„Flight Festival” s-a înființat în 2019 ca un festival de muzică, artă și tehnologie, dezvoltat de organizatori în contextul în care municipiul Timișoara va găzdui Capitala Europeană a Culturii 2023 și al cărui obiectiv este să introducă cât mai mulți participanți în fascinanta lume a fenomenului cultural și să poziționeze Timișoara pe harta festivalurilor relevante din Europa.
Una dintre secțiunile culturale îndrăgite de public revine cu mai multe spectacole și experiențe pentru iubitorii de teatru. Astfel, a treia ediție a „Sunlight Theatre” înseamnă o lună de teatru, între 27 august și 27 septembrie, 15 locații outdoor și indoor din oraș și din mai multe comune și 52 de evenimente cu și despre teatru - spectacole, ateliere și momente stradale internaționale.
„Sunlight Theatre” și partenerii săi au dorit să ofere publicului o selecție rafinată de spectacole din repertoriul teatrelor bucureștene, companiilor independente, teatrelor pentru copii, dar și întâlniri teatrale cu studenții celor mai bune Facultăți de Teatru din țară și cu invitați din străinătate.
Au urcat pe scenă câteva dintre numele sonore ale teatrului românesc: Horațiu Mălăele, Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Pavel Bartoș, Nicoleta Lefter, Tudor Aaron Istodor etc., dar au putut fi descoperiți și tineri talentați.
În paralel, Fundația Culturală „Artmedia”, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș, a promovat filmul „Un vulcan în slujba Thaliei”, cu și despre Florin Piersic, actorul carismatic și omul generos care a sprijinit în perioada pandemiei cele trei acțiuni de caritate inițiate de „Artmedia”: MARATONUL SOLIDARITĂȚII, DAR DIN DAR - SALVAȚI COPIII și DĂRUIEȘTE ȘI IUBEȘTE. Filmul a fost difuzat în șase comune ale județului Timiș: Recaș (30 august), Dudeștii Noi (3 septembrie), Șag (4 septembrie), Lenauheim (8 septembrie), Ghiroda (9 septembrie) și Otelec (11 septembrie), ilustrând principiile după care se ghidează Fundația Culturală „Artmedia” - recunoașterea marilor valori românești contemporane, necesitatea acțiunilor caritabile de anvergură și implicarea, în număr mare, a locuitorilor județului Timiș în proiectul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, 2023.
Emblematică pentru „Sunlight Theatre” a fost ziua de duminică, 11 septembrie, cu cele 18 acțiuni desfășurate pe parcursul întregii zile în trei localități: Timișoara, Dumbrăvița (în cadrul Zilelor Dumbăviței) și Otelec. Activitățile pentru copii și familii s-au împletit cu cele recreative și educative. Yoga, pilates, atelierele de percuție, sculptură, observație astronomică, jocurile, dar și reprezentațiile pentru copii sunt doar câteva exemple.
Mult aplaudată de micii spectatori a fost povestea băiețelului care se putea mușca de nas, jucată de trupa „Arcadia” a Teatrului „Regina Maria” din Oradea, o adevărată lecție și pentru părinți.
Spectaculosul show „Silent Shadows” a încheiat seara la Timișoara, în timp ce, la Dumbrăvița, Horațiu Mălăele, cu prestația sa din „Sunt un orb”, a dovedit că, „tot ce iese din gura și, de altfel, din mâna lui e gând adânc, inteligent și viu, îmbrăcat în haina elegantă a unei limbi românești impecabile, sau a unor linii din care țâșnește, scapără o lumină și o bucurie cum rar mai găsești în lumea noastră, astăzi”.
La final, Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș, a făcut o scurtă prezentare a recentelor apariții editoriale semnate Horațiu Mălăele: „O poveste cam ciudată - și alte două povestiri” și „Poezii și vorbe-n vânt”, prin care autorul confirmă spusele profesorului său, care, văzând desenele micului școlar, ochelarist și cam timid, a dat verdictul: „acest copil este un geniu”, iar el, cum ne spune, cu umor, s-a străduit să confirme.
Ultimul popas al filmului „Un vulcan în slujba Thaliei”, din seara zilei de 11 septembrie, de la Otelec, a fost un succes binemeritat: „Florin Piersic este un mare Român, iubit și venerat de toți românii, un om generos și neobosit în dragostea lui pentru semeni, în respectul lui pentru valorile acestui neam. Am sentimentul că ne poartă noroc tuturor, că la adăpostul căldurii inimii lui, ne putem gândi cu speranță la viitor”, Radu Beligan.
Secțiunea „Flight Theatre” din cadrul „Sunlight Festival” continuă la Timișoara, vineri, 16 septembrie, cu atelierul de dramaterapie „Oameni (in)vizibili”, ce va avea loc în Parcul Lidia, sâmbătă, 17 septembrie, Parcul Dacia, duminică, 18 septembrie, Parcul Alpinet și Parcul Regina Maria, marți, 27 septembrie, cu conferința-dialog, „Atitudinea din spatele unui vis împlinit - Grivita 53”, poveste inspirațională despre primul teatru construit împreună, „Grivita 53”, secțiunea „Sunlight Theatre” din cadrul „Flight Festival” se va încheia.
„Sunlight” vine de la principalul element din teatru, lumina, care pune în evidență talentul artistic și concentrează atenția omului asupra actului artistic, tema acestei ediții fiind #spreadlight.

Cornel S.