Biserica romano-catolică din Ofsenița, județul Timiș, transformată în spațiu cultural, va găzdui concertul de lansare a albumului de debut Halcyon al Anei Dubyk. Acesta va avea loc duminică, 18 septembrie, de la ora 19.30. Celebrarea va continua luni, 19 septembrie, la clubul de jazz Green Hours din București. 

Acesta este cel mai nou proiect al cântăreței de jazz și compozitoarei Ana Dubyk. Cuvântul „Halcyon” vine din mitologia greacă și simbolizează puterea unei păsări mitice (alcionul, pescărușul albastru) de a calma furtunile de pe mare în timpul solstițiului de iarnă. Cuvântul face referire și la o stare de pace, de calm, adică la modul în care Ana se raportează la lumea înconjurătoare.

Albumul constă în muzica originală a artistei, ce încorporează experiențele pe care le-a avut în ultimii ani. De la piesa “Silence in Petrila” (nominalizată în 2018 la Premiul Gopo pentru Cea mai bună muzică originală, împreuna cu muzica lui Mr. Jurjak), la “Birds” și “Magic Moonrise”, compozițiile ei sunt descrieri ale unor povești la care a luat parte, ori pe care a avut ocazia să le observe.

Împreună cu George Dumitriu (chitară, violă) și Andrea Caruso (contrabas), Ana propune un cadru modal-tonal care favorizează atât libertatea în improvizație, cât și contrastul dintre expresiile individuale ale fiecărui muzician, cu intenția de a crea acea senzație de calm și pace.

Biserica romano – catolică din Ofsenița este un spațiu plin de simbolism pentru Ana, deoarece nu foarte departe de aici a cântat pentru prima oară în public, fiind, de asemenea, unul dintre locurile din România unde pescărușul albastru cuibărește, pe malul râurilor Timiș, Bârzava și Nera.

Concertul este organizat în parteneriat cu asociația Semper Agape, care gestionează biserica romano-catolică în ruine din Ofseniţa, un sat aflat la 50 de kilometri de Timişoara, care aparține de Banloc. Asociația a fost înființată din dorința ieromonahului Varlaam Almăjanu (Padre, fostul stareț al mănăstirii din Partoș) și a unor artiști, profesori, învățători și medici de a închega prin artă şi cultură o comunitate. „Cel mai mult mă emoționează lansarea albumului Anei Dubyk, o voce aparte pe scena românească de jazz. Ana nu se teme să caute, să încerce, să se joace. Vocea ei e un instrument care farmecă. Inteligența, frumusețea și empatia Anei se traduc în compozițiile ei și răsună direct în plexul spectatorului. Nu mi s-a întâmplat doar o dată să plâng la un întreg concert al Anei Dubyk. Sigur, nu vă chem să plângeți, ci să vă bucurați alături de ea și pentru ea. Jazz-ul în

România începe să capete forme alese. Jazz-ul în România e viu și țipă din rărunchi.”, a spus Rozana Mihalache – director artistic Green Hours.

Pentru a participa la eveniment, vă rugăm să trimiteți un e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. (I.N.)