Cozzzmonautica este un program educativ alternativ dedicat iubitorilor spațiului cosmic, explorării universului și xenobiologiei, SF-ului şi ficţiunii speculative. Timișorenii care se regăsesc în descriere, sunt așteptați vineri, 23 septembrie, de la 18, la Indecis (strada Coriolan Brediceanu 2). Vizitatorii vor găsi răspuns la întrebarea „Cum putem călători, aici pe pământ, în decursul unei nopţi, până la marginile universului fără a dispune de bugete uriașe, de echipamente costisitoare și fără să consumăm cantităţi enorme de resurse și energie?” și „Cum ne pot ajuta arta, ştiinţa și imaginația în acest sens?”.

Tema ediției de anul acesta este „Pădurea Antenelor”. „Tema reflectă asupra nevoii dezvoltării unei noi sensibilități crescute și izvorâte dintr-o solidaritate terestră, capabilă să răspundă provocărilor unui moment extrem de dificil în care exploatarea fără limite, încrâncenarea geopolitică și criza climaterică nu mai pot fi ignorate sau separate”, spun organizatorii. 

În prima parte a serii, programul va cuprinde o serie de prezentări teoretice din partea unor invitate şi invitaţi speciali. De la ora 18, autoarea de SF Anamaria Borlan, coordonatoarea cenaclului Antares din Brașov, de la 19, specialistul în SF islamic și arabo-futurism prof. Jörg Matthias Determann, (Doha, Qatar) de la 20, omul de știință specialist în informatică neconvențională Andrew Adamatzky (Bristol, UK) urmat de Irina Petrova Admatzky de la 21 și de scriitorul de SF Stanley Chen Qiufan (China), începând cu ora 22.

Cozzzmonautica călătorește pe undele sonore alături de IMPROVISORIUM team (Tina Klatte, Niko Fleischer și Markus Stein) împreună cu invitatele lor Jasmina Al-Qaisi, Sara Lehn, Gabi Schaffner și Adam Frankiewicz, care vor emite în cosmos pe lungimi FM, în paralel de la festivalul Seasnaps 2022 RadioLab din Leipzig.

 

Lansare și expoziție

Evenimentul găzduiește și o lansare de compilație cu melodii din întreaga muzicografie românească, având ca temă spațiul cosmic – Vis Cosmic/ Cosmic Dream / 宇宙の夢, un proiect de Bogdan “Otaku” Gorganeanu precum și două proiecții video: “The Wandering Earth” 2019 - (chineză: 流浪地球; pinyin: liúlàng dìqiú) un film chinezesc SF regizat de Frant Gwo și bazat pe romanul din 2000 “The Wandering Earth” de Liu Cixin și un film de Gheorghe Tănase.

Porția de nutriție spațială va fi prezentă printr-o instalație culinară realizată de Andreea Pătroi - Delikat Essen.

După miezul nopții, cei prezenți vor aluneca plăcut în lumea viselor, acompaniați de sunete

astrale produse de Felix Petrescu / Waka x - Spaceship Sound Habitat DJ set și Erik Kun vs 0LX - Sound Hypersleep DJ set. Locurile disponibile pentru somn sunt limitate la 15 participanți.

O componentă a evenimentului din acest an este și expoziția “Pădurea Antenelor”, în cadrul careia 24 de artiste/artiști/artistx/grup de artiști populează temporar spațiul prin artefactele lor, transformându-l într-o stație de căutare și comunicare cu inteligențe extraterestre. Fie că îmbrățișează teorii speculative despre implanturi care îți stimulează producția artistică, sau abordează subiecte precum impactul antropocenului, conștientizând momentul actual de ruptură cu planeta noastră, ori descriu fenomene misterioase - prin lucrările lor descoperim

complexități omniprezente și interconexiuni profunde. Expun: Alexandra Mocan, Alma Gyovai, Ana Kun & Mihai Drăgan, Andrea Mikyska, Andrei Arion, Cenaclul Sefeu, Claudia Chiriță, Cristian Eduard Drăgan, Csilla Bartus, Daria Pugachova, Ecological Gyre Theory, Gavril Pop, Hanna Husberg & Agata Marzecova, Irina Adamatzky, Magdalena Skrolecka, Maria Martelli & Silvia Moldovan, Marina Oprea, Mălina Bratu & Gabriel Mager, Mihaela Vasiliu, Mihai Zgondoiu, Minitremu Art Camp #7, Nava C2, Nicponiej Galeria, Vilmos Koter. 

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 16 octombrie 2022.

Evenimentul este organizat de asociația Foc și Pară, în parteneriat cu Ștefan Tiron și asociația Minitremu.

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. (I.N.)