au făcut-o posibilă.

„Vorbim despre valurile feminismului, metafora valurilor fiind o modalitate de a descrie și de a distinge între diferite epoci și generații ale feminismului.

Călătorim în trecut, amintind proto-feministele, al căror geniu a luminat epocile în care au trăit și povestim pe larg despre primul val feminist, care a marcat începutul mișcărilor de revendicare a drepturilor și libertăților femeilor, momentul în care experiențele noastre au ieșit din invizibilitate publică.

Ne oprim, pe rând, în SUA, Marea Britanie și România, să cunoaștem liderele neînfricate care au gândit și au simțit și au luptat pentru o lume care să permită tuturor femeilor să-și valorifice întregul potențial, să-l recunoască și să-l respecte și provocările pe care le-au înfruntat”, precizează organizatorii.

Întâlnirea se va încheia cu proiecția filmului Iron Jewed Angels, 2004, regizat de Katja von Garnier, cu: Hillary Swank, Julia Ormond, Angelica Huston, Patrick Dempsey.

Următorul eveniment din această serie, Anonymous was a woman, va avea loc în 1 octombrie 2022 și va da chip și nume marilor anonime, care au contribuit la istoria umanității.

Proiectul FEM este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

 

Ioana N.